16 жовтня 2018 року Комітет на своєму засіданні розглянув питання про стан виконання Державної цільової екологічної програми приведення в безпечний стан уранових об’єктів державного підприємства “Бар’єр”

19 жовтня 2018, 15:50

 Державна цільова екологічна програма приведення в безпечний стан уранових об’єктів державного підприємства “Бар’єр” (далі - Програма) була розроблена на виконання рішень Протоколу роботи виїзної Комісії з числа фахівців Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Державної інспекції ядерного регулювання України, Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, Дніпродзержинської міської ради, Дніпропетровської обласної державної адміністрації, підприємств Придніпровського промислового майданчика з комплексної перевірки стану радіаційно-небезпечних об'єктів колишнього уранового виробництва ВО "Придніпровський хімічний завод" (09.07.2015 року, м. Камянське (м. Дніпродзержинськ), Дніпропетровська обл.).
Державним замовником Державної цільової екологічної програми приведення в безпечний стан уранових об’єктів державного підприємства “Бар’єр” є Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, яке у 2000 році створило ДП «Бар’єр» задля здійснення рекультиваційно-відновлювальних робіт на забруднених територіях колишнього уранового виробництва виробничого об’єднання "Придніпровський хімічний завод" і забезпечення належного поводження з радіоактивними відходами.
За інформацією Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Міністерства фінансів України загальний обсяг фінансування за період 2015-2017 за бюджетною Програмою КПКВК 1101480 «Приведення в безпечний стан уранових об’єктів» становив 24 236 тис.грн., або 48,6% від затвердженого обсягу бюджетних коштів.
Програмою було передбачено виконання 24 заходів в рамках 4 завдань, з яких повністю виконано роботи лише по 4 заходам, 6 заходів виконано не в повному обсязі, а по 14 заходам роботи не проводились.
За результатами державного нагляду умов та вимог ліцензії Державна інспекція ядерного регулювання України дійшла висновку, що ДП «Бар’єр» здійснювало свою діяльність з численними порушеннями вимог законодавства України у сфері використання ядерної енергії, що призвело до численних приписів, штрафів та зупинень дії ліцензії.
Така ситуація поставила під загрозу виконання як Програми, так і проекту міжнародної технічної допомоги «Екстрені заходи з ліквідації аварійного стану Придніпровського хімічного заводу (ПХЗ) в м. Кам’янське (колишній Дніпродзержинськ) в Україні» (який наразі впроваджується та в якому ДП «Бар’єр» визначено основним реципієнтом).
Аналіз інформації про стан виконання Державної цільової екологічної програми приведення в безпечний стан уранових об’єктів державного підприємства “Бар’єр” дає підстави стверджувати, що кінцева мета Програми не досягнута. Розроблення та виконання державної програми не стало дієвим механізмом у вирішенні питання приведення у безпечний стан уранових об’єктів.  
За результатами розгляду зазначеного питання Комітет рекомендував Кабінету Міністрів України, Міністерству фінансів України, Міністерству енергетики та вугільної промисловості України та Міністерству екології та природних ресурсів України:       
- посилити відомчий контроль за діяльністю ДП «Бар’єр» як основного виконавця робіт по приведенню в екологічно-безпечний стан об’єктів колишнього «ПХЗ»;
- невідкладно вжити необхідних заходів щодо відновлення спроможності здійснення ДП «Бар’єр» ліцензованої діяльності з безумовним дотриманням вимог норм, правил і стандартів з радіаційної безпеки та умов ліцензій;
- розглянути питання доцільності перепідпорядкування ДП «Бар’єр»;
- розробити нову Державну цільову екологічну програму приведення в безпечний стан уранових об’єктів державного підприємства “Бар’єр” з усуненням всіх недоліків попередніх програм та з дотриманням норм діючого законодавства у сфері розроблення та виконання державних цільових програм.