Комітет розглянув лист Рахункової палати щодо результатів фінансового аудиту Держгеонадр

05 жовтня 2017, 12:21

3 жовтня 2017 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні за дорученням Голови Верховної Ради України розглянув лист Рахункової палати щодо результатів фінансового аудиту Держгеонадр.
Рахунковою палатою відзначено, що за результатами проведеного аудиту Держгеонадрами забезпечено виконання Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" у частині реалізації бюджетних програм за КПКВК 2404010 "Керівництво та управління у сфері геологічного вивчення та використання надр" на рівні 99,2 відсотки і за КПКВК 2404020 "Розвиток мінеральної сировинної бази" в повному обсязі. Це дало підстави Рахунковій палаті для надання модифікованого (умовно-позитивного) висновку щодо дотримання вимог законодавства при здійсненні витрат і щодо фінансової та бюджетної звітності.
Проте Рахунковою палатою України відзначено, що створена в Держгеонадрах система внутрішнього контролю не функціонувала на належному рівні. Превентивному контролю приділялася недостатня увага, а також не надавалися висновки щодо функціонування системи внутрішнього контролю та рекомендації для її удосконалення. Аудитом встановлено, що облік необоротних активів Держгеонадрами у 2016 році здійснювався в окремих випадках без дотримання законодавства. 
Для усунення виявлених порушень наказом Держгеонадр було затверджено План заходів виконання рішення Колегії Рахункової палати.
Під час обговорення народні депутати України висловили незадоволення роботою Держгеонадр та занепокоєння незадовільним станом справ з нарощуванням мінерально-сировинної бази держави, і, зокрема, щодо видачі спеціальних дозволів на користування надрами. 
Зважаючи на викладене, Комітет вирішив звернути увагу Мінприроди та Держгеонадр на необхідність вжиття заходів щодо поліпшення системи внутрішнього контролю, а також обліку необоротних активів Держгеонадр та рекомендувати Держгеонадрам прискорити розроблення і прийняття відповідних нормативно-правових актів.