7 жовтня 2020 р. у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Відповідно до порядку денного Комітет розглянув ряд питань законопроектної та організаційної роботи.

Зокрема, було розглянуто законопроекти про підтримку розвитку екологічного (зеленого) туризму на гірських територіях Чернівецької області (реєстр. № 3863) та про забезпечення державної підтримки розвитку екологічного (зеленого) туризму на гірських територіях України (реєстр. № 3864), внесені народним депутатом України Заремським М. В. Комітет прийняв рішення про повернення їх на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Комітет заслухав презентацію Віце-прем'єр-міністра України - Міністра цифрової трансформації України Федорова М. А. щодо цілей і роботи цього Міністерства та заступника Міністра захисту довкілля та природних ресурсів Стрільця Р. О. щодо розгортання цифрової трансформації у природоохоронній сфері. Комітет отримав запевнення Віце-прем’єр-міністра України щодо пріоритетності екологічних питань у діджиталізації українського суспільства та взяв до відома надану інформацію.

Розглянувши законопроект про програми надзвичайних економічних заходів з протидії негативному впливу пандемії коронавірусу COVID-19 на економіку України (реєстр. № 4008), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Соболєвим С.В., Тарутою С.О. Комітет прийняв рішення про його доопрацювання.

Комітет розглянув законопроекти про внесення змін до Закону України "Про географічні назви" щодо удосконалення діяльності, пов'язаної із встановленням, унормуванням, обліком, реєстрацією, використанням та збереженням географічних назв (реєстр. № 4079) та про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення вимог режиму радіаційної безпеки в місцевостях, що зазнали радіоактивного забруднення (реєстр. № 4156), внесені Кабінетом Міністрів України. Було прийнято рішення про підтримку прийняття цих законопроектів за основу.

Також Комітетом було підтримано законопроекти, спрямовані на поліпшення пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зокрема, про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення розміру пенсійних виплат (реєстр. № 4031), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В. та іншими народними депутатами України та про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення пенсій (реєстр. № 4031-1), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Гнатенком В.С., Морозом В.В.

Було розглянуто проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Чорнобильська катастрофа. Стан соціальної захищеності постраждалих осіб та актуальні завдання подолання наслідків» (реєстр. № 4140), внесений народними депутатами України Третьяковою Г.М., Гривком С.Д., Ляшенко А.О. та іншими народними депутатами України. Комітет вирішив підтримати прийняття зазначеної Постанови з урахуванням поправок, висловлених під час обговорення.

Розглянувши законопроекти про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за заперечення міжнародних злочинів, агресії Російської Федерації, злочинів, пов’язаних з окупацією Російською Федерацією частини території України, порушення окремими категоріями осіб заборон та обмежень щодо встановлення зв’язків і взаємодії з органами влади Російської Федерації, окупаційними адміністраціями, посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України (реєстр. № 4085), внесений народними депутатами Ясько Є.О., Пушкаренком А.М., Маріковським О.В. та іншими народними депутатами України, а також про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 4157), внесений Кабінетом Міністрів України Комітет прийняв рішення про підтримку їх прийняття за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо вжиття заходів стосовно захисту бджільництва, реєстр. № 3741), внесений народним депутатом України Деркачем А.Л. та вирішив спрямувати свої зауваження до цього законопроекту до Комітету, визначеного головним з його розгляду.

Комітет розглянув лист народного депутата України Якименка П. В. щодо доцільності створення окремого підкомітету з питань космічної діяльності. Вирішено продовжити подальшу співпрацю з Державним космічним агентством України в рамках існуючого підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища.

Комітет розглянув лист Комітету з питань економічного розвитку стосовно екологічних проблем, пов’язаних з незаконною вирубкою лісів, захисту прав екологічних активістів, виконання Закону України «Про оцінку впливу на навколишнє середовище», необхідності якнайшвидшого законодавчого вирішення цих питань та створення спеціальної робочої групи. Вирішено продовжити підготовку змін до зазначеного Закону в рамках відповідної існуючої робочої групи, створеної рішенням Комітету 01.10.2019 існуючого підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища.

Також Комітет вирішив звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням надати інформацію про актуальний стан підготовки державних стратегічних документів, зокрема, стосовно стратегій енергетичної безпеки, а також екологічної безпеки та адаптації до зміни клімату.

 Переглянути відеоматеріали

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

24 квітня 2024 17:53
23 квітня 2024 17:11
23 квітня 2024 16:54
22 квітня 2024 17:37
22 квітня 2024 17:34
20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30