27 квітня 2021 року Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, голова підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Ігор Кривошеєв та керівник секретаріату Комітету Михайло Борисюк, у складі офіційної делегації України, взяли участь у засіданні Асамблеї вкладників Рахунку міжнародного співробітництва щодо Чорнобиля у режимі відеоконференції з використанням програми Zoom та Webex.

У засіданні взяли участь Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, президент Європейського банку реконструкції та розвитку Оділь Рено-Бассо,  генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі, Директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР Балтазар Ліндауер, Віце-прем’єр-міністр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський, Голова Державного агентства з управління зоною відчуження Сергій Костюк, в.о. генерального директора ДСП “Чорнобильська АЕС” Валерій Сейда та інші.

Подолання наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції стало періодом напруженої і плідної спільної роботи багатьох національних і міжнародних колективів.

Учасники заходу відзначили вагомий прогрес, досягнутий під час виконання міжнародних проектів, пов’язаних зі зняттям Чорнобильської АЕС з експлуатації та перетворенням об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль підкреслив, що завдяки надійній підтримці та розумінню міжнародної спільноти глобальних викликів, нам вдалося побудувати та ввести в експлуатацію Новий безпечний конфайнмент над об’єктом «Укриття» та сховище відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 Чорнобильської АЕС. Ці об’єкти протягом 100 років надійно захищатимуть людей та довкілля від негативного впливу аварії.

Для подальшої співпраці з міжнародною спільнотою за ініціативою Уряду України 26 листопада 2020 року Рада директорів ЄБРР створила новий фонд – Рахунок міжнародного співробітництва для Чорнобиля (РМСЧ).

Під час засідання було оголошено, що фонд розпочав свою діяльність. Представники ЄБРР також представили завдання та цілі РМСЧ, зокрема щодо: розробки комплексного інтегрованого плану для Чорнобиля; виведення з експлуатації Чорнобильської атомної електростанції та інших ядерних об’єктів на майданчику; покращання стану радіоактивно забруднених майданчиків у зоні відчуження; безпечного поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом на майданчику; завдань, що відносяться до експлуатації нового безпечного конфайнменту; завдань, що відносяться до забезпечення взаємодії між роботами з поводження з радіоактивними відходами на Чорнобильській атомній електростанції та в межах зони відчуження Чорнобильської АЕС, та на решті території України; покращання організації виконання робіт із виведення з експлуатації та поводження з радіоактивними відходами, та їхньої взаємодії з загальнодержавними програмами.

Голова Комітету поінформував учасників засідання про слухання у комітеті на тему: «35-ті роковини Чорнобильської катастрофи: проблеми та перспективи розвитку зони відчуження», що відбулись 8 квітня 2021 року у форматі відеоконференції (м. Чорнобиль).

Олег Бондаренко зазначив, що в ході зазначених слухань було обговорено багато актуальних питань, серед яких й такі, як необхідність внесення на розгляд Верховної Ради України законопроектів про Загальнодержавну цільову екологічну програму поводження з радіоактивними відходами; про актуалізацію заходів наступного етапу Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Голова Комітету відмітив також й важливість оновлення переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення, та даних щорічних дозиметричних паспортизацій із зазначенням очікуваних доз опромінення населення відповідно до закону України “Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Олег Бондаренко подякував міжнародній спільноті, Урядам країн-донорів Рахунку міжнародного співробітництва щодо Чорнобиля, Європейському банку реконструкції та розвитку за підтримку в реалізації проектів на промисловому майданчику ЧАЕС і висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Як Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, Олег Бондаренко запевнив учасників засідання Асамблеї вкладників Рахунку міжнародного співробітництва щодо Чорнобиля в тому, що Комітет завжди буде стояти на захисті екологічних питань України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47