РІШЕННЯ КОМІТЕТУ ВІД 15.06.2011 № 98/9 Про проект Закону України про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування операції з продажу окремих видів відходів як вторинної сировини) (реєстр. № 8504)

30 червня 2011, 14:35

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

від 15 червня 2011р.    98/9

 

 

Про проект Закону України про внесення змін

до статті 197 Податкового кодексу України

(щодо звільнення від оподаткування операції

з продажу окремих видів відходів як вторинної

сировини)

(реєстр. № 8504)

 

            Розглянувши проект Закону України про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування операції з продажу окремих видів відходів як вторинної сировини), поданий народним депутатом України Семиногою А.І. (реєстр. № 8504), Комітет відмічає.

            Законопроектом пропонується статтю 197 (операції звільнені від оподаткування) Податкового кодексу України доповнити новим пунктом 197.18, відповідно до якого звільняються від оподаткування операції з продажу заготівельними підприємствами окремих видів відходів як вторинної сировини (крім металобрухту) за переліком, визначеним Кабінетом Міністрів України. Порядок звільнення від оподаткування, перелік операцій, що підлягають  звільненню від оподаткування та порядок використання коштів, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

            При цьому сума податків, що підлягають сплаті до бюджету заготівельними підприємствами, залишається у розпорядженні цих підприємств і використовується ними на придбання спеціального обладнання і автотранспортних засобів для роздільного збирання побутових відходів, а також приймальних пунктів із заготівлі вторинної сировини.

            Джерелом покриття зазначеної пільги автор пропонує кошти, що надходять на як плата за послуги з організації збирання, заготівлі та утилізації використаних тари і пакувальних матеріалів та зараховуються на спеціальний рахунок в Державній казначейській службі.

            Постановою Кабінету Міністрів від 20.01.10 № 39 визначено механізм та напрями використання коштів, що надходять як плата за послуги з організації збирання, заготівлі та утилізації використаних пакувальних матеріалів і тари. Отримані ДП "Укрекоресурси" кошти як плата за послуги з організації збирання, заготівлі та утилізації використаних пакувальних матеріалів і тари, мають спрямовуються, у тому числі, на придбання спеціального обладнання, машин, механізмів для збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини з подальшою їх передачею в установленому порядку на баланс спеціалізованих державних та комунальних підприємств. Разом з тим механізм такої передачі не визначений, а на саму Компанію не покладається обов’язок із утилізації конкретного обсягу використаної тари і пакувальних матеріалів.

            Враховуючи досвід попередніх років (2002-2003 рік, коли заготівельні підприємства не оподатковувалися)  прийняття законопроекту створює передумови щодо запобігання забрудненню навколишнього середовища через збільшення обсягів використання вторинних матеріальних ресурсів у господарському секторі держави, сприятиме розвитку системи поводження з твердими побутовими відходами, насамперед на регіональному рівні шляхом залучення позабюджетних коштів на відшкодування суб’єктам господарювання, які здійснюють роздільне збирання побутових відходів, витрат на його проведення, що не покриваються доходами від реалізації вторинної сировини.

            Також це забезпечить контроль за ефективним і цільовим використанням коштів, отриманих як плата за послуги зі збирання, заготівлі та утилізації відходів як вторинної сировини та коштів, які залишаються у розпорядженні заготівельних підприємств з боку Державної податкової служби України та Державної казначейської служби України.

 

Комітет  в и р і ш и в:

 

1. За результатами розгляду у першому читанні проект Закону України про внесення змін до статті 197 Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування операції з продажу окремих видів відходів як вторинної сировини) може бути прийнятий за основу.

 

2. Висновок направити до Комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                        

М.Шершун