Комітет пропонує поверненути на доопрацювання проект Закону про приватизацію державного майна (реєстр. № 7066, доопрацьований)

05 жовтня 2017, 12:50

3 жовтня 2017 року Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про приватизацію державного майна (реєстр. № 7066 від 04.09.2017, доопрацьований), внесений Кабінетом Міністрів України.
Метою законопроекту, на думку суб’єктів права законодавчої ініціативи, є удосконалення, спрощення і скорочення процедур приватизації для досягнення високих темпів приватизації, прозорості та відкритості приватизаційного процесу, залучення широкого кола інвесторів до придбання державної власності. 
У законопроекті пропонується викласти в новій редакції Закон України «Про приватизацію державного майна», в якому об’єднано положення законів, що регулюють питання приватизації: «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)»; «Про особливості приватизації об’єктів незавершеного будівництва». Вносяться зміни, зокрема, до Цивільного, Господарського, Земельного кодексів та Законів України: «Про Кабінет Міністрів України», «Про управління об’єктами державної власності», «Про Фонд державного майна України», «Про гідрометеорологічну діяльність».
Комітет зауважує, що Кодексом цивільного захисту України (пп. 38 п. 1 ст. 2) гідрометеорологічна служба не визначена такою, що відноситься до сил цивільного захисту; при набранні цим законопроектом статусу Закону, об’єкти, майно інфраструктури та засоби гідрометеорологічного обладнання гідрометеорологічної служби підпадуть під юрисдикцію п. 1 ст. 4 цього законопроекту та стануть «об’єктами державної власності, що підпадають під приватизацію, до якої належать всі об’єкти права державної власності, крім тих, приватизація яких прямо заборонена цим Законом та іншими законами України», оскільки п. 4 Прикінцевих та перехідних положень цього законопроекту вносяться зміни, відповідно до яких частина друга ст. 10 Закону України «Про гідрометеорологічну діяльність», а саме: «Майно підприємств, установ і організацій національної гідрометеорологічної служби приватизації не підлягає» виключаються; гідрометеорологічна служба, забезпечуючи гідрологічні та метеорологічні дослідження і спостереження, прогноз гідрометеорологічної ситуації та моніторинг довкілля на території України, надає вихідні дані для містобудівної діяльності та благоустрою, а також вихідні дані для розрахунків забезпечення безпеки судноплавства та польотів, необхідних для виконання державою своїх основних функцій, у тому числі щодо оборони.
Комітет вважає за доцільне, рекомендувати у абзаці 2 п. 2 ст. 4 «Об’єкти приватизації» законопроекту (щодо об’єктів, що не підлягають приватизації) після слів «сил цивільного захисту,» доповнити словами «гідрометеорологічної служби,».
Врахування зазначеної рекомендації відповідає концепції та не порушує структуру цього нового законопроекту.
За результатами розгляду Комітет рекомендував Комітету з питань економічної політики внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення на доопрацювання проекту Закону про приватизацію державного майна (реєстр. № 7066 від 04.09.2017, доопрацьований).