Рішення Комітету № 54/4 від 17 травня 2017 року щодо проекту Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів, які відповідають екологічній нормі „Євро-4”) (реєстр. № 6238, доопрацьований)

22 травня 2017, 08:09

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

 

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

 

 

від 17 травня 2017 року                                                            № 54/4

 

 

 

 

Про проект Закону України про внесення змін

до Податкового кодексу України

(щодо ввезення на митну територію України

транспортних засобів, які відповідають екологічній нормі „Євро-4”)

(реєстр. № 6238, доопрацьований)

 

 

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів, які відповідають екологічній нормі „Євро-4”) (реєстр. № 6238 від 24.03.2017 р., доопрацьований 21.04.2017 р.), внесений народними депутатами України Барною О.С., Артюшенком І.А., Дехтярчуком О.В., Побером І.М., і відзначає.

Завданням законопроекту, на думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, є вирішення соціальної проблеми доступності транспортних засобів для українського споживача, покращення рівня життя громадян України із невеликими доходами шляхом надання можливості придбати дешевий, але якісний імпортований транспортний засіб для ведення підприємницької діяльності.

Комітет зазначає, що у законопроекті (реєстр. № 6238 доопрацьованому 21.04.2017 р.) змінено назву законопроекту та запропоновано також внесення змін до Податкового кодексу України, якими передбачається встановити, що ставки акцизного податку, передбачені пунктом 15 підрозділу 5 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України, не застосовуватимуться до легкових автомобілів, якщо вони старше 10 років з дати вироблення.

Також, доопрацьований законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів», а саме: відмінити термін введення стандарту екологічної безпеки «ЄВРО-5» з 1 січня 2016 року та «ЄВРО-6» з 1 січня 2018 року; запровадити необмежений термін дії стандарту екологічної безпеки «ЄВРО-4» за умови ввезення на митну територію України транспортних засобів не старше 10 років з дати вироблення. В частині пропозицій щодо внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» доопрацьований законопроект змістовно майже не змінився, проте тепер у ньому не вказано до якої саме статті Закону мають бути внесеними такі зміни.

Комітет зауважує, що на своєму засіданні 12 квітня 2017 року розглянув проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічній нормі „Євро-4”) (реєстр. № 6238 від 24.03.2017 р.), внесений народними депутатами України Барною О.С., Артюшенком І.А., Дідичем В.В., Матківським Б.М. та Дехтярчуком О.В.

За результатами розгляду законопроекту, зауваживши, що прийняття запропонованих законопроектом змін не відповідатиме ряду міжнародних угод, стороною яких стала Україна, та не узгоджуватиметься із іншими законами України, Комітет прийняв Рішення № 53/11 від 12.04.2017 р. рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів» (щодо ввезення транспортних засобів, які відповідають екологічній нормі „Євро-4”)» (реєстр. № 6238 від 24.03.2017 р.). Відповідне Рішення надіслане Комітету з питань податкової та митної політики листом № 04-15/08-339 (90636) від 13.04.2017 року.

Слід зазначити, що Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку зазначило, що прийняття законопроекту призведе до збільшення обсягів ввезення в Україну вживаних, у тому числі морально застарілих та фізично зношених, несправних та пошкоджених транспортних засобів. Це створить значну загрозу конкурентній позиції сегменту ринку нових автомобілів, в якому цінова пропозиція є значно вищою. Крім того, існує загроза перетворення території України на звалище вживаних автомобілів. Одночасно через збільшення ємності ринку нових автомобілів слід очікувати швидшого наближення до екологічних європейських стандартів, виконання завдань співробітництва в межах Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Головне науково-експертне управління зауважило, що для прийняття виваженого рішення щодо внесеного законопроекту слід отримати висновки відповідних органів виконавчої влади, зокрема, Міністерства інфраструктури України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Міністерства юстиції України, Державної фіскальної служби України.

 

 

 

З огляду на зазначене, Комітет    в и р і ш и в :

 

1.            Рекомендувати Комітету з питань податкової та митної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо ввезення на митну територію України транспортних засобів, які відповідають екологічній нормі „Євро-4”) (реєстр. № 6238 (доопрацьований 21.04.2017 р.) від 24.03.2017 р.), внесений народними депутатами України Барною О.С., Артюшенком І.А., Дехтярчуком О.В., Побером І.М.

 

2. Рішення направити Комітету з питань податкової та митної політики.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                    А. ДИРІВ