Проблеми екології на Поділлі потребують більшої уваги

01 липня 2014, 14:48

Джерело: http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16743839

 

Проблеми екології на Поділлі потребують більшої уваги

 

 

Вінницька, Кіровоградська та Хмельницька обласні державні адміністрації, їхні структурні підрозділи з питань екології та природних ресурсів і державні екологічні інспекції зазначених областей у 2012-2013 роках не належним чином виконували повноваження у сфері охорони навколишнього природного середовища та зі здійснення державного нагляду (контролю) у цій сфері на їхній території. Такі підсумки проведеного Рахунковою палатою аудиту.

 

Зокрема, держекоінспекції у Вінницькій, Кіровоградській, Хмельницькій областях не у повній мірі здійснювали аналіз і оцінку впливу результатів діяльності суб'єктів господарювання на стан навколишнього природного середовища, не використовували можливості інструментально-лабораторного контролю за обсягами та структурою викидів і скидів забруднюючих речовин. Збитки, заподіяні державі через порушення природоохоронного законодавства, визначались держекоінспекціями за результатами лише кожної десятої проведеної перевірки. Недостатньо ефективними були і вжитті ними заходи із забезпечення відшкодування екологічних збитків суб'єктами господарювання зазначених областей, зокрема, у 2012-2013 роках рівень відшкодування не перевищував 12 відсотків.

 

Загалом результати аудиту показали, що природоохоронні заходи, які здійснювалися у 2012-2013 роках у Вінницькій, Кіровоградській і Хмельницькій областях, були недостатніми для забезпечення сталого покращення стану довкілля. Як наслідок, у Вінницькій і Кіровоградській областях збільшилися обсяги викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря, у всіх досліджених областях триває накопичення відходів різного класу небезпеки, не вирішується питання очищення стічних вод.

 

Прес-служба Рахункової палати