Комітет вважає за доцільне прийняти у першому читанні проект Закону № 9238 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері пошуку і рятування на морі

22 листопада 2018, 09:54

Комітет на засіданні 20 листопада 2018 р. розглянув проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері пошуку і рятування на морі (реєстр. № 9238 від 24.10.2018 р.), поданий Кабінетом Міністрів України.
Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, його  розроблено у зв’язку з необхідністю забезпечення виконання Україною зобов’язань за міжнародними договорами у сфері торговельного мореплавства, зокрема зобов’язань держави прапора та прибережної держави щодо охорони людського життя на морі.
Міжнародна конвенція про пошук і рятування на морі 1979 року зазнала істотних змін у 1998 та 2004 роках, фактично чинною є нова редакція головної змістовної частини – Додатка до неї. Так само істотних змін зазнали норми Міжнародної конвенції з охорони людського життя на морі 1974 року.
Чинна редакція Кодексу торговельного мореплавства України не враховує цих зобов’язань України, не містить визначення основних понять у цій сфері законодавчого регулювання, які широко використовуються в міжнародних багатосторонніх договорах, а саме: «лихо на морі», «операції з пошуку і рятування на морі», «морський пошуково-рятувальний район», «діяльність з пошуку і рятування на морі», «морський пошуково-рятувальний центр», «морський рятувальний підцентр», «пошуково-рятувальна одиниця», «пошуково-рятувальний засіб», «міжнародний сигнал про лихо» тощо. Розділ IX цього Кодексу «Надзвичайні морські події» взагалі не містить норм, пов’язаних із пошуком і рятуванням людини чи судна, які зазнали лиха або яким загрожує лихо.
З метою приведення норм національного законодавства у відповідність світовим стандартам пропонується внесення відповідних змін до  Кодексу торговельного мореплавства України, Кримінального кодексу України, законів України «Про транспорт» і «Про морські порти України».
Комітет вирішив рекомендувати Комітету з питань транспорту внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері пошуку і рятування на морі (реєстр. № 9238 від 24.10.2018 р.), поданий Кабінетом Міністрів України.