13 травня 2021 року представники Комітету з питань екологічної політики та природокористування взяли участь у черговому засіданні Національної комісії з радіаційного захисту населення України у режимі відеоконференції.

Національна комісія з радіаційного захисту України одним з питань порядку денного розглянула необхідність удосконалення правових механізмів розвитку Чорнобильської зони відчуження, в тому числі порядку та умов перегляду меж зон радіоактивного забруднення з обов’язковим погодженням Національної академії наук, Національної комісії з радіаційного захисту населення України, центральних органів виконавчої влади, сільського господарства та з питань продовольчої безпеки держави, безпеки використання ядерної енергії, управління зоною відчуження та зоною безумовного (обов’язкового) відселення, на основі експертних висновків, як цього вимагає Закон України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Член Національної комісії з радіаційного захисту населення України, керівник секретаріату Комітету з питань екологічної політики та природокористування Борисюк М.М. звернув увагу, що цьому перегляду меж зон радіоактивного забруднення має передувати загальнодержавна дозиметрична паспортизація населених пунктів, що зазнали радіоактивного забруднення (крайня дозиметрична паспортизація проводилась у 2011 році). Борисюк М.М. наголосив на необхідності виконання положень Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» в частині проведення дозиметричної паспортизації населених пунктів України, які зазнали радіаційного забруднення, та їх опублікування у засобах масової інформації, оскільки громадяни України мають право бути поінформовані щодо актуального стану забруднення цих територій.

У рамках заходу було приділено увагу питанню стану ядерної безпеки об’єкта «Укриття», яке набуло широкого розголосу в засобах масової інформації після публікації статті Science. Відповідно до повідомлення директора Інституту проблем безпеки АЕС, член-кореспондент Національної академії наук України, Носовського А.В. існуюча проблема безпеки ядерно небезпечних скупчень полягає в тому, що після насування нового безпечного конфайменту на об’єкті «Укриття» спостерігається зміна температурно-вологісного режиму в приміщеннях зруйнованого реактору Чорнобильської АЕС. В зв’язку з чим останні роки спостерігається поступове збільшення щільності потоку нейтронів, яке фіксується системою детектування. Після установки нового безпечного конфайменту в проектне положення відбувається зміна умов зберігання розташованих всередині скупчень паливовмісних матеріалів, відповідно актуальною є проблема переоцінки ефективності забезпечення рівня ядерної та радіаційної безпеки. Розуміючи складність проблеми, яка постає перед Чорнобильською АЕС в період перетворення об’єкта Укриття на екологічно безпечну систему, що передбачає поводження з ядерно-небезпечними матеріалами, Інститутом в 2016 році було розроблено спеціальну Програму моніторингу паливовмісних матеріалів об’єкту «Укриття».

В ході обговорення учасники засідання наголошували, що коливання щільності потоків нейтронів об’єкта «Укриття» не перевищує експлуатаційних меж, а ризики виникнення критичних ситуацій в окремих локальних місцях надзвичайно низькі.

Зважаючи на вищенаведене Національна комісія з радіаційного захисту України буде звертатись до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з приводу необхідності надання ДСП Чорнобильській АЕС необхідних фінансових ресурсів для повної і систематичної реалізації «Програми моніторингу паливовмісних матеріалів об’єкта «Укриття» та здійснення заходів з остаточного вирішення існуючої проблеми наявності критичності в скупченнях ядерно небезпечних матеріалів, що діляться.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

20 квітня 2024 11:47
19 квітня 2024 13:29
18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49