Комітет рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону № 5621 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо покращення раціонального користування тваринним та рослинним світом)

13 липня 2017, 16:46

Комітет, розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо покращення раціонального користування тваринним та рослинним світом) (реєстр. № 5621 від 30.05.2017 р.) (доопрацьований), поданий народними депутатами України Дирівим А.Б., Кремінем Т.Д., Дзюбликом П.В., Рибаком І.П., рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу проект Закону реєстр. № 5621.

Автори зазначають, що метою розроблення законопроекту «є покращення раціонального користування тваринним та рослинним світом, а також посилення охорони фауни згідно норм міжнародних екологічних угод».

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України: «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про тваринний світ», «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Проектом Закону передбачається:

підвищити адміністративну відповідальність за порушення вимог щодо охорони середовища існування, умов розмноження, шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин;

доповнити перелік заходів, які забороняється проводити у період масового розмноження диких тварин;

уточнити повноваження центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища щодо державного управління та регулювання у галузі рибного господарства;

заборонити використання диких тварин у пересувних цирках-шапіто.

Під час обговорення стосовно змін до статті 25 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» було зазначено, що Комітет на своєму засіданні 03 листопада 2016 року (рішення № 48/8) підтримав проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (щодо використання тварин у пересувних цирках) № 5283 від 18.10.2016 р., у якому запроваджується «заборона використання тварин у пересувних цирках».

Головне науково-експертне управління в цілому підтримує даний законопроект, узагальнюючий висновок: за результатами розгляду у першому читанні проект може бути прийнятий за основу.