Рішення Комітету № 63/1 від 19 вересня 2017 р. щодо роботи Державної служби геології та надр з надання спеціальних дозволів на користування надрами у 2017 році

22 вересня 2017, 13:00

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ, ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ ТА ЛІКВІДАЦІЇ НАСЛІДКІВ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ КАТАСТРОФИ

 

 

від "19" вересня 2017 р.                                                               № 63/1

 

 

Щодо роботи Державної служби геології та
надр з надання спеціальних дозволів на
користування надрами у 2017 році

 

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на виконання пункту 15 протоколу засідання Комітету від 05.09.2017 заслухав інформацію першого заступника голови Держгеонадр Фощія М. В. щодо роботи Державної служби геології та надр з надання спеціальних дозволів на користування надрами у 2017 році, зокрема в частині видобування нафти і газу, і відзначає.

За інформацією Держгеонадр у 2017 р. до них надійшла 101 заява на отримання спеціальних дозволів на користування надрами без процедури проведення аукціону, за якими видано 6 спеціальних дозволів, 3 планується розглянути на Комісії з питань надрокористування, 16 опрацьовуються, 76 повернуто суб’єктам господарювання із зазначенням визначених законодавством підстав для відмови.

Також у 2017 р. до Держгеонадр надійшло 67 заяв надрокористувачів щодо продовження строку дії спеціальних дозволів на користування надрами (родовища вуглеводнів), з яких 15 розглянуто на засіданні Комісії з питань надрокористування та рекомендовано прийняти позитивні рішення, 5 планується розглянути на Комісії з питань надрокористування, 7 опрацьовуються і 40 повернуто.

Крім того, протягом 2017 р. зупинено дію 8 спеціальних дозволів на користування надрами, з яких 3 на видобування нафти та природного газу, 4 на геологічне вивчення нафтогазоносних надр і 1 на створення геологічних територій та об’єктів, які мають важливе наукове, культурне та рекреаційно-оздоровче значення.

Народними депутатами України - членами Комітету та запрошеними під час обговорення відзначалося, що 9/10 звернень про видачу та продовження терміну дії спеціальних дозволів на користування надрами гальмується Держгеонадрами з різних причин. Це призводить до зупинки промислової діяльності підприємств - платників податків. В кінцевому рахунку від цього втрачає держава, зменшуються надходження до Державного бюджету, наростає соціальна напруга, безробіття, а в частині видобування енергоносіїв це становить загрозу для забезпечення енергетичної безпеки нашої держави.

Зокрема, народні депутати України - члени Комітету наголосили на зверненнях підприємств ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укргазвидобування", ПрАТ "Центральний ГЗК", ПрАТ "Північний ГЗК", ПрАТ "ЄВРАЗ Суха Балка", МПП "Брусницька земля 1", у яких вони порушують питання зволікання з боку Держгеонадр з наданням і продовженням строку дії спеціальних дозволів на користування надрами.

Було наголошено, що зволікання з розглядом документів про надання, продовження строку дії, переоформлення, видачі дубліката, зупинення дії чи анулювання спеціальних дозволів на користування надрами за зверненнями державних підприємств підриває енергетичну незалежність нашої держави.

Під час обговорення заступник Міністра екології та природних ресурсів Вакараш В. М. повідомив про намір Міністра внести Кабінету Міністрів України пропозицію про подальше продовження строку випробування для керівництва Держгеонадр.

У 2017 р. керівники і представники Держгеонадр не співпрацюють з Комітетом та його Секретаріатом, недостатньо беруть участь в його роботі під час підготовки та розгляду питань, які стосуються роботи Служби. Народні депутати України, члени Комітету, глибоко стурбовані таким станом справ, оскільки продовження роботи Держгеонадр у викладеному ключі може мати негативні наслідки для Української держави.

 

Зважаючи на викладене, Комітет    в и р і ш и в:

1. Інформацію про роботу Держгеонадр взяти до відома.

2. Визнати роботу Держгеонадр з надання, продовження строку дії, переоформлення, видачі дубліката, зупинення дії чи анулювання спеціальних дозволів на користування надрами у 2017 році незадовільною.

3. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:

розірвати трудові договори з керівниками Держгеонадр, як це передбачено статтею 28 Кодексу законів про працю України, а саме у разі встановлення невідповідності займаній посаді, на яку їх призначено, або виконуваній роботі протягом строку випробування;

прискорити проведення конкурсу на посаду Голови та інших керівників Держгеонадр.

4. Підтримати звернення до Прем'єр-міністра України про необхідність прийняття термінових кадрових рішень щодо керівництва Держгеонадр і про вжиття заходів по фактам зволікання з боку Держгеонадр із розглядом документів і порушення ними встановлених законодавством термінів розгляду стосовно надання, продовження строку дії, переоформлення, видачі дубліката, зупинення дії чи анулювання спеціальних дозволів на користування надрами, зокрема в частині ПАТ "Укрнафта", ПАТ "Укргазвидобування", ПрАТ "Центральний ГЗК", ПрАТ "Північний ГЗК", ПрАТ "ЄВРАЗ Суха Балка", МПП "Брусницька земля 1", а також, у першу чергу, усіх державних підприємств.

5. Запропонувати ПАТ "Укрнафта" надати офіційні дані про збитки, понесені компанією внаслідок бездіяльності Держгеонадр.

6. Запросити Міністра екології та природних ресурсів та керівництво Держгеонадр на засідання Комітету з доповіддю про роботу Держгеонадр.

7. Рішення Комітету направити до Кабінету Міністрів України, Мінприроди та Держгеонадр.

 

 

Перший заступник Голови Комітету                                      А. Дирів