Протокол засідання Комітету № 56 - 06.06.2017 (+АУДІОЗАПИС)

Комітет
23 червня 2017, 15:21

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ
№ 56
06 червня 2017 року

14:10
м. Київ

АУДІОЗАПИС ЗАСІДАННЯ

 

АУДІОЗАПИС ЗАСІДАННЯ

 

 

ГОЛОВУЄ: Перший заступник Голови Комітету Дирів А.Б.

 

ПРИСУТНІ:

 

Члени Комітету: Єднак О.В., Рибак І.П., Сажко С.М., Балицький Є.В., Дзюблик П.В., Колєсніков Д.В.

 

Немировський А.В., Сотник О.С. – народні депутати України

 

ВІДСУТНІ члени Комітету: Недава О.А., Чепинога В.М., Тригубенко С.М., Москаленко Я.М., Ленський О.О., Валентиров С.В.,

 

ПРИСУТНІ працівники Секретаріату: Борисюк М.М., Воловенко О.П., Мовчан Н.В., Омельянець С.М., Хоренжая І.В., Гуцало І.В., Приліпко І.С., Войтович Л.В.

 

Помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету: Диріва А.Б. – Турик М.В., Недави О.А. – Бережок А.М., Тригубенка С.М. – Бутко О.В., Деняк В.І., Дзюблика П.В. – Когут Н.П., Капітонов Р.С., Єднака О.В. – Щавінська А.Л., Макарчук С.О., Немировського А.В. – Глушенко О.В.

 

ЗАПРОШЕНІ:

Семерак Остап Михайлович – Міністр екології та природних ресурсів України

Бучко Володимир Анатолійович – директор Юридичного департаменту Міністерства екології і природних ресурсів України,

Дзюба Леся Петрівна – заступник директора Департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи – начальник відділу удосконалення законодавства, Міністерства соціальної політики України,

Мовчан Микола Михайлович – заступник начальника управління охорони біорізноманіття та біобезпеки – відділ охорони рослинного світу Міністерства екології і природних ресурсів України,

Петрук Віталій Вікторович – Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження,

Стародубцев Олександр Євгенійович –  директор департаменту  регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку  і торгівлі України.

Стефанова В.Е – зоозахисник,  м. Київ,

Целінська О.Ю. – громадське обєднання «Громадська рада зоозахисників», м. Одеса,

Казанцева Ю.К. – зоозахисник,  м. Київ,

Куликова Н.О. – зоозахиист тварин та навколишнього середовища, м. Київ,

Вихрист С.М. – експерт проекту ЄС.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

Комітет є головним по законопроектах

1.     

Проект Закону про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 6106 від
21.02.2017 р.) (друге читання)

Допов: Секретар Комітету Єднак Остап Володимирович

Мовчан Наталія Володимирівна

2.     

Проект Закону про внесення змін до статті 4 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами

(реєстр. № 6435 від 12.05.2017 р. ) (друге читання)

 

Допов: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович

Гуцало Ірина Вікторівна

3.     

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин) (реєстр. № 5119-1 від 14.09.2016 р.) (друге читання)

Допов: голова підкомітету Дзюблик Павло Володимирович

Омельянець Сергій Миколайович

4.     

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо удосконалення окремих положень та відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) (реєстр. № 6292 від 05.04.2017 р.) внесений народними депутатами України Біловол О.М., Хомутинніком В.Ю., Кулінічем О.І., Шипком А.Ф., Гуляєвим В.О., Остапчуком В.М., Ільюком А.О., Святашем Д.В., Гєллєрем Є.Б., Кацуба В.М., Пилипенком В.П.

та

проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо відновлення справедливих соціальних гарантій (реєстр. № 6292-1 від 21.04.2017 р.) (альтернативний) внесений народними депутатами України Королевською Н. Ю., Солод Ю. В.

Допов: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович

Гуцало Ірина Вікторівна

 

Законопроекти, до яких Комітет має надати свої пропозиції

5.

Проект Закону про ратифікацію Договору між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співробітництво у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер (реєстр. № 0146 від 22.05.2017 р.) поданий Кабінетом Міністрів України

 

Допов: голова підкомітету Балицький Євген Віталійович

Мовчан Наталія Володимирівна

6.

Проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 6450 від 16.05.2017 р.) внесений народними депутатами України Констанкевич І. М., Батенком Т. І., Шевченком В. Л., Дідичем В. В., Дубініним О. І., Купрієм В. М., Шевченком О. Л.

Допов: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович

Гуцало Ірина Вікторівна

7.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" (щодо посилення державних гарантій соціально-економічного розвитку) (реєстр. № 6520 від 26.05.2017 р.) внесений народними депутатами України Івченком В. Є., Крульком І. І.

Допов: голова підкомітету Рибак Іван Петрович

Приліпко Ірина Сергіївна

 

Питання для розгляду

8.

Про звернення до Кабінету Міністрів України стосовно забезпечення контролю за використанням пестицидів в Україні

Допов: Секретар Комітету Єднак Остап Володимирович

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. про порядок денний засідання Комітету

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

1.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. та Секретаря Комітету Єднака О.В., про проект Закону про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 6106 від 21.02.2017 р.) (друге читання)

 

В обговоренні взяли участь: всі члени Комітету, Семерак О.М., Борисюк М.М., Вихрист С.М., Бучко В.А.

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Внести проект Закону України про стратегічну екологічну оцінку (реєстр. № 6106) на розгляд Верховної Ради України для прийняття його у другому читанні та в цілому як Закону.

2. Доповідачем від Комітету при розгляді законопроекту визначити народного депутата України, секретаря Комітету Єднака Остапа Володимировича .

 

 

Рішення Комітету додається

 

Відповідальні: Секретар Комітету Єднак Остап Володимирович

                          Мовчан Наталія Володимирівна

 

Рішення прийнято: за – 7

 

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. та старшого консультанта Секретаріату Комітету Гуцало І. В. щодо проекту Закону про внесення змін до статті 4 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами (реєстр. № 6435 від 12.05.2017 р. ) (друге читання)

 

В обговоренні взяли участь: Семерак О.М., Колєсніков Д.В., Петрук В.В., Борисюк М.М.  

 

УХВАЛИЛИ:

1.       Схвалити проект Закону України про внесення змін до статті 4 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами (реєстр. № 6435) із внесеними пропозиціями.

 

2.       Доручити народному депутату Диріву А.Б. внести відповідні пропозиції щодо пункту 2 для включення їх до порівняльної таблиці.

 

3.       Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 4 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами (реєстр. № 6435) прийняти у другому читанні та в цілому як Закон.

 

4.       Доповідачем при розгляді проекту Закону від Комітету визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Москаленка Ярослава Миколайовича.

 

Рішення Комітету додається

 

Відповідальні: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович

                          Гуцало Ірина Вікторівна

 

Рішення прийнято: за – 7

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б., та голову підкомітету Дзюблика Павла Володимировича щодо проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запровадження гуманного ставлення до тварин) (реєстр. 5119-1 від 14.09.2016 р.) (друге читання)

 

В обговоренні взяли участь: Колєсніков Д.В., Немировський А.В., Сотник О.С., Рибак І.П., Дзюблик П.В.,

 

Члени Комітету звернули увагу, що суб'єктами законодавчої ініціативи були внесені пропозиції до статей Кодексу України про адміністративні правопорушення, які суттєво впливають на реалізацію положень законопроекту про адміністративні правопорушення (пропозиції 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51).

Ними визначаються органи, які розглядають протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 89 КУаП (стаття 221) та органи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення за цією статтею (статті 222 та 225). Комітет вирішив врахувати ці пропозиції.

Також Комітет підтримав пропозицію народного депутата України Колєснікова Д.В. (проп. № 15) щодо визначення "пересувний звіринець".

 

Рішення прийнято: за – 7

 

УХВАЛИЛИ:

1. Схвалити проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин.

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин прийняти у другому читанні та в цілому як закон.

 

3. Визначити доповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України Дзюблика П.В.

 

Рішення Комітету додається

 

Відповідальні: голова підкомітету Дзюблик Павло Володимирович

                          Омельянець Сергій Миколоайович

 

Рішення прийнято: за – 6, проти – 1

 

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. та старшого консультанта Секретаріату Комітету Гуцало І.В. щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо удосконалення окремих положень та відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) (реєстр. № 6292 від 05.04.2017 р.) внесений народними депутатами України Біловол О.М., Хомутинніком В.Ю., Кулінічем О.І., Шипком А.Ф., Гуляєвим В.О., Остапчуком В.М., Ільюком А.О., Святашем Д.В., Гєллєрем Є.Б., Кацуба В.М., Пилипенком В.П. та проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо відновлення справедливих соціальних гарантій (реєстр. № 6292-1 від 21.04.2017 р.) (альтернативний) внесений народними депутатами України Королевською Н. Ю., Солод Ю. В.  

 

В обговоренні взяли участь: Сажко С.М., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Верховній Раді України:

проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо удосконалення окремих положень та відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) (реєстр. № 6292 від 05.04.2017), поданий народними депутатами України Біловолом О.М., Хомутинніком В.Ю., Кулінічем О.І., Шипком А.Ф., Гуляєвим В.О., Остапчуком В.М., Ільюком А.О., Святашем Д.В., Гєллєром Є.Б., Кацубою В.М., Пилипенком В.П., за результатами розгляду прийняти за основу у першому читанні, а положення проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо відновлення справедливих соціальних гарантій (реєстр. № 6292-1 від 21.04.2017, альтернативний), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю. та Солодом Ю.В., використати при доопрацюванні законопроекту № 6292 до другого читання.

2.       Співдоповідачем на пленарному засіданні Верховної Ради України від Комітету визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Москаленка Ярослава Миколайовича.

 

Рішення Комітету додається

 

Відповідальні: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович

                          Гуцало Ірина Вікторівна

 

Рішення прийнято: за – 7.

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. та голову підкомітету Балицького Є. В. щодо проекту Закону про ратифікацію Договору між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співробітництво у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер (реєстр. № 0146 від 22.05.2017 р.) поданий Кабінетом Міністрів України.

 

В обговоренні взяли участь усі члени Комітету.

  

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету у закордонних справах внести на розгляд Верховної Ради України загаданий проект Закону (реєстр. № 0146)  для його прийняття за основу і в цілому та ратифікувати Договір між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про співробітництво у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер.

 

2. Рішення направити Комітету Верховної Ради України у закордонних справах.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова підкомітету Балицький Євген Віталійович

                          Мовчан Наталія Володимирівна

                                                                      

Рішення прийнято: за – 7.

 

6.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. та старшого консультанта Секретаріату Комітету Гуцало І. В. щодо проекту Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 6450 від 16.05.2017 р.) внесений народними депутатами України Констанкевич І. М., Батенком Т. І., Шевченком В. Л., Дідичем В. В., Дубініним О. І., Купрієм В. М., Шевченком О. Л.

 

В обговоренні взяли участь усі члени Комітету

 

УХВАЛИЛИ:

1.       Рекомендувати Комітету з питань економічної політики проект Закону про внесення змін до статті 2 Закону України "Про публічні закупівлі" щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів і послуг з організації безплатного гарячого харчування для дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 6450 від 16.05.2017 року), поданий народними депутатами України Констанкевич І.М.,   Батенком Т.І., Шевченком В.Л., Дідичем В.В., Дубініним О.І., Купрієм В.М., Шевченком О.Л., за результатами розгляду прийняти за основу у першому читанні.

 

2.       Враховуючи, що поданий законопроект системно пов'язаний із проектом Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо виплати грошової компенсації на безоплатне харчування дітей) (реєстр. № 6230 від 23.03.2017 року), пропонуємо розглядати їх на пленарному засіданні Верховної Ради України одночасно.

 

3.       Рішення Комітету направити до Комітету з питань економічної політики.

 

Рішення Комітету додається.

 

Відповідальні: голова підкомітету Москаленко Ярослав Миколайович

                                                            Гуцало Ірина Вікторівна

 

Рішення прийнято: за – 6, не голосував – 1

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. та  голову підкомітету Рибака І.П. щодо проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" (щодо посилення державних гарантій соціально-економічного розвитку) (реєстр. № 6520 від 26.05.2017 р.) внесений народними депутатами України Івченком В. Є., Крульком І. І.

 

В обговоренні взяли участь усі члени Комітету 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" (щодо посилення державних гарантій соціально-економічного розвитку) (реєстр. № 6520 від 26.05.2017 р.), внесеного народними депутатами України Івченком В. Є., Крульком І. І.

2. Рекомендувати Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування внести пропозицію щодо одночасного розгляду проекту Закону України про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" (щодо посилення державних гарантій соціально-економічного розвитку) (реєстр. № 6520 від 26.05.2017 р.) та проекту Закону  про внесення змін до деяких законів України щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів (реєстр. № 6439 від 12.05.2017 р.) на пленарному засіданні Верховної Ради України.

3. Рішення направити до Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

 

Рішення Комітету додається

 

Відповідальні: голова підкомітету Рибак Іван Петрович

                          Приліпко Ірина Сергіївна

 

Рішення прийнято: за – 7

 

Питання для розгляду

 

8.

 

СЛУХАЛИ: інформацію Першого заступника Голови Комітету Диріва А.Б. та секретаря Комітету Єднака Остапа Володимировича про звернення до Кабінету Міністрів України стосовно забезпечення контролю за використанням пестицидів в Україні

 

В обговоренні взяли участь усі члени Комітету

 

УХВАЛИЛИ:

 

Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією:

 

1) розробити та затвердити постанову Кабінету Міністрів України, якою зобов’язати лабораторні центри Міністерства охорони здоров’я України, проводити дослідження за заявками Держпродспоживслужби України (її територіальних органів), а також Держекоінспекції України (її територіальних органів) в рамках здійснення заходів контролю за використанням пестицидів, до моменту законодавчого та матеріально-технічного врегулювання вищезазначеного питання.

 

2) доручити Міністерству охорони здоров'я України та Міністерству охорони навколишнього природного середовища України переглянути Державний реєстр дозволених до використання в Україні пестицидів і агрохімікатів та заборонити використання небезпечних пестицидів у відповідності до рішення ФАО/ВООЗ.

 

Рішення Комітету та лист додається

 

Відповідальні: Секретар Комітету Єднак Остап Володимирович   

                          Омельянець Сергій Миколайович                               

 

Рішення прийнято: за – 7

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                                                                   А. ДИРІВ

 

 

Секретар Комітету                                                                                О. ЄДНАК