23 квітня 2018 року в м. Чорнобиль Київської області відбулось виїзне засідання робочої групи Комітету

25 квітня 2018, 11:22

 

З метою вивчення питання введення в експлуатацію об’єкту «Укриття» та інших об’єктів зони відчуження 23 квітня 2018 року в м. Чорнобиль Київської області відбулось виїзне засідання робочої групи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за участі народних депутатів України, голів підкомітетів Рибака Івана Петровича та Дзюблика Павла Володимировича, керівника секретаріату Комітету Борисюка М.М., старшого консультанта секретаріату Комітету Гуцало І.В.


В роботі виїзного засідання участь також взяли Петрук Віталій Вікторович – Голова Державного агентства України з управління зоною відчуження, Фещенко Володимир Петрович – заступник Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження, Грамоткін Ігор Іванович – генеральний директор Державного спеціалізованого підприємства «Чорнобильська атомна електростанція», Бургомістренко Андрій Анатолійович – генеральний директор Державної корпорації «Українське державне об’єднання «Радон».


Учасники виїзного засідання ознайомились з ходом робіт та оглянули арку нового безпечного конфайменту на об'єкті «Укриття» Чорнобильської АЕС, сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-2), об’єкти комплексу «Вектор», майданчик будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива, м. Прип’ять, об’єкт «Чорнобиль-2».

Заступник керівника проекту НБК Віктор Залізецький детально поінформував про поточний стан робіт на майданчику нового безпечного конфайменту та робіт, що проводяться зсередини, а саме: монтаж балок анкерів герметизації на покрівлі блоку В, бетонування монтажних отворів балок. Також ведуться роботи на технологічній будівлі та допоміжних спорудах: монтаж систем електропостачання, вентиляції, газоочистки і кондиціонування, пожежної безпеки, водопостачання, каналізації та стисненого повітря, зв'язку і промислового телебачення, фізичного захисту і контролю доступу, радіаційного контролю та ін. Виконуються роботи зі шліфування, грунтування, шпаклювання, заливання, фарбування підлог, стін та стель всередині технологічної будівлі та шлюзу доступу пожежних підрозділів, а також роботи по влаштуванню зовнішнього і внутрішнього простору НБК: теплоізоляція трубопроводів та влаштування гідрометеостанції.

На майданчику будівництва СВЯП-2 головний інженер проекту підвищення безпеки Андрій Савін поінформував про ведення робіт з електричною частиною крану; впорядкування кабельних трас, розробки програм випробувань технологічних вузлів і систем, пуску та налагодження основного технологічного устаткування і допоміжних систем, а також перевірок індивідуального та комплексного функціонування з імітатором ВТВЗ ковзаючого тримача, програмного забезпечення, роботи силового маніпулятора та ін.

Учасниками були обговорені питання завершення робіт відповідно до графіків контрактів за міжнародними проектами з будівництва нового безпечного конфайменту, сховища відпрацьованого ядерного палива, заводу з переробки рідких радіоактивних відходів та промислового комплексу по поводженню з твердими радіоактивними відходами.

Окремо учасниками було відмічено, що завершення вводу в експлуатацію нового безпечного конфайменту перенесено на 2018 рік у зв'язку з виявленням високих рівнів випромінювання в зонах виконання робіт на покрівлі блока «В» об'єкту «Укриття» у місцях примикання східного торця Арки до існуючого контуру, про що Підрядник поінформував у вересні 2017 року. Це потребувало залучення більшої кількості людей, додаткового обладнання для вентиляції та ін. Покриття додаткових фінансових витрат здійснюється в межах контракту з Підрядником (Спільний консорціум «НОВАРКА», Франція).

Стосовно стану завершення вводу в експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива учасники робочої зустрічі обмінялися інформацією про необхідність вирішення питань заміни деякого обладнання, яке було поставлене 20 років назад, а також постачання додаткового обладнання для гарячої камери та пластини – ковзання для завантаження пеналів в бетонні модулі зберігання. Покриття додаткових фінансових витрат було здійснено в межах контракту з Підрядником (компанії «Holtec International», США).

Народні депутати України цікавились й питанням подальшого стратегічного планування здійснення заходів всередині нового безпечного конфайменту, зокрема, проведення робіт із демонтажу конструкцій, поводження з паливовмісними та радіоактивними матеріалами в середині об’єкту «Укриття», про що наголошували представники ЄБРР під час зустрічі у Комітеті 13 березня 2018 року.

Учасники відмітили, що від моменту попередньої річниці Чорнобильської катастрофи в законодавчій сфері відбулось багато значних подій в частині подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, а саме:

17 квітня 2018 року Верховною Радою України у першому читанні було прийнято за основу проект Закону про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему (реєстр. № 6624 від 22.06.2017р.), поданий Кабінетом Міністрів України. Проект змін до Загальнодержавної програми розроблено з урахуванням термінів, що минули, поточного стану виконання робіт та планів зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (до 2065 року) і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року.

11 липня 2017 року Верховною Радою України прийнято закони України «Про внесення зміни до статті 4 Закону України "Про поводження з радіоактивними відходами" щодо удосконалення механізму фінансування поводження з радіоактивними відходами» та «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення поводження з радіоактивними відходами», метою яких є відновлення з 2018 року накопичувального статусу Державного фонду поводження з радіоактивними відходами для розбудови необхідної інфраструктури та підтримки безпеки існуючих об’єктів для поводження з радіоактивними відходами на сучасному рівні. За умови існування Державного фонду поводження з радіоактивними відходами планується поступово перейти на 100 % фінансування діяльності по поводженню з радіоактивними відходами з коштів Фонду. Кошти Фонду будуть використані на розвиток системи поводження з радіоактивними відходами, побудову сховищ довготривалого зберігання, наукові дослідження та дослідно-конструкторські розробки, транспортування радіоактивних відходів до сховищ у зоні відчуження.

Учасники заходу також зазначили, що строк виконання Загальнодержавної цільової екологічної програми поводження з радіоактивними відходами закінчився у 2017 році, проте завдання та заходи Програми не вичерпані, тому необхідно внести відповідні зміни до неї, де повинно бути враховано існуючий стан виконання завдань і заходів: заходи, що виконані, повинні бути вилучені з програми, а заходи, що залишаються актуальними, повинні бути перенесені на наступні роки. Для своєчасного виконання завдань та заходів Програми необхідно забезпечити її достатнім фінансуванням.

Народні депутати України Рибак І.П. та Дзюблик П.В. звернули увагу на необхідність достатнього фінансового забезпечення за всіма бюджетними програмами зони відчуження, оскільки брак коштів може призвести до відтермінування запланованих заходів, що потребуватиме подальшого збільшення фінансування, а також матиме негативний вплив на стан ядерної та радіаційної безпеки на майданчику Чорнобильської АЕС.

За результатами виїзного засідання робочої групи Комітету до зони відчуження буде прийнято відповідне рішення на одному з найближчих засідань Комітету.