Комітет з питань екологічної політики та природокористування, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про введення мораторію на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в населених пунктах (реєстр. № 1130 від 29.08.2019 р.), внесений народним депутатом України Шпеновим Д.Ю., та відзначає наступне.
Як зазначено у пояснювальній записці, законопроект спрямований на зупинення процесу подальшої забудови зелених зон та руйнування об’єктів спортивної і дитячої інфраструктури в містах та інших населених пунктах, розширення земель рекреаційного призначення та зобов’язання органів місцевого самоврядування здійснити низку конкретних заходів щодо обліку та збереження зазначених земель та об’єктів благоустрою.
Законопроект передбачає ввести мораторій строком на 10 років на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення незалежно від форм власності в містах та інших населених пунктах, таких як земельні ділянки зелених зон і зелених насаджень та земельні ділянки об’єктів фізичної культури і спорту.
Також у статті 4 проекту Закону пропонується, що органи місцевого самоврядування при прийнятті рішень про розроблення містобудівної документації та її затвердженні мають передбачати збереження та розширення не менш як на десять відсотків площ земельних ділянок рекреаційного призначення.
Комітет зазначає, що у березні 2016 року закінчилась дія Закону України «Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах». Відсутність закону призводить до значного погіршення санітарно-гігієнічних,  рекреаційних  та спортивно-оздоровчих умов життя громадян, а також фізичного і естетичного виховання дітей та молоді.
Під час обговорення законопроекту на засіданні Комітету народні депутати України - члени Комітету відмітили, що відповідно до статті 63 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» на територіях рекреаційних зон забороняється господарська та інша діяльність, що негативно впливає на навколишнє природне середовище або може перешкодити використанню їх за цільовим призначенням.
Підтримуючи позитивну ініціативу щодо розширення земель рекреаційного призначення, Комітет зазначає, що у проекті Закону відсутній механізм розширення площі земель рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах із забезпеченням їхнього зростання на 10 відсотків. Адже населені пункти мають затверджені генеральні плани розвитку, планування, забудови та іншого використання території населеного пункту. 
З огляду на зазначене, Комітет  вирішив рекомендувати Комітету з питань аграрної та земельної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проекту Закону про введення мораторію на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в населених пунктах (реєстр. № 1130).
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30