Представники Комітету та його секретаріату беруть участь у роботі VI сесії Глобальної платформи із зменшення ризику стихійних лих у м. Женева. 
16 травня 2019 р. в рамках зазначеної сесії заплановано проведення таких заходів:
міністерський круглий стіл: "Ризик-орієнтовані" інвестиції та економіка зменшення ризику стихійних лих;
робочі наради щодо розблокування дивідендів стійкості, інноваційних методів інвестування у зменшення ризику стихійних лих, стратегії управління ризиками для всіх випадків стихійних лих, сприяння місцевому управлінню із зменшення/керування ризиками стихійних лих, переселення та зменшення ризику стихійних лих, глобальної схеми оцінки ризиків;
діалоги високого рівня "Ризик-орієнтовані" держані та приватні інвестиції, "Не залишати нікого осторонь - інвестування у місцеві дії і розширення прав і можливостей тих, хто найбільше ризикує".
У матеріалі фонду Thomson Reuters, trust.org (TRF) зазначено, що забруднення повітря, хвороби, посуха, зміна клімату та землетруси створюють неочікувані ризики. 
Зростаючі загрози стихійних лих ставлять під сумнів виживання людей, попереджає ООН.
Все більші і складніші ризики, від глобального потепління до забруднення і епідемій, загрожують виживанню людини, якщо їх залишити наростати, попередила ООН у середу, 15 травня 2019 року.
У дворічному оціночному звіті про те, як світ справляється з стихійними лихами, йдеться про те, що минуле більше не можна використовувати в якості орієнтира на майбутнє, а нові ризики виникають у неочікувані способи. Звіт визначив ряд основних загроз для життя і майна людини, зокрема забруднення повітря, хвороби, землетруси, посухи і зміна клімату.
Існує також зростаючий потенціал того, що один тип стихійних лих може викликати або посилити інший. Наприклад, зливи викликають зсуви після лісових пожеж. Про це йдеться у доповіді, опублікованій на VI сесії Глобальної платформи із зменшення ризику стихійних лих у Женеві.
"Якщо ми продовжимо жити, взаємодіючи один з одним і з планетою так, як зараз, то саме наше виживання буде під питанням", - заявила Мами Мізуторі, спеціальна представниця генерального секретаря ООН щодо зниження ризику стихійних лих. Частота екстремальних погодних явищ подвоїлася за останні 20 років, що призвело до економічних втрат, які ускладнюють збереження вигод розвитку в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, додала вона.
Тим часом, здатність багатих і бідних протистояти негоді та іншим загрозам послаблюється через погано сплановану урбанізацію, погіршення стану навколишнього середовища і зростання кількості населення.
За словами Мізуторі, сукупність цих факторів ризику руйнує будинки і переміщує людей або змушує їх мігрувати в пошуках кращого життя.
Звіт, опублікований минулого тижня Центром моніторингу внутрішнього переміщення населення (IDMC), показав, що у 2018 році було зареєстровано 1600 стихійних лих - від мусонних повеней в Індії до лісових пожеж в Сполучених Штатах.
За її словами, в результаті стихійних лих 17,2 мільйона людей були змушені покинути свої будинки.
З тих пір, як IDMC почала збирати дані в 2008 році, близько 265 мільйонів осіб стали жертвами стихійних лих, і це у понад три рази більше, ніж осіб, вимушених покинути свої будинки в результаті конфліктів і насильства.
Уряди почали готувати дані по семи глобальним цілям, встановленим в Сендайської рамковій програмі 2015 року, яка спрямована на зниження ризику стихійних лих та їх наслідків.
Ці цілі спрямовані на зниження смертності, числа постраждалих та економічних втрат від стихійних лих до 2030 року, але прогрес, хоча і обнадіює, недостатній, сказала Мізуторі.
Рікардо Мена з Управління ООН по зменшенню ризику стихійних лих (UNDRR) заявив, що з 197 держав-членів ООН 116 вже надали інформацію до бази даних для моніторингу цілей.
Мізуторі сказала, що трохи менше половини держав-членів ООН розробили національну стратегію зниження ризику стихійних лих, що є метою Сендая, яка повинна бути досягнута до кінця 2020 року. Вона закликала активізувати зусилля з розробки таких планів.
У Глобальній доповіді про оцінку ООН за 2019 рік міститься попередження про те, що нездатність діяти більш терміново для управління взаємопов'язаними ризиками може уповільнити або навіть повернути назад прогрес в досягненні цілей ООН в сфері сталого розвитку, які включають викорінення бідності і голоду.
Щоб запобігти цьому, необхідні додаткові інвестиції для запобігання стихійним лихам і захисту вразливих людей від їх найгірших наслідків, сказала Мізуторі.
В оціночному звіті говориться, що допомога в цілях розвитку, яка використовується для таких речей, як системи раннього попередження, будівництво сильніших шкіл і лікарень і допомогу фермерам у вирощуванні більш стійких культур в районах, схильних до посухи, була незначною порівняно з фінансуванням реагування на стихійні лиха.
У звіті наголошується, що в період з 2005 по 2017 рік на зниження ризику стихійних лих було витрачено близько 5,2 мільярда доларів, що становить всього 3,8 % від загальних витрат на гуманітарну допомогу, або менше 4 доларів на кожні витрачені 100 доларів.
"Ми повинні визнати, що міжнародна система фінансування розвитку, яка виділяє приблизно в 20 разів більше коштів на заходи з реагування на надзвичайні ситуації, реконструкцію, надання допомоги і реабілітацію, а не на заходи щодо запобігання та забезпечення готовності, суперечить принципам стійкості", - сказала Мізуторі.

Також 16 травня 2019 р. під час проведення VI сесії Глобальної платформи із зменшення ризику стихійних лих у м. Женева представники Комітету та його секретаріату взяли участь у флешмобі з нагоди Всесвітнього дня вишиванки. Це міжнародне свято українці та друзі України в усьому світі відзначають щорічно в третій четвер травня. По всій країні і далеко за її межами проходять святкові ходи і флешмоби. Це одне з найбільш самобутніх свят, присвячених розквіту української культури, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу.

На першому фото зліва направо: керівник секретаріату Комітету Борисюк М.М., Перший заступник Голови Комітету Дирів А.Б., помічник-консультант народного депутата Турик М.В.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18