Комітет рекомендує повернути на доопрацювання законопроект № 6736 про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо усунення дискримінаційного ставлення з пенсійного забезпечення, соціального захисту дітей громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї)

04 жовтня 2017, 19:33

У законопроекті пропонується внести зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», якими поширити на учасників ядерних аварій та випробувань, військових навчань із застосуванням  ядерної зброї, складання  ядерних  зарядів  і здійснення  на  них регламентних робіт, а також на дружин (чоловіків) померлих осіб та їхніх дітей пільги та компенсації, встановлені цим Законом для осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Як видно із пояснювальної записки до законопроекту, проект акта потребує видатків з Державного бюджету України у сумі близько 21 000,0 тис. грн. на рік. Станом на 01.01.2017р. загальна чисельність осіб, на яких поширюватимуться пільги та компенсації – 3066 учасників ядерних аварій, ядерних випробувань, військових навчань із застосуванням ядерної зброї: з них І категорії (інваліди) – 638,  ІІ категорії – 1527,  ІІІ категорії – 901  та дружин (чоловіків) померлих громадян – 855 осіб,   57 їхніх дітей.
Міністерство соціальної політики України не підтримує проект Закону України. Міністерство охорони здоров’я України вважає за недоцільне прийняття законопроекту (реєстр. № 6736). За висновком Міністерства, питання, що порушені у законопроекті,  вже врегульовані чинним законодавством. Міністерство фінансів України не підтримує законопроект. За висновком Міністерства, реалізація положень законопроекту матиме вплив на видаткову частину державного бюджету. У порушення частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України до законопроекту не подано пропозицій про зміни до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету. Реалізація законопроекту у разі його прийняття не буде забезпечена фінансовими ресурсами. Міністерство оборони України підтримує проект Закону без зауважень.
Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловило ряд зауважень до законопроекту.
Зокрема, не заперечуючи щодо необхідності посилення соціального захисту осіб, які потерпіли від ядерних аварій та інших відповідних подій, Головне управління звертає увагу на те, що проект не узгоджується із загальною ідеологією та назвою Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Річ у тому, що цей Закон є спеціальним законом, прийняття якого було пов’язане з конкретною подією і довготривалим проявом її наслідків, що знайшло відображення й  у його назві. Відповідно у разі поширення дії його положень на осіб, які не належать до постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, базовий Закон потребує значно ґрунтовніших змін, ніж зміни, які були внесені до нього Законом України від 21 квітня 2016 року «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо усунення дискримінаційного ставлення до громадян, які брали участь у ліквідації наслідків інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї» та зміни, що пропонуються внести цим законопроектом. Зокрема, має зазнати зміни і його назва. 
Зважаючи на викладене, Комітет  вирішив рекомендувати Верховній Раді України повернути на  доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо усунення дискримінаційного ставлення з пенсійного забезпечення, соціального захисту дітей громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї)  (реєстр. № 6736 від 17.07.2017 р.), поданий народним депутатом України  Бурбаком М.Ю.