Комітет підтримує прийняття у першому читанні за основу проекту Закону № 8606 про Статут з охорони Національною гвардією України ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об'єктів та спеціальних вантажів

09 вересня 2018, 23:14

 06 вересня 2018 року Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи на своєму засіданні розглянув відповідно до предметів відання проект Закону про Статут з охорони Національною гвардією України ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об'єктів та спеціальних вантажів (реєстр. № 8606 від 13.07.2018 року), внесений Кабінетом Міністрів України.
Метою прийняття законопроекту є врегулювання питань організації і порядку несення військової служби з охорони ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об’єктів та спеціальних вантажів, а також визначення прав та обов’язків військовослужбовців Національної гвардії України, які залучаються для несення такої служби. Законопроект (реєстр. № 8606) розроблено на виконання абзацу першого частини другої статті 2 Закону України «Про Національну гвардію України».
Під час розгляду Комітет звернув увагу на відсутність в законопроекті (реєстр. № 8606) вимоги щодо необхідності дотримання особовим складом військових частин (підрозділів) Національної гвардії України, які здійснюють охорону ядерних установок та ядерних матеріалів, вимог ядерної та радіаційної безпеки, які діють на об’єктах, що охороняються.
За підсумками розгляду законопроекту Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, визначеного головним, внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття у першому читанні за основу проекту Закону про Статут з охорони Національною гвардією України ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об'єктів та спеціальних вантажів (реєстр. № 8606 від 13.07.2018 року), внесеного Кабінетом Міністрів України, з врахуванням пропозицій Комітету.