Комітет підтримує прийняття за основу проекту Закону № 7229 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів

19 січня 2018, 11:08

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні 16 січня 2018 року розглянув і вносить на розгляд проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів (реєстр. № 7229 від 23.10.2017 р.), поданий народними депутатами України Луценко І.С. та іншими.
Метою прийняття поданого законопроекту, як зазначено у пояснювальній записці до нього, є, зокрема,  «встановлення додаткових гарантій збереження лісів України як національного багатства нашої держави, що виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні, виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах».
Законопроектом вносяться зміни до Земельного та Лісового кодексів України.
Пропонується у змінах до Земельного кодексу України встановити, що зміна цільового призначення, в тому числі земельних ділянок, зайнятих лісами, що перебувають у державній чи комунальній власності, здійснюватиметься за погодженням із Кабінетом Міністрів України. Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України, проаналізувавши проект, висловлює зауваження про те, що склад земель лісогосподарського призначення є значно ширшим і не може бути обмежений лише частиною земельних ділянок, зайнятих лісами, а погодження з Кабінетом Міністрів України зміни цільового призначення вже передбачено чинною редакцією частини 7 статті 20 Земельного кодексу України.
Щодо запропонованих авторами змін до Лісового кодексу України новою частиною 3, в якій закріплюється перелік суспільних потреб, що є підставою для зміни цільового призначення земельних лісових ділянок, Головне науково-експертне управління зазначає, що запропоновані положення не узгоджуються з чинною частиною 1 цієї статті, в якій передбачено, що «зміна цільового призначення земельних лісових ділянок з метою їх використання в цілях, не пов’язаних з веденням лісового господарства, провадиться … відповідно до Земельного кодексу України». 
В узагальнюючому висновку, Головне науково-експертне управління, пропонує (реєстр. № 7229) повернути на доопрацювання.
Комітет з питань бюджету прийняв рішення, що законопроект не має впливу на показники бюджету. У разі прийняття відповідного закону він може набрати чинності згідно із законодавством.
Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства пропонує повернути законопроект на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.
У Мінприроди відсутні пропозиції та зауваження до законопроекту.
Державне агентство лісових ресурсів України підтримує законопроект.
Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г.Бурчака зазначає, що законопроект потребує відхилення.
Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення додаткових гарантій збереження лісів (реєстр. № 7229 від 23.10.2017 р.), поданий народними депутатами України Луценко І.С. та іншими, за результатами розгляду у першому читанні, прийняти за основу.