Комітет звернувся до Кабінету Міністрів України щодо збільшення розміру додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю і щомісячних компенсаційних виплат на харчування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

13 грудня 2017, 09:40

Кабінет Міністрів України


Законом України „Про внесення змін до деяких законів України та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України” з 01.01.2015 внесено зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зокрема до статті 54, якими передбачено, що умови, порядок призначення та мінімальні розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи визначаються актами Кабінету Міністрів України з відповідних питань.
Постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 „Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, визначено розміри мінімальної пенсійної виплати для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС  і потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи у відповідних розмірах від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.               
Щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, відповідно до змін, внесених Постановою Кабінету Міністрів України  № 112 від 25.03.2014 виплачується не у розмірах, залежних від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а у абсолютних величинах. Так, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, виплачується учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – особам з інвалідністю I групи - 474,5 гривні;  учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС категорії 2  - 170,82 гривні; дітям з інвалідністю, а також хворим внаслідок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу - 170,82 гривні. Щомісячна компенсація сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи призначається на кожного непрацездатного члена сім’ї, який був на його утриманні, у розмірі 113,88 гривні.
Розміри  щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи з березня 2014 року  не переглядалися, незважаючи на зростання величини прожиткового мінімуму та інфляцію.  
Відповідно  до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» постраждалим громадянам  надається право на  забезпечення продуктами харчування за медичними нормами.  Громадянам, віднесеним до категорії 1 компенсується 50 процентів, а віднесеним до категорії 2 – 25 процентів  вартості продуктів харчування за медичними нормами, встановлюваними центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.      
Незважаючи на значний ріст цін на продукти харчування, з жовтня 2015 року не збільшуються  розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Протягом 2015-2017 років щомісячний розмір компенсаційних виплат по м. Києву становить для категорії 1 – 456 гривень, для категорії 2 - 228 гривень, для інших областей ще менший.
Зважаючи на ріст інфляції, для забезпечення відповідного рівня гарантованих державою компенсаційних виплат, просимо  збільшити  розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування для громадян, віднесених до категорій 1 і 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. 
Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» встановлено гарантовані державою компенсаційні виплати, доплати, різні види допомоги, які стосуються громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до визначених категорій.
Оскільки  відповідно до статті 6 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» базовим державним   соціальним   стандартом є прожитковий мінімум,   встановлений  законом,  на  основі  якого  визначаються державні  соціальні  гарантії  та  стандарти, вважаємо за необхідне громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розміри  щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, щомісячної компенсації сім’ям за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи збільшити та встановити у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.


Перший заступник
Голови Комітету                                                 А.ДИРІВ