Проблема захисту узбережжя Азовського моря

08 лютого 2016, 08:26

На сьогоднішній день Азовське море піддається впливу багатьох несприятливих чинників в результаті господарської діяльності людини та недостатнього проведення природоохоронних заходів.

Однією із наявних проблем, яка стосується Азовського моря є розмивання і вивітрювання порід, які є основою узбережжя. Як відомо, основна його частина складається з глинистих і піщаних відкладень, які за своїми особливостями піддаються вимиванню і абразії. Що стосується надходження піщаного і гравійно-піщаного матеріалу в затоки, які доповнюють стійкість берегів до сили морських хвиль, то воно практично припинено. Причиною цього є різке зменшення стоку малих річок Приазов'я, які були відрегульовані водосховищами і ставками. Результатом таких негативних явищ є скорочення піщаного пляжу майже всього Азовського узбережжя. Найбільше, ця проблема стосується таких міст як Бердянськ та Приморськ.

В підсумку, виникає стрімке знищення берегів внаслідок впливу морських хвиль. При цьому, все узбережжя піддається стрімкому розмиванню через недостатню кількість природного біологічного матеріалу. Через це значна частина берега скорочується.

Для того щоб уникнути подібних явищ, необхідно щоб переміщення наносів під дією сили хвиль проходило уздовж берега, утворюючи при цьому уздовжбереговий потік наносів. Для цього потрібен достатній запас уламкового матеріалу, що надходить з річок або розмиву берегів, діяльності організмів (стулки панцирів, раковини молюсків), та ін.. Завдяки цьому наноси будуть накопичуватися у берега, утворюючи при цьому різні акумулятивні берегові форми у вигляді кіс, стрілок, наволоків та інших видів наносів. Але ми бачимо таку ситуацію, що в більшості прибережних територій переважають глинисті матеріали, особливості яких не дозволяють брати участі в процесі формування пляжів. Окрім цього, значно зменшилась чисельність флори і фауни, які в значній мірі позитивно впливають на формування берегів (скелетні частини організмів, черепашки молюсків). Однак, через недостатню кількість кормової бази їх чисельність зменшується. Морська трава і водорості теж відіграють важливу роль у зміцненні берегової лінії.

Кращим чином, для захисту морських берегів стане створення вільного пляжу повного профілю. Така задумка можлива завдяки застосуванню штучного матеріалу, який би утворював пляжі. Окрім того, в даному випадку вдаються за допомогою споруд для утримання пляжів, якими є пляшки, хвилеломи, траверси. Покращують стан такі види споруд як наскрізні стіни, штучні рифи і острови та інші пристосування, на облаштування яких знадобляться матеріальні кошти.

Виходом із такої ситуації у сучасних умовах переважно є розчищення лиманів, де донні відкладення складені з мулу і черепашки, а підстильні шари можуть мати ще і пісок. Таким чином, можна не тільки підвищити курортно-рекреаційну значимість лиманів і прилеглих до них територій, а й усунути дефіцит пляжеутворюючого матеріалу до берегів моря, взятого при розчищенні лиманів.

 

Матеріал підготував Румянцев Г.Г.

Бердянський територіальний відділ Азовського басейнового управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства (АЗОВРИБООХОРОНА)