Комітет рекомендував повернути законопроект на доопрацювання Закону України (№ 8540) "Про військово-цивільні адміністрації"

18 липня 2018, 12:06

 

12 липня 2018 р. Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відповідно до предметів відання розглянув на своєму засіданні законопроект про внесення змін до Закону України "Про військово-цивільні адміністрації" (щодо погодження надання надр у користування, реєстр. № 8540), поданий народним депутатом України Шаховим С.В.

Метою законопроекту визначено забезпечення реалізації військово-цивільними адміністраціями району, області встановлених законодавством повноважень районних та обласних рад у сфері регулювання гірничих відносин, а саме щодо вирішення питань надання (погодження надання) надр у користування.

Запропоновані зміни не узгоджені з базовим законодавством у сфері гірничих відносин, не охоплюють всіх повноважень районних та обласних рад у сфері гірничих відносин і їх прийняття не призведе до врегулювання всіх питань у сфері регулювання гірничих відносин на територіях функціонування військово-цивільних адміністрацій і відновлення надрокористування на цих територіях у повному обсягу. У разі прийняття запропонованого законопроекту збережуться ризики правової невизначеності у питаннях надрокористування на території військово-цивільних адміністрацій навіть після надання ними зазначених погоджень.

Крім того, законодавчими актами не передбачено погодження пропозицій щодо визначення переліку ділянок надр, дозволи на користування якими виставляються на аукціон, яке на сьогодні здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Надання зазначеним тимчасовим державним органам повноважень, більших за надані на сьогодні законами України повноваження відповідним обласним і районним радам, не узгоджується з їх статусом і метою утворення, визначеним у статті 1 Закону України "Про військово-цивільні адміністрації", і потребують додаткового обґрунтування.

Враховуючи викладене, Комітет рекомендував повернути законопроект на доопрацювання.