Комітет провів слухання на тему: "Пріоритети діяльності Уряду в екологічній та природоохоронній сфері на 2016 рік"

11 квітня 2016, 11:12

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 23 лютого 2016 року під головуванням Томенка Миколи Володимировича провів слухання на тему: «Пріоритети діяльності Уряду в екологічній та природоохоронній сфері на 2016 рік».

СТЕНОГРАМА СЛУХАНЬ

Участь в обговоренні взяли в.о. Міністра екології та природних ресурсів України Вронська Ганна Олександрівна, Голова Державної екологічної інспекції України Заїка Андрій Миколайович, Голова Державного агентства рибного господарства України Ковалів Ярема Богданович, Голова Державного агентства управління зоною відчуження Петрук Віталій Вікторович, В.о. Голови Державної геологічної служби України Бояркін Микола Олексійович, В.о. Голови Державного агентства водних ресурсів України Овчаренко Ірина Іванівна, Перший заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів України Юшкевич Христина Василівна, представники Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету "Києво-Могилянська академія", Національного університету біоресурсів і природокористування України, Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Міністерства екології та природних ресурсів України, наукових установ та громадських організацій.

Робота учасників слухань висвітлювалася у прямому ефірі телеканалу "Рада".

На слуханнях відзначалося, що нещодавно Верховна Рада України постановила відхилити звіт Кабінету Міністрів України та визнала діяльність Кабінету Міністрів України незадовільною, зокрема це стосується реалізації Урядом екологічної політики та політики у сфері охорони навколишнього природного середовища. Адже відповідно до Конституції України забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи – катастрофи планетарного масштабу, збереження генофонду Українського народу є обов'язком держави. Така ситуація не сприяє і виконанню Україною взятих зобов‘язань у рамках міжнародних договорів, Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

При цьому Програма діяльності Уряду не містить відповідного розділу щодо напрямків діяльності в екологічній та природоохоронній сфері, соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відсутність пріоритету Уряду в реалізації екологічної політики не відповідає внутрішнім інтересам країни та населення, а також не відповідає Угоди про Коаліцію, яка містить положення стосовно реформування системи управління довкіллям та інтеграції екологічної політики в інші галузеві політики для забезпечення умов розвитку здорової нації та сильної держави. Певним чином на такий стан речей вплинула ситуація із відсутністю профільного міністра.

Під час засідання учасниками зазначалось, що побудова діяльності Уряду в екологічній сфері повинна здійснюватись на комплексній основі, бути послідовною та системною, забезпеченою кваліфікованими кадрами та відповідним фінансуванням. Наголошувалось на необхідності ведення невиснажливих для навколишнього середовища методів господарювання та зменшенні шкідливого впливу на нього, включаючи подолання наслідків хімічного та іншого впливу при землекористуванні у сільському господарстві. Адже дбаючи про екологічну безпеку, про сприятливе навколишнє середовище Держава тим самим здійснює ефективне інвестування у здоров'я населення та української нації.

Голова Комітету Микола Томенко підтримав пропозиції експертів про необхідність обов’язкової презентації програми діяльності майбутніми кандидатами на посаду міністра екології на засіданні профільного парламентського Комітету із залученням громадськості та науковців.

«Лише після того, як кандидати на посаду міністра екології презентують свої програми та пройдуть таке публічне обговорення, можна буде виносити в сесійний зал на голосування ці кандидатури. Щоб не повторити помилки, коли на посаді міністра опиняються люди, які після свого призначення лише починають вивчати чинне законодавство у сфері екології та знайомитись зі структурою міністерства», – зауважив М. Томенко.

Підводячи підсумки, Голова Комітету Томенко Микола Володимирович відзначив важливість напрацювань профільних урядових структур, наукових установ, експертного середовища, громадськості у процесі здійснення законопроектної діяльності для забезпечення підготовки до прийняття якісних законодавчих актів з питань, що належать до компетенції Комітету, а також в процесі розбудови ефективного інституційного забезпечення галузі.

Комітет найближчим часом планує на своєму засіданні розглянути пропозиції, подані учасниками слухань щодо пріоритетів діяльності Уряду в екологічній та природоохоронній сфері на 2016 рік, та прийняти відповідне рішення.