Рішення Комітету 23/6 про Проект Закону Про угоди про розподіл продукції" (щодо розподілу коштів від виробленої продукції ), (реєстр. № 3471 від23,10,2013)поданий народними депутатами України Сех І. І., Панькевичем О. І., Блавацьким М. В., Кайдою О. П., Вітівим А. М.

24 квітня 2014, 14:35

 

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

від 16 квітня 2014 р.                                                                                             23/6

 

Щодо проекту Закону про внесення змін до
Закону України "Про угоди про розподіл
продукції" (щодо розподілу коштів від
виробленої продукції, реєстр. № 3471)

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув проект Закону про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо розподілу коштів від виробленої продукції, реєстр. № 3471), поданий народними депутатами України Сех І. І., Панькевичем О. І.,
Блавацьким М. В., Кайдою О. П., Вітівим А. М., і відзначає.

Законопроектом пропонується встановити законодавчий механізм забезпечення інтересів територіальних громад, на території яких розміщені надра, які передаються у користування за угодою про розподіл продукції, шляхом залучення додаткового фінансового ресурсу до відповідних місцевих бюджетів, за рахунок вартості видобутої продукції.

Зокрема до істотних умов угод про розподіл продукції пропонується віднести порядок і строки передачі до місцевих бюджетів не менше 10 відсотків вартості належної державі частки прибуткової продукції. При цьому компенсацію втрат від порушення екологічних вимог пропонується здійснювати в окремому порядку.

Слід зазначити, що раніше Комітетом неодноразово підтримувалася ідея підвищення заінтересованості органів місцевого самоврядування в укладенні угод про розподіл продукції.

До зауважень щодо законопроекту та супровідних документів можна віднести необхідність уточнення запропонованої редакції останньої частини статті 21 щодо окремого порядку компенсації втрат від порушення екологічних вимог. Також до законопроекту має додаватися перелік нормативних актів, прийняття або перегляд яких необхідно здійснити для реалізації положень законопроекту в разі його прийняття відповідно до його прикінцевих положень.

Слід зазначити, що Верховною Радою України прийнято Закон України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо коштів від використання (реалізації) державної частини виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції" від 05.11.13 № 665-VII, згідно з яким на законодавчому рівні вже закріплено механізм забезпечення інтересів територіальних громад, на території яких знаходяться надра, що передаються у користування за угодою про розподіл продукції, із передачею не менше 10 відсотків коштів державної частки органам місцевого самоврядування.

За висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.

 

Зважаючи на викладене, Комітет      в и р і ш и в:

1. Рекомендувати Комітету з питань економічної політики врахувати зауваження Комітету до законопроекту, викладені у мотивувальній частині рішення, щодо законопроекту про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" (щодо розподілу коштів від виробленої  продукції, реєстр. № 3471), поданий народними депутатами України Сех І. І., Панькевичем О. І., Блавацьким М. В., Кайдою О. П., Вітівим А. М.

2. Рішення направити до Комітету з питань економічної політики.

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                                 

О. Лукашук