3-4 липня 2019 року представники секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи взяли участь у Міжнароднії конференції «Український Ядерний Форум-2019: Ядерна енергетика - стан та тенденції розвитку» з нагоди 10-річчя створення Асоціації «Український ядерний форум».
Організаторами заходу виступили Асоціація «Український Ядерний Форум» та громадська організація «Українське ядерне товариство». В роботі конференції, зокрема, участь взяли керівники підприємств ядерно-енергетичної галузі України, представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, Міністерства екології та природних ресурсів України, МАГАТЕ, Форатома (FORATOM), ВАО АЕС (WANO), Всесвітньої ядерної асоціації (WNA), закордонних компаній – партнерів Енергоатома, серед яких Westinghouse Electric,  Holtec International UJV Rez, a. s., Urenco, Fortum та інші.
В рамках ювілейної конференції обговорювались тенденції та темпи розвитку атомної енергетики, а саме:

- Поточний стан, проблеми та перспективи подальшого розвитку атомної енергетики в світі та в Україні з урахуванням вимог низьковуглецевого розвитку для подолання проблеми зміну клімату
- Сучасні тенденції у розробці нових типів атомних реакторів та проблем будівництва нових енергоблоків
- Сучасний стан атомної енергетики України та створення інфраструктури поводження з РАВ та ВЯП, перспективи розвитку власного паливного циклу.
 

Привітання учасникам Міжнародної конференції "Український Ядерний Форум – 2019: Ядерна енергетика – стан та тенденції розвитку" від керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Борисюка М.М.

«Шановні учасники Міжнародної конференції "Український Ядерний Форум – 2019: Ядерна енергетика – стан та тенденції розвитку".
Я має велику приємність виступити на відкритті цієї конференції та від імені Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи привітати із 10-річчям Асоціацію «Український Ядерний Форум», яка завжди привертає увагу до важливих питань ядерної галузі та піклується як про ядерну безпеку так і про людей, що працюють в цій галузі, інвестує та підтримує людський капітал. Метою Асоціації «Український Ядерний Форум» є досягнення вищого рівня довіри з боку українського суспільства до використання ядерної енергії.
Після Чорнобильської катастрофи довіра українського суспільства до ядерної енергетики була втрачена, але завдяки наполегливій праці, відданих своїй справі фахівців, галузь пройшла шлях від «мораторію» на будівництво та введення в експлуатацію нових енергоблоків у 90-х роках до міцної та конкурентоздатної галузі, а головне – вона сьогодні стала безпечною.
Цього року вийшов міні-серіал «Чорнобиль» і знову привернув увагу до аварії на Чорнобильській АЕС. Ця катастрофа показала не лише героїзм і самовідданість ліквідаторів, а й висвітлила ряд проблем над вирішенням яких велась і ведеться напружена робота, адже проблеми та виклики, породжені нею не втрачають у часі своєї гостроти та актуальності.
До проблемних питань атомної електроенергетики, які потребують сьогодні нашої уваги, можна віднести питання її безпечності для довкілля на всіх етапах експлуатації та при будь-яких зовнішніх впливах, збільшення коефіцієнту використання потужності атомних енергоблоків і підвищення безпеки їх функціонування, поводження з відпрацьованим ядерним паливом та радіоактивними відходами, розвитку урановидобувної галузі, акумулювання електроенергії для її використання у час піків енергоспоживання. Зазначені напрямки потребують значних фінансових ресурсів, модернізації галузі і впровадження заходів з безпеки виробництва і проведення значного обсягу науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт.
Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи вітає підписання Енергоатомом Маніфесту про економічну ефективність енергетики та запобігання змінам клімату задля досягнення глобальних цілей Паризької кліматичної угоди щодо зобов’язань зі зменшення викидів СО2 та прискорення процесів декарбанізації енергетики Європи до 2050 року. Це одне із стратегічних бачень Європейської Комісії «Чиста планета для всіх», яка визнає, що ядерна енергетика разом з відновлювальними джерелами електроенергії стане основою енергетичного сектору Європи, вільного від вуглецю у 2050 році».
Сподіваємося, що і «зелена енергетика» займе провідне місце в оновленому конкурентному (підкреслюю конкурентному) і справедливому енергетичному рівні нашої держави. Безумовно необхідно як найшвидше переходити від спеціальних зобов’язань до конкурентного ринку.
Сьогоднішня зустріч є чудовою нагодою обмінятися досвідом стосовно стану та тенденцій розвитку ядерної енергетики України, прогнозів розвитку низьковуглецевої екологічно безпечної електроенергетики, яка має стати міцною цеглиною у фундаменті сталого розвитку нашої країни, інновацій для діючих атомних енергоблоків, розвитку атомно-промислового комплексу та ядерного паливного циклу.
Бажаю плідної праці на благо українського народу і нашої держави!»
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18