13 лютого 2018 року представники Комітету взяли участь в засіданні колегії Державного агентства з управління зоною відчуження

15 лютого 2018, 10:25

 
13 лютого 2018 року представники Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи взяли участь в засіданні колегії Державного агентства з управління зоною відчуження (Положення про ДАЗВ), яка відбулася у актовій залі адміністративно-побутового корпусу №1 ДСП "Чорнобильська АЕС".
У засіданні взяли участь керівники підприємств і підрозділів ДАЗВ, а також голова Державной інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков, представник Чорнобильського фонду «Укриття та Рахунку ядерної безпеки ЄБРР в Україні Анатолій Славіс, Керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Михайло Борисюк, Голова Атомпрофспілки Валерій Матов, мер м. Славутич Юрій Фомічев, Голова Народицької райдержадміністрації Ради Віктор Пащук, Голова Іванківської райдержадміністрації Максим Лісогор, радник міністра екології та природних ресурсів України Василь Ковальчук.
Було підведено підсумки роботи ДАЗВ, підприємств зони відчуження у 2017 році. У цілому функції та завдання, поставлені перед ДАЗВ та підприємствами у 2017 році виконані.
На належному рівні підтримувався екологічно безпечний стан зони відчуження та забезпечувалось виконання її бар’єрної функції. Здійснювалась реалізація державної політики щодо перетворення території зони відчуження на територію науково-технічного розвитку, інновацій та реформ, зокрема активно розпочато ро

зробку та впровадження проектів альтернативної енергетики (будівництво сонячних електростанцій).
Голова ДАЗВ Віталій Петрук зазначив: «На сьогодні безпека – це основна мета, на яку спрямована діяльність підприємств ДАЗВ у зоні відчуження. Радіаційний контроль та моніторинг, поводження з РАВ, виведення ЧАЕС з експлуатації, введення в експлуатацію НБК та СВЯП-2, утримання територій в безпечному санітарному та пожежному стані – виконання усіх цих завдань зменшує ризики поширення радіонуклідів на прилеглі території».
Про роботу своїх підприємств та перспективні плани на 2018 рік також доповіли виконуючий обов'язки генерального директора ДСП ЧАЕС Валерій Сейда і генеральний директор ДК «УкрДО «Радон» Андрій Бургомістренко.
Серед головних досягнень підприємств ДАЗВ – прогрес у знятті з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та проведення заходів зі збереження культурно-історичної спадщини в зонах відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, а також забезпечення та супровід реалізації проектів міжнародної технічної допомоги Україні в сфері поводження з РАВ.
Зокрема, у 2017 році, були започатковані три проекти міжнародної допомоги, донорами яких виступили ЄС та США. Реалізація двох з цих проектів направлена на суттєве зміцнення можливостей бригад аварійного реагування спецпідприємств ДК «УкрДО «Радон». Ще один проект направлений на виконання робіт за «Програмою амністії покинутих радіоактивних джерел».
Голова ДАЗВ зазначив, що одними з пріоритетних завдань на 2018 рік залишаються розбудова необхідної інфраструктури та підтримки безпеки існуючих об'єктів для поводження з РАВ, а також впровадження проекту з будівництва парку сонячної енергетики.
На колегії також обговорювався Публічний звіт Голови ДАЗВ Віталія Петрука за 2017 рік (ТЕКСТ Звіту). Розглянуто результати діяльності служби внутрішнього аудиту ДАЗВ. З матеріалами засідання Колегії ДАЗВ від 13.02.2018 р. можна ознайомитися за ПОСИЛАННЯМ.
Під час обговорення піднімалося питання щодо термінів введення в експлуатацію НБК. Відповідно до контракту на проектування та будівництво НБК всі роботи повинні були завершені у встановлений договором термін 30 листопада 2017 року. На превеликий жаль, під час роботи колегії відповіді на це питання не було отримано. Не було надано відповіді і щодо обставин невиконання контрактної дати завершення робіт, можливі фінансові наслідки, а також визначення міри відповідальності кожної із сторін.
В ході обговорення також акцентувалося питання необхідності врегулювання проблемних питань щодо використання земельних ділянок, які відносяться до зони безумовного (обов’язкового) відселення та знаходяться на території об’єднаної територіальної громади Народицької селищної ради Житомирської області, відшкодування Пенсійному фонду України фактичних витрат на виплату і доставку пенсій особам, яким вона призначена на пільгових умовах до отримання права на отримання пенсії за віком, працівникам ДСП «Чорнобильська АЕС» та іншим підприємств зони відчуження.
За результатами роботи колегії прийнято відповідні рішення.