Комітетом з питань екологічної політики та природокористування 16 вересня 2021 року проведена зустріч стосовно питань екологічного порядку денного Верховної Ради України та адаптації законодавства України до законодавства ЄС з комісаром Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкявічюсом та представниками Європейської Комісії.

Зустріч відкрив Голова Верховної Ради України Д.О. Разумков. Він відмітив важливість для України візиту делегації Європейської Комісії з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства. Голова Верховної Ради України наголосив, що питання екологічної безпеки на сьогоднішній день є особливим аспектом у збереженні цілісності територій на Сході країни, та принагідно подякував за сталу позицію з боку ЄС щодо боротьби за нашу територіальну цілісність. Також він висловив сподівання щодо досягнення разом із парламентарями всіх цілей, які будуть поставлені в рамках візиту та зустрічі.

У своїй доповіді пан Віргініюс Сінкявічюс зазначив, що Європейський Союз прагне прокласти шлях до кліматично-нейтрального, справедливого та процвітаючого суспільства і об’єднати глобальну спільноту для цієї боротьби. Доповідач відмітив важливість уже зроблених Україною кроків до збереження довкілля, зокрема, схвалення законів України «Про оцінку впливу на довкілля», «Про стратегічну екологічну оцінку», які були необхідними для дотримання Україною своїх міжнародних зобов’язань. Впровадження законів є складним і вимагає подальших зусиль від Уряду України.

Окремо пан Віргініюс Сінкявічюс відмітив значення для довкілля України, захисту природи, життя українців прийняття закону щодо заборони пластикових пакетів в Україні та прийняття у першому читанні законопроекту про державний екологічний контроль. Він наголосив на важливості досягнення цілей, визначеними цими законами. Досвід ЄС показує, що вирішальним є інтеграція питань охорони довкілля до інших галузевих політик і законів, є дієвим способом забезпечення належного стану навколишнього середовища.

Важливо щоб прийняті закони були сумісними із законодавством ЄС, оскільки це потрібно для виконання міжнародних зобов’язань України, зокрема Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами.

Найвищим пріоритетом для України має стати покращення якості повітря в контексті нинішньої політичної програми зеленої трансформації країни.

Також пан Віргініюс Сінкявічюс висловив сподівання на прискорення опрацювання законодавства про управління відходами, що відкриє шлях до реформування цієї сфери.

Крім того він зазначив про важливість збереження біорізноманіття, у разі якщо залишити все як є, то країна може пройти в точку неповернення.

В перспективі також варто більше зважати на екологізацію економіки, що дасть можливість національним підприємствам стати більш конкурентноздатними в світі та зокрема у Європі.

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування О.В. Бондаренко зазначив про важливість винесення питань захисту довкілля на вищий політичний рівень, адже зменшення промислового забруднення, раціонального використання ресурсів та  збереження природи прямо пов’язане із майбутнім людей, не тільки в Україні, а й у всьому світі. Голова Комітету відмітив, що послідовна реформа в сфері регулювання промислового забруднення необхідна для запуску процесу модернізації української промисловості, що в свою чергу означає декарбонізацію, енергоефективність, зменшення забруднення та збереження здоров’я людей. Без цього буде дуже важко вибудовувати подальшу співпрацю щодо реалізації цілей Європейського Зеленого Курсу, який визначатиме європейську екологічну політику до 2030 року і має на меті прискорити перехід до кліматично нейтральної економіки.

Голова Комітету детально проінформував про велику законотворчу роботу Комітету, прийняті закони та плани законопроектної роботи на найближчий час та перспективу. Він подякував європейським колегам за підтримку впровадження екологічних реформ в Україні.

Між учасниками засідання відбулася плідна дискусія, обговорення найважливіших актуальних питань державної екологічної політики, у якому взяли участь народні депутати України Мезенцева М.С., Овчиннікова Ю.Ю., Геращенко І.В., Совсун І.Р., пан Віргініюс Сінкявічюс відповів на запитання народних депутатів України.

Учасники зустрічі наголосили, що питання збереження навколишнього природного середовища мають бути пріоритетними і для держави, і для простих громадян, і для бізнесу.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

18 квітня 2024 14:10
16 квітня 2024 17:44
16 квітня 2024 15:30
10 квітня 2024 18:47
08 квітня 2024 15:37
07 квітня 2024 09:08
07 квітня 2024 09:00
05 квітня 2024 15:49
03 квітня 2024 12:47
01 квітня 2024 16:18