Комітет розглянув інформацію Рахункової палати щодо результатів аудиту використання коштів держбюджету на забезпечення діяльності сил цивільного захисту

16 листопада 2017, 10:33

Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на  своєму засіданні 14 листопада 2017 року розглянув інформацію Рахункової палати України щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на забезпечення діяльності сил цивільного захисту.
За результатами аудиту Рахункова палата зробила висновок, що Державна служба України з надзвичайних ситуацій, отримавши в 2016 році – першому півріччі 2017 року з державного бюджету України на забезпечення діяльності сил цивільного захисту близько 8,4 млрд. грн, або 84,7% загальних видатків, у цілому забезпечила їх цільове використання.
Рахунковою палатою України відмічено, що не завершено реалізацію її принципової пропозиції за результатами попередньої перевірки щодо внесення на розгляд Уряду проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Плану реагування на надзвичайні ситуації державного рівня». 
Крім того, висловлено зауваження щодо функціонування існуючої в ДСНС системи внутрішнього контролю використання бюджетних коштів та розподілу матеріально-технічних ресурсів, виявлено факти порушення бухгалтерського обліку та порядку складання бюджетної звітності.
ДСНС поінформувало Комітет про вжиті заходи з усунення виявлених недоліків відповідно до рекомендацій Рахункової палати України.
 
За результатами розгляду зазначеного питання Комітет прийняв рішення рекомендувати Кабінету Міністрів України та ДСНС:  
- забезпечити виконання рекомендацій Рахункової палати України;
- проаналізувати проблеми у сфері діяльності сил цивільного захисту та усунути виявлені аудитом порушення та недоліки, не допускати їх у майбутньому;
- удосконалити механізм та нормативно-правове забезпечення з питань реагування на надзвичайні ситуації державного рівня;
- визначити подальші завдання та заходи, які планується реалізувати для забезпечення ефективної діяльності сил цивільного захисту.