Комітет підтримує доопрацьований проект Закону № 7108 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони мисливської фауни та посилення боротьби з браконьєрством)

14 березня 2018, 21:31

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні 13 березня 2018 року розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо охорони  мисливської фауни та посилення боротьби з браконьєрством) (реєстр. № 7108) (доопрацьований), внесений народним депутатом України Рибаком І.П., та рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.
Метою проекту Закону є посилення охорони мисливської фауни  і боротьби з браконьєрством.
Законопроектом пропонується, зокрема, Державне агентство лісових ресурсів України наділити повноваженнями щодо здійснення обліку чисельності і добування мисливських тварин користувачами мисливських угідь та контролю за діяльністю користувачів мисливських угідь. Крім цього, громадському інспектору з охорони довкілля, громадським лісовому, мисливському та органів рибоохорони інспекторам надається право складати протоколи про адміністративні правопорушення у справах за окремі порушення правил використання об’єктів тваринного світу, за виготовлення, збут, зберігання чи рекламу заборонених знарядь добування (збирання) об’єктів тваринного або рослинного світу, за порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України, тощо.
Міністерство екології та природних ресурсів у своєму висновку висловило зауваження щодо надання додаткових повноважень громадським інспекторам з охорони довкілля, громадським лісовим інспекторам, громадським мисливським інспекторам, громадським інспекторам органів рибоохорони у зв’язку із високим ризиком зловживань з боку громадських інспекторів під час виконання обов’язків при здійсненні громадського контролю у сфері охорони навколишнього природного середовища і використання природних ресурсів.
Міністерство аграрної політики та продовольства України висловило ряд зауважень та пропозиції і вважає, що проект Закону потребує доопрацювання.
Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління: за результатами розгляду у першому читанні законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.
Прийняття даного Закону буде сприяти  охороні мисливської фауни  і боротьбі з браконьєрством.