Звіт про роботу Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи за період дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання

21 січня 2019, 16:39

 

Затверджено

рішенням Комітету з питань екологічної політики,

природокористування та ліквідації наслідків

Чорнобильської катастрофи

         від  17  січня      2019 року № 85/2

Протокол № 85

 

Звіт про роботу

Комітету Верховної Ради України з питань

екологічної політики, природокористування

 та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи

за період дев’ятої сесії Верховної Ради України

восьмого скликання

 

          За період роботи дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання проведено - 9  засідань Комітету, на яких розглянуто - 92   питання, в тому числі по контролю за виконанням законів, постанов, власних рішень -15.  Внесено на розгляд Верховної Ради України та розглянуто на засіданні Комітету  -  24   законопроекти, з підготовки яких Комітет визначено головним, та  44   висновки  на законопроекти направлено до головного комітету.

Прийнято Верховною Радою України:  законів України- 1 ,  постанов Верховної Ради України –   1, прийнято у першому читанні   1  законопроект.

 Проведено робочих нарад, зустрічей – 6, круглих столів тощо – 2, з питань, які віднесено до предметів відання Комітету. Комітетом проведено 1 особистий прийом громадян. Брали участь у   20  заходах (конференції, семінари, засідання колегій тощо). Розглянуто листів і звернень народних депутатів України, підприємств, установ, організацій, громадян та громадських організацій – 1039.

За звітний період Комітет приділяв увагу правовому регулювання питань, що належать до предметів відання Комітету.

 

 Закони, прийняті Верховною Радою України:

 

1.              Закон України «Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему» (№ 2595-VIII від 16.10.2018 р.)

Метою прийняття законопроекту є затвердження єдиного документу щодо визначення діяльності зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року.

Термін виконання першочергових заходів Загальнодержавної програми щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему вичерпано. У зв’язку із недостатнім фінансуванням, значну кількість запланованих заходів було виконано не в повному обсязі. Проект змін до Загальнодержавної програми розроблено з урахуванням термінів, що минули, поточного стану виконання робіт та планів зі зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (до 2065 року) і бюджетного фінансування цієї діяльності до 2020 року.

Прийняття цього законопроекту забезпечить виконання положень статті 5 Закону України «Про загальні засади подальшої експлуатації і зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення зруйнованого четвертого блока цієї АЕС на екологічно безпечну систему» та стане законодавчо визначеним підґрунтям для подальшого розроблення та реалізації комплексу заходів зі зняття з експлуатації блоків Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.

 

 

Усього: 1

 

Постанови, прийняті Верховною Радою України:

 

1.      «Про прийняття за основу проекту Закону України про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року» (Постанова Верховної Ради України від 16 жовтня 2018 року                       № 2594-VIII).

1.

Усього: 1

 

Законопроекти, які прийняті у першому читанні:

 

1.          Проект Закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року (реєстр. № 8328 від 26.04.2018 р.), внесений Кабінетом Міністрів України. Прийнято в першому читанні 16.10.2018 р.

 

Усього:  1.

 

Законопроекти, які внесені на розгляд Верховної Ради України та розглянуті на засіданні Комітету:

 

1.              Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин та створення в Україні першого повноцінного Всеукраїнського державного реабілітаційного центру для дельфінів та тварин (реєстр. № 8585 від 10.07.2018), внесений народними депутатами Немировським А.В., Юрчишиним П.В., Мацолою Р.М. та іншими народними депутатами України.

2.              Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки (реєстр. № 8593 від 12.07.2018), внесений народним депутатом Яценком А.В.

3.              Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо забезпечення справедливого пенсійного забезпечення всіх категорій осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і внаслідок цього стали особами з інвалідністю (реєстр. № 8355 від 15.05.2018), внесений народними депутатами Шевченком О.Л., Констанкевич І.М., Батенком Т.І., Шевченком В.Л., Дубініним О.І., Денисенком А.С., Купрієм В.М., Дідичем В.В.

4.               Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо обчислення та перерахунку пенсії учасників ліквідації аварії на ЧАЕС (реєстр. № 8355-1 від 31.05.2018), внесений народними депутатами Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В.

5.              Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Загальнодержавну цільову програму «Питна вода України на 2011 – 2020 роки» (реєстр. № 9020 від 17.08.2018), внесений народними депутатами Демчаком Р.Є., Довбенком М.В.

6.              Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (щодо приведення його норм у відповідність до рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року № 6-р/2018) (реєстр.
9016 від 08.08.2018), внесений народними депутатами України Ільюком А.О., Кулінічем О.І. та Шипком А.Ф.

7.              Проект Закону про внесення зміни до статті 104 Кодексу цивільного захисту України щодо спеціальних звань осіб молодшого начальницького складу служби цивільного захисту (реєстр. № 8463 від 08.06.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

8.              Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо способів здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки (реєстр. № 9132 від 28.09.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

9.              Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо пенсійного забезпечення (реєстр. № 4442 від 14.04.2018), внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Мосійчуком І.В., Вовком В.І., Галасюком В.В., Ленським О.О. та іншими народними депутатами України (повторне перше читання).

10.          Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо встановлення належного рівня пенсійного забезпечення (реєстр. № 4442-1 від 18.09.2018), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та Солодом Ю.В. (повторне перше читання).

11.          Проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо державних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 9104 від 19.09.2018), внесений народними депутатами України Дубініним О.І., Шевченком В.Л., Батенком Т.І., Дідичем В.В. та іншими народними депутатами України.

12.          Проект Закону про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази (реєстр. № 9082 від 14.09.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

13.          Проект Постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Реалізація в Україні міжнародних документів щодо запобігання антропогенним змінам клімату» (реєстр. № 9129 від 27.09.2018 р.) внесений народним депутатом України Дирівим А. Б.

14.          Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Дисциплінарний статут служби цивільного захисту» (реєстр. № 9231 від 23.10.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

15.          Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЄС (реєстр. № 9152 від 02.10.2018), внесений народним депутатом України Литвином В.М.

16.          Проект Постанови про забезпечення відновлення конституційних прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у зв’язку з прийняттям рішення Конституційного Суду України від 17 липня 20108 року № 6-р/2018 (реєстр. № 9212 від 17.10.2018), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю., Бойком Ю.А., Вілкулом О.Ю., Льовочкіною Ю.А., Сажком С.М. та іншими народними депутатами України. 

17.          Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» щодо посилення охорони природно-заповідних територій (реєстр. № 9134 від 28.09.2018), внесений народним депутатом України Луценком І.В.

18.          Проект Закону про зелені насадження міст та інших населених пунктів (реєстр. № 9112 від 21.09.2018), внесений народними депутатами України Дирівим А.Б., Березою Б.Ю., Єднаком О.В., Луценком І.В., Новак Н.В., Сусловою І.М., Балицьким Є.В.

19.          Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» щодо створення природних умов для медичної реабілітації морських ссавців, в тому числі дельфінів (реєстр. № 9249 від 31.10.2018), внесений народним депутатом України Грановським О.М. та Червак О.В.

20.          Проект Закону про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (реєстр. № 9253 від 01.11.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

21.          Проект Постанови про заходи з відновлення конституційних прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 9174 від 05.10.2018), внесений народними депутатами України Лабазюком С.П., Головком М.Й., Бандуровим В.В. та іншими народними депутатами України.

22.          Проект Закону про внесення змін до статті 8 Закону України «Про захист тварин від жорсткого поводження» (реєстр. № 9362 від 04.12.2018), внесений народними депутатами України Котвіцьким І.О., Лунченком В.В.  Розглянуто на засіданні Комітету 17.01.2019 р.

23.          Проект Закону про внесення зміни до статті 17 Закону України «Про тваринний світ» (реєстр. № 9390 від 10.12.2018), внесений Кабінетом Міністрів України. Розглянуто на засіданні Комітету__17.01.2019 р.

24.           Проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Державна природоохоронна політика України: стан, перспективи розвитку та шляхи співпраці з громадянським суспільством»(3 липня 2019), (реєстр. № 9485 від 18.01.2019), внесений народним депутатом України Дирівим А.Б.        

 

Усього: 24

 

Законопроекти, які знаходяться на розгляді Комітету (визначено головним):

1.              Проект Закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року (реєстр. № 8328 від 26.04.2018), внесений Кабінетом Міністрів України (друге читання).

2.              Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення природоохоронного рівня у межах територій природно-заповідного фонду (реєстр. № 9136 від 28.09.2018), внесений народними депутатами України Вадатурським А.О., Рибаком І.П.,
Романовою А.А.

3.                  Проект Закону про внесення змін до статті 3 Закону України "Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій" (реєстр. № 9270 від 07.11.2018)(доопрацьований), внесений народними депутатами України Рибаком І.П., Дзюбликом П.В., Люшняком М.В.

4.                  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо врегулювання процедури видачі документів дозвільного характеру у галузі спеціального використання об'єктів тваринного та рослинного світу, з метою приведення у відповідність законодавчої бази до вимог законів України "Про адміністративні послуги" та "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" (реєстр. № 9332 від 23.11.2018), внесений народними депутатами України Вадатурським А.О., Дирівим А.Б.

5.                   Проект Закону про Державну природоохоронну службу України (реєстр. № 9336 від 23.11.2018), внесений народними депутатами України Дирівим А.Б., Рибаком І.П., Дзюбликом П.В., Балицьким Є.В., Сажком С.М., Москаленком Я.М., Валентировим С.В., Колєсніковим Д.В. та іншими народними депутатами України.

6.                   Проект Закону про Державну інспекцію з охорони довкілля України (реєстр. № 9336-1 від 07.12.2018), внесений народним депутатом України Луценком І.В.

7.                   Проект Закону про внесення зміни до статті 34 Закону України "Про охорону атмосферного повітря"(реєстр. № 9423 від 19.12.2018), внесений народними депутатами України Дирівим А.Б., Дзюбликом П.П., Рибаком І.П.

 

Усього:  7

 

 

ІІ. Законопроекти, які Комітет має розглянути і подати свої пропозиції

 

Законопроекти, які знаходяться на розгляді Комітету (до яких Комітет має подати пропозиції):

 

1.              Проект Закону про внесення зміни до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення функціонування Державної природоохоронної служби (реєстр. № 9337 від 23.11.2018 р.), внесений народними депутатами України Дирівим А.Б., Рибаком І.П., Дзюбликом П.В., Балицьким Є.В., Сажком С.М., Москаленком Я.М., Валентировим С.В., Колєсніковим Д.В. та іншими народними депутатами України.

2.              Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу коштів екологічного податку (реєстр. № 9381 від 07.12.2018 р.), внесений народним депутатом України Бубликом Ю.В.

3.              Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо розподілу екологічного податку (реєстр. № 9381-1 від 20.12.2018 р.), внесений народним депутатом України Недавою О.А.

4.              Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення надання першої допомоги (реєстр. № 9427 від 19.12.2018 р.), внесений народними депутатами України Гопко Г.М., Корчинською О.А., Унгуряном П.Я., Висоцьким С.В. та іншими народними депутатами України.

5.              Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження (реєстр. № 9453-1 від 16.01.2019), внесений народними депутатами України Семенухою Р.С., Яценком А.В., Костенком П.П.,  Івченком В.Є.

6.              Проект Закону про внесення зміни до статті 284 Податкового кодексу України щодо плати за землю в зоні відчуження, зоні безумовного (обов'язкового) відселення (реєстр. № 9465 від 11.01.2019), внесений Кабінетом Міністрів України.

7.          Проект Закону «На захист українських лісів!» (Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» щодо запровадження мораторію на експорт дров паливних з метою упередження контрабанди лісу-кругляка та забезпечення населення доступним ресурсом для опалення житла) (реєстр. № 9475 від 16.01.2019), внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Галасюком В.В., Єфімовим М.В. та іншими народними депутатами України

        

                       Усього: 7

 

Законопроекти, які розглянуті Комітетом і до яких надані пропозиції:

 

Законопроекти, які розглянуті Комітетом і до яких надані пропозиції:

 

1.              Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення державних гарантій та соціальної підтримки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 8594 від 12.07.2018), внесений народним депутатом Яценком А.В.

2.              Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (щодо усунення дискримінаційного ставлення з пенсійного забезпечення військовослужбовців, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій та випробуваннях, військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї) (реєстр.
8508 від 21.06.2018), внесений народним депутатом Бурбаком М.Ю.

3.              Проект Закону про внесення змін до пункту 2 Розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 8377-1 від 05.07.2018) доопрацьований, внесений народними депутатами Королевською Н.Ю., Дроздиком О.В., Драюком С.Є.,
Капліним С.М., Солодом Ю.В.

4.              Проект Закону про Статут з охорони Національною гвардією України ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання державної власності, важливих державних об'єктів та спеціальних вантажів (реєстр. № 8606 від 13.07.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

5.              Проект Закону про внутрішній водний транспорт (реєстр.
2475 а-д від 09.07.2018), внесений народними депутатами
Козирем Б.Ю., Дубневичем Я.В., Васюником І.В. та іншими народними депутатами України.

6.              Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо порушення правил охорони вод) (реєстр. № 8619 від 17.07.2018), внесений народним депутатом Рудиком С.Я.

7.              Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (реєстр. № 8464 від 08.06.2018), внесений народними депутатами Богомолець О.В., Мусієм О.С., Дзюбликом П.В. та іншими народними депутатами України.

8.              Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення митних процедур (реєстр. № 8574 від 09.07.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

9.              Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо перетворення державних унітарних комерційних підприємств у державні акціонерні товариства, 100 відсотків акцій яких належать державі (реєстр. № 8578 від 09.07.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

10.          Проект Закону про внесення змін до законодавства України щодо вдосконалення державного прогнозування і планування економічного розвитку (реєстр. № 8564 від 05.07.2018), внесений народними депутатами Котвіцьким І.О., Бурбаком М.Ю., Тетеруком А.А., Кривенком В.В., Кривошеєм Г.Г., Єфремовою І.О.

11.          Проект Закону про референдуми (реєстр. № 8590 від 12.07.2018), внесений народним депутатом Мураєвим Є.В.

12.          Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо здешевлення електричної енергії (реєстр.
8626 від 18.07.2018), внесений народними депутатами Войціцькою В.М., Левусом А.М., Єднаком О.В., Дзюбликом П.В. та іншими народними депутатами України.

13.          Проект Закону про Стратегію сталого розвитку України до 2030 року (реєстр. № 9015 від 07.08.2018), внесений народними депутатами Недавою О.А., Бабак А.В., Співаковським О.В., Кіршем О.В. та Проект Закону про Стратегію впровадження моделі збалансованого розвитку України до 2030 року (реєстр.
9015-1 від 20.08.2018), внесений народним депутатом Тарутою С.О.

14.          Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо здешевлення електричної енергії (реєстр. № 8626 від 18.07.2018), внесений народними депутатами Войціцькою В.М.,
Левусом А.М., Єднаком О.В., Дзюбликом П.В. та іншими народними депутатами України.

15.           Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів (реєстр. № 9035 від 03.09.2018), внесений народними депутатами України Демчаком Р.Є., Довбенком М.В., Різаненком П.О., Поляковим М.А.

16.           Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (щодо надходження та спрямування коштів від розподілу (продажу) часток щорічної квоти на імпорт озоноруйнівних речовин) (реєстр. № 9064 від 06.09.2018), внесений Кабінетом Міністрів України

17.          Про проект Закону про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000 від 15.09.2018), внесений Кабінетом Міністрів України

18.          Проект Закону про протимінну діяльність (реєст. № 9080 від 13.09.2018), внесений народними депутатами України Наємом М., Заліщук С.П., Маркевичем Я.В. та Ємець Л.О. 

19.          Проект Закону про протимінну діяльність в Україні (реєст. № 9080-1 від 19.09.2018), внесений народними депутатами України Тетеруком А.А., Вінником І.Ю., Геращенко І.В., Фріз І.В., Бурбаком М.Ю., Іщенком В.О., Скрипник О.О., Луценко І.С. та іншими народними депутатами України

20.           Проект Закону про особливості державної політики у сфері протимінної діяльності (реєстр. № 9080-2 від 26.09.2018), внесений народним депутатом України Кишкарем П.М. та Проект Закону про протимінну діяльність в Україні та гуманітарне розмінування Донбасу (реєст. № 9080-3 від 01.10.2018), внесений народними депутатами України Недавою О.А., Шаховим С.В. та Кіссем А.І.

21.          Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 9084 від 17.09.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

22.          Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок деяких податків (реєстр: 9085 від 17.09.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

23.          Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" щодо збереження лісів України (реєстр. № 9114 від 21.09.2018), внесений народним депутатом України Добкіним М.М.

24.           Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування (реєстр. № 9125 від 24.09.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

25.           Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо встановлення належного рівня пенсійного забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр: 9184 від 09.10.2018), внесений народними депутатами України Вілкулом О.Ю., Колєсніковим Д.В., Гальченком А.В. та Павловим К.Ю.

26.          Проект Постанови про заслуховування інформації Начальника Генерального штабу Збройних Сил України Муженка В.М. та Міністра оборони України Полторака С.Т. щодо надзвичайних ситуацій, які виникли внаслідок пожеж і вибухів на складах боєприпасів в Балаклії, Сватовому, Калинівці, поблизу Ічні та запровадження заходів з метою забезпечення охорони та безпеки експлуатації військових складів, на яких здійснюється зберігання боєприпасів (реєстр. № 9203 від 16.10.2018), внесений народними депутатами України Кодолою О.М., Кремінем Т.Д., Бриченком І.В. та Кривошеєю Г.Г.

27.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення прозорості при погодженні документації із землеустрою та врегулювання інших питань у сфері землеустрою (реєстр.
9194 від 11.10.2018), внесений Кабінетом Міністрів України

28.          Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів до місцевих бюджетів (реєстр. № 9211 від 17.10.2018), внесений народними депутатами України Ляшком О.В., Скуратовським С.І., Ленським О.О., Кириченком О.М. та іншими народними депутатами України.

29.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження ґрунтового покриву земельних ділянок (реєстр.
9226 від 19.10.2018), внесений народним депутатом України Бубликом Ю.В.

30.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності у сфері пошуку і рятування на морі (реєстр. № 9238 від 24.10.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

31.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про електронні довірчі послуги" (реєстр. № 8462-д від 18.10.2018), поданий народним депутатом України Данченком О.І.

32.          Проект Закону про внесення змін до статті 273 Податкового кодексу України щодо скасування подвійного оподаткування лісових земель (реєстр. № 9276 від 08.11.2018), внесений народним депутатом України Бубликом Ю.В.

33.          Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (реєстр. № 9291 від 16.11.2018), поданий Кабінетом Міністрів України.

34.          Проект Закону про внесення змін до статті 252 Податкового кодексу України щодо визначення бази оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування енергетичного вугілля та антрациту (реєстр. № 9271 від 07.11.2018), внесений народним депутатом України Різаненком П.О.

35.          Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу плати за використання природних ресурсів) (реєстр. № 9312 від 21.11.2018), поданий народним депутатом України Купрієм В.М.

36.          Проект Закону про внесення змін до статті 252 Податкового кодексу України щодо збільшення видобутку нафти і газу (реєстр. № 9302 від 19.11.2018), поданий народним депутатом України Чижмарем Ю.В.

37.          Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" (реєстр. № 9286 від 09.11.2018), внесений народним депутатом України Мельником С.І.

38.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку промисловості, інвестиційної діяльності, захисту та гарантування прав і законних інтересів суб'єктів підприємницької діяльності (реєстр. № 6671-д від 13.11.2018), внесений народними депутатами України Галасюком В.В., Кужель О.В., Кривошеєю Г.Г. та іншими народними депутатами України.

39.          Проект Закону про публічний порядок (реєстр. № 9300 від 19.11.2018), поданий народним депутатом України Шаховим С.В.

40.          Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо збереження лісів та підтримання підприємств лісової галузі) (реєстр.    9245 від 30.10.2018), внесений народним депутатом України Мураєвим Є.В.

41.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення дотримання нормативів вмісту забруднюючих речовин у відпрацьованих газах при експлуатації автомототранспортних та інших пересувних засобів) (реєстр. № 9360 від 03.12.2018 р.), внесений народним депутатом України Тимошенком Ю.В.

42.          Проект Постанови про схвалення пропозицій щодо застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) (реєстр. № 9384 від 07.12.2018 р.), внесений народними депутатами України Головком М.Й., Марченком О.О., Осуховським О.І.

43.          Проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" (реєстр. № 8464-д від 26.12.2018 р. доопрацьований), внесений народними депутатами України Богомолець О.В., Мусієм О.С. Шипком А.Ф. та іншими народними депутатами України.

44.          Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження (реєстр. № 9453 від 28.12.2018), внесений Кабінетом Міністрів України.

 

Усього:  44

 

 

Закони, які скасовані Верховною Радою України, та законопроекти, які були заслухані на сесії Верховної Ради України, або відкликані суб’єктами права законодавчої ініціативи, чи повернуті суб’єкту права законодавчої ініціативи:

 

1.              Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу) (реєстр. № 6598 від 18.05.2018) (доопрацьований), внесений народними депутатами України Дзюбликом П.В., Рибаком І.П., Валентировим С.В., Дирівим А.Б., Недавою О.А., 20.11.2018 проект не прийнято.

2.              Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження ідентифікації та реєстрації тварин з метою посилення відповідального поводження з ними (реєстр. № 7267 від 22.01.2018)(доопрацьований), внесений народними депутатами України Опанасенком О.В., Лапіним І.О., Рибаком І.П., Сотник О.С. та іншими народними депутатами України, 20.11.2018 розгляд відкладено.

3.          Проект Постанови Верховної Ради України про проведення парламентських слухань на тему: «Державна природоохоронна політика України: стан та перспективи розвитку» (5 грудня 2018 року) (реєстр. № 8624 від 17.07.2018 р.), внесений народним депутатом України Дирівим А.Б., 05.09.2018 проект не прийнято.

 

Усього: 3

 

У рамках виконання контрольних функцій за дотриманням і реалізацією Конституції України та законів України Комітетом було підготовлено або Комітет брав участь у підготовці таких заходів:

 

Парламентські слухання:

 

 

Усього: 0

 

 

Виїзні засідання Комітету або підкомітетів, наради, робочі зустрічі  тощо:

 

7 вересня 2018 року у Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під головуванням Голови підкомітету – народного депутата України          Дзюблика П.В. відбулася зустріч з експертом ТОВ ГФА Консалтинг Груп (GFA) паном Олександром Хорстом та представниками проекту «Німецько-Українського Агрополітичного Діалогу» (АПД), який здійснюється за підтримки Федерального міністерства сільського господарства і продовольства Німеччини та покликаний підтримати Україну в питання сталого розвитку сільського господарства відповідно до принципів ринкової економіки, ефективної переробної промисловості та підвищення конкурентоспроможності на світовому ринку.

Під час зустрічі були обговорені  питання щодо поточної діяльності зазначеного проекту, а також окреслені пропозиції щодо майбутньої фази лісового компоненту проекту.

Також, під час зустрічі акцентувалася увага на необхідності отримання досвіду Німеччини у збереженні лісів, та збалансованому управлінні ними.

 

13 вересня 2018 року Перший заступник Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Дирів А.Б., керівник секретаріату Комітету                 Борисюк М.М. взяли участь в розширеному засіданні колегії Державної екологічної інспекції України.

На колегії обговорювалися питання про результати реалізації планових завдань за I півріччя 2018, зокрема, щодо: реалізації Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні; державної політики із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища; загальних показників здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів за I півріччя 2018 року; здійснення екологічного та радіологічного контролю на постах екологічного контролю у пунктах пропуску через державний кордон України та в зоні діяльності митниць призначення і відправлення; здійснення інструментально-лабораторного контролю за І півріччя 2018 року.

Також предметом обговорення було питання про результати проведення внутрішніх аудитів, зокрема, щодо основних порушень та недоліків за матеріалами внутрішнього аудиту Державної екологічної інспекції.

Перший заступник Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи  Дирів А.Б. у своєму виступі висловив пропозиції щодо підвищення авторитету громадських інспекторів, шляхів удосконалення реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища в Україні, покращення та підвищення ефективності механізму здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог законодавства у сфері охорони, раціонального використання та відтворення природних ресурсів.

Дирів А.Б. зазначив, що Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відкритий та завжди готовий до ефективної законотворчої взаємодії з Державною екологічною інспекцією України, зокрема, щодо: збереження функції державного нагляду (контролю) за Державною екологічною інспекцією або за новостворюваною Державною природоохоронною службою; внесення більш радикальних змін законодавства для розширення повноважень Державної екологічної інспекції України, кардинальної зміни статусу екологічних інспекторів України, підвищення рівня їх кваліфікації та авторитету, а також щодо переходу від системи планового нагляду (контролю) до системи моніторингу, попередження порушень природоохоронного законодавства і здійснення контролю на основі ризик-орієнтовних показників.

За результатами роботи колегії прийнято відповідні рішення.

 

19 вересня 2018 року у Комітеті проведено робочу зустріч стосовно реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища та обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення ефективності державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища)».

У робочій зустрічі взяли участь народні депутати України: Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Дирів А.Б., Голова підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Рибак І.П., Голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Рябчин О.М., Член Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Масоріна О.С., заступник Міністра екології та природних ресурсів України Полуйко В.Ю., перший заступник Голови Державної екологічної інспекції України, виконуючий обов’язки Голови Державної екологічної інспекції України Яковлєв І.О., представники команди реформ при Міністерстві екології та природних ресурсів України Куцевол А.А., Потапенко В.Г., працівники секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи.

Під час робочої зустрічі заступником Міністра екології та природних ресурсів України Полуйком В.Ю. і виконуючим обов’язки Голови Державної екологічної інспекції України Яковлєвим І.О. було презентовано основні положення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення ефективності державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища)», розробленого Міністерством екології та природних ресурсів України і Державною екологічною інспекцією України в рамках створеної при Міністерстві робочої групи з урахуванням думки заінтересованих державних органів та громадських організацій. Було поінформовано про загальну концепцію реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, що окрім зазначеного законопроекту включатиме поетапно розроблення законопроектів про Державну природоохоронну службу і про Зелену варту, розроблення системи відповідних підзаконних актів, а також утворення нової природоохоронної служби як єдиного органу в сфері природохоронного нагляду (контролю) та проведення відбору працівників до цієї служби на конкурсних засадах.

Під час робочої зустрічі між її учасниками тривала жвава дискусія стосовно новел реформи, що полягатимуть в усуненні дублювання функцій між державними органами у сфері екологічного контролю, посиленні ролі нової служби в розслідування екологічних правопорушень, обов’язковому використанні даних моніторингу довкілля при проведенні заходів контролю та поступовому переході до автоматизованих систем моніторингу, піднятті статусу екологічних інспекторів.

Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Дирів А.Б. зазначив, що Комітет підтримує законотворчу взаємодію з Міністерством екології та природних ресурсів України і Державною екологічною інспекцією України, враховуючи нагальну необхідність побудови в Україні дієвої ефективної системи нагляду за дотриманням природоохоронного законодавства та комплексного підходу.

 

 05 - 07 листопада 2018 року представники Комітету  взяли  участь в робочій зустрічі в рамках реалізації завдання «Удосконалення національного законодавства в частині ядерної та радіаційної безпеки відповідно до положень Директиви Ради 2011/70 Євратом» проекту Європейської Комісії «Посилення можливостей Державної інспекції ядерного регулювання України з регулювання ядерної діяльності, ліцензування та аналізу важких аварій ядерних установок».

Небезпека радіоактивних відходів для навколишнього середовища вимагає від держав особливо ретельного проектування, експлуатації, закриття і подальшого моніторингу пунктів остаточної ізоляції. Постійний контроль, будівництво та належне утримання діючих сховищ для радіоактивних відходів обходиться державам в великі суми. Існують також і розбіжності між державами в області єдиних стандартів з будівництва сховищ.

Європейський Союз спробував вирішити цю проблему, прийнявши 19 липня 2011 року нову Директиву 2011/70. Предметом правового регулювання цієї Директиви стало забезпечення високого рівня відповідального і безпечного поводження з відпрацьованим паливом та радіоактивними відходами. Для цього держави-члени ЄС повинні створити відповідний національний механізм, дотримуючись при цьому принцип транспорентності, тобто держави повинні надавати по даному питанню інформацію і допускати участь громадськості в обговорення цих проблем, за винятком питань національної безпеки і конфіденційної інформації.

Участь у робочій зустрічі надала можливість ознайомлення із підходами та досвідом імплементації Директиви в країнах ЄС на прикладі Німеччини, а також країн, які не є членами ЄС, однак реалізують національну політику відповідно до стандартів безпеки МАГАТЕ. Ці відомості мають бути застосовані у процесі імплементації положень Директиви у національну систему законодавства та регулюючих вимог. Участь у зустрічі представника Комітету Верховної Ради України дозволила забезпечити фахове обговорення на експертному рівні можливі підходи і процедури імплементації положень Директиви.

 

29 листопада 2018 року представники Комітету  взяли  участь у семінарі-нараді з оприлюднення результатів проекту U4.1/11AB «Надання підтримки при поводженні з радіоактивними відходами на промисловому комплексі «Вектор» в Україні»

Ціль даного зібрання - обговорення та підведення підсумків та досягнень за проектом.

В Україні накопичено великий обсяг радіоактивних відходів різних за походженням і класифікацією. Згідно з міжнародних та національних вимог Україна повинна забезпечити надійне поводження, оброблення, кондиціонування, зберігання відходів в даний час і в майбутньому. На даний момент існують різні типи об'єктів поводження з РАВ, а деякі інші створюються або плануються будувати в майбутньому в рамках інших, пов'язаних з цими програмами та донорської діяльності в Україні. У 2009 році уряд України затвердив «Техніко-економічне обґрунтування інвестицій у будівництво другої черги КП «Вектор».

Проект U4.01/11A є початковим етапом у створенні «Технологічної будівлі» для переробки коротко- і довгоживучих, низько- та середньоактивних твердих радіоактивних відходів.

Спеціальні цілі:

 Розробка Основного проекту Технологічної Будівлі (ТЕЗ) для переробки твердих РАО (включаючи кондиціонуванні) на майданчику КП «Вектор».

 Визначення відповідних технологій та обладнання для переробки РАО для подальшого захоронення короткоживучих низько- та середньоактивних РАО у сховищах ТРВ-1 та ТРВ-2 та довготривалого зберігання довгоживучих РАО на майданчику КП «Вектор».  Визначення технічних специфікацій для обладнання, яке буде постачатися та/або виготовлятися.

За результатами наради зроблені висновки:

Підрядник спільно з кінцевим користувачем розробив нові та спеціальні оцінки безпеки для ТРВ-1 та ТРВ-2. Використовувалась новітня гідрогеологічна модель. Був забезпечений надійний підхід, незалежно від характеристик, форм відходів, для підтвердження того, що результати є надійними для будь-яких існуючих або майбутніх упаковок РАО.  Зауваження ДІЯРУ будуть враховані.  Відображені проблеми були виявлені і повинні бути вирішені.  Файли та моделі будуть передані кінцевому користувачеві, щоб вони могли виконувати будь-яку додаткову роботу, необхідну для ліцензування.

Залишається потреба в спеціальних даних про майданчик. Для вирішення цієї проблеми необхідно застосувати значні зусилля з залученням українських науково-дослідних інститутів.

 

18-21 грудня 2018 року до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС за сприяння Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у кулуарах І поверху будинку Верховної Ради України по вул. Грушевського, 5 розгорнуто експозицію «Чорнобиль – територія змін».                                                           

Експозиція «Чорнобиль - територія змін» складається з тематичної фотовиставки та інтерактивної частини, що розповідають про історію ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році, а також демонструє процеси перетворення зони відчуження на територію інновацій, сучасних технологій та відродження природи.

На заході представлено сьогоднішній стан промислових об’єктів, сучасних наукових досліджень у зоні відчуження, а також 3D-модель нового безпечного конфайнмента, VR-матеріали зсередини арки, один з можливих способів процесу демонтажу нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття» й додаток доповненої реальності «Арка AR».

Головним акцентом виставки є люди, які з часу аварії працюють у зоні відчуження в надважких і життєво небезпечних умовах. Щодня довгий та складний шлях ліквідації  наслідків Чорнобильської катастрофи  допомагають долати понад 6000 працівників. Серед них більше 1000 ліквідаторів, які розпочали цю непросту працю ще 32 роки тому. Для України їхній досвід і знання є безцінним науковим надбанням.

При відкритті експозиції Перший заступник Голови Комітету А. Дирів від імені Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи висловив вдячність героїчним зусиллям всіх тих, хто брав участь у здійсненні таких важливих та швидких дій із подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

А. Дирів поінформував, що введення в експлуатацію Нового безпечного конфайменту перенесено на наступний рік. Під час засідань Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та донорів Рахунку ядерної безпеки (6 грудня 2018 року, м. Лондон) українська сторона звернула увагу на постійні перенесення термінів підрядником СП «НОВАРКА». Для України важливо отримати безпечний і функціональний об'єкт. Українська сторона зробила все для забезпечення його фінансування.

У своєму виступі А. Дирів наголосив, що за роки, які минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які брали участь у ліквідації наслідків техногенної катастрофи. Комітет і надалі буде робити все можливе для забезпечення соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

 

Усього: 6

 

Комітетські слухання, круглі столи, конференції тощо:

 

22-23 листопада 2018 року представники Комітету  взяли  участь у Національному форумі «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології».

На Форумі були  розглянуті проблемні питання і кращі практики формування та реалізації програм щодо поводження з відходами на місцевому і регіональному рівнях, у територіальних громадах, обговорювали законодавче регулювання, інформаційну політика та освіту у сфері поводження з відходам, стан поводження з небезпечними відходами і відходами сільського господарства в Україні, ознайомилися з сучасними розробками українських науковців щодо екологічно безпечного перероблення та утилізації відходів.

У Форумі взяли участь представники органів державної влади, місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, науковці, бізнес-структури, які працюють у сфері поводження з відходами, підприємства-виробники техніки та технологічного обладнання для перероблення відходів, установи, які працюють у галузі екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища, природоохоронні громадські організації, ЗМІ.

На Форумі було  зазначено, що нині першочерговими завданнями  у сфері поводження з відходами є: впровадження природоохоронних ініціатив та проектів, сприяння залученню інвестицій у сферу перероблення відходів та організація співпраці органів державної влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, науки та бізнесу у сфері поводження з відходами. Для фінансування сфери природоохоронної діяльності максимально мають використовуватись надходження коштів від екологічних платежів, що сплачуються за погіршення, забруднення усіх природних ресурсів, переважна більшість яких є невідновлюваними.

За результатами роботи Форуму напрацьовано проект Резолюції.

 

12 грудня 2018 року представники секретаріату Комітету взяли участь у засіданні круглого столу на тему: «Про стан виконання Резолюції круглого столу від 24 квітня 2018 року», організованого Чорнобильською асоціацією народних депутатів України.

У роботі круглого столу взяли участь представники Міністерства екології та природних ресурсів, Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства юстиції, Правління Пенсійного фонду України, Київської обласної державної адміністрації, секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, громадських організацій чорнобильців.

Учасники круглого столу у ході обговорення зазначали, що  до цього часу не винесено на розгляд громадськості проект нової Загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, хоч дія попередньої програми завершилася у 2010 році.

Не зроблено практичних кроків для виконання рішень національних судів і Європейського суду з прав людини, прийнятих за позовами чорнобильців, а також на виконання Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) підпунктів 2-7, 12 та 14 пункту 4 розділу I Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28 грудня 2014 року № 76-VIII від 17 липня 2018 року № 6-р/2018, яким визнано неконституційними низку положень зазначеного Закону щодо скасування гарантій соціального захисту чорнобильців.

Залишилися без реагування положення Резолюції круглого столу щодо відновлення життєво важливих бюджетних програм «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Міністерством соціальної політики України не подано для погодження громадськими організаціями чорнобильців проект постанови Кабінету Міністрів України про вдосконалення пенсійного забезпечення ліквідаторів та громадян, які отримали інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи.

За результатами обговорення проблемних питань учасники круглого столу прийняли рекомендації Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України стосовно прийняття законопроектів,  підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

 

Усього: 2

 

Участь у проведенні особистого прийому громадян у Верховній Раді України

 

 

8 листопада 2018 року головою підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Дзюбликом П.В. проведено особистий прийом громадян у Верховній Раді України.

На особистому прийомі громадяни порушували питання, які стосувалися, зокрема, соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (щодо забезпечення житлом, відновлення бюджетної програми «Забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»); екологічні питання (забруднення довкілля підприємствами, захоронення промислових відходів, техногенна безпека, утилізація і знешкодження вибухонебезпечних та токсичних речовин, побутових відходів, необхідності будівництва сміттєспалювальних заводів); пропозиції щодо змін природоохоронного законодавства та інші.

За наслідками розгляду звернень Комітет, відповідно до предметів відання, проведе ретельну роботу з метою оцінки ситуації, пошуку шляхів розв'язання та надання максимально можливої практичної допомоги у кожному випадку.

 

 

Усього: 1

 

Питання, які розглянуті на засіданнях Комітету в порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради України, власних рішень:

1.              Про лист Рахункової палати України щодо результатів міжнародного координованого аудиту функціонування Міжнародного біосферного заповідника "Східні Карпати". Рішення Комітету № 77/15 від 04.09.2018.

2.              Про лист Рахункової палати України щодо результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на реконструкцію споруд очистки стічних каналізаційних вод і будівництво технологічної лінії з обробки і утилізації осадів Бортницької станції аерації. Рішення Комітету № 77/16 від 04.09.2018.

3.              Інформація щодо стану підготовки до проведення комітетських слухань на тему: «Екологічна ситуація на непідконтрольних українській владі територіях на сході України» та виїзного засідання Комітету на тему: «Захист навколишнього середовища на територіях постраждалих від збройного конфлікту». Рішення Комітету № 78/8 від 18.09.2018.

4.              Про лист Рахункової палати України щодо результатів фінансового аудиту Державного агентства України з управління зоною відчуження. Рішення Комітету № 78/9 від 18.09.2018.

5.              Про заслуховування 19 вересня 2018 року Міністерства екології та природних ресурсів України і Державної екологічної інспекції України щодо реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища та обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення ефективності державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища)». Рішення Комітету № 78/10 від 18.09.2018.

6.              Про графік розгляду проекту закону про Державний бюджет України на 2019 рік.  Рішення Комітету    № 78/12 від 18.09.2018.

7.              Про стан виконання Державної цільової екологічної програми приведення в безпечний стан уранових об’єктів державного підприємства “Бар’єр”. Рішення Комітету № 80/9 від 16.10.2018.

8.              Про лист Рахункової палати України щодо результатів аудиту ефективності виконання повноважень органами державної влади в частині контролю за повнотою і своєчасністю надходження екологічного податку з викидів у атмосферне повітря та скидів у водні об’єкти. Рішення Комітету       № 80/10 від 16.10.2018.

9.              Про лист Рахункової палати України щодо аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених на захист від шкідливої дії вод та розвиток водного господарства на території Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. Рішення Комітету № 80/11 від 16.10.2018.

10.          Про листи народного депутата України Фельдмана О.Б. та голови депутатської групи «Воля народу» Москаленка Я М. щодо проведення парламентських слухань на тему: «Державна природоохоронна політика України: стан, перспективи розвитку та шляхи співпраці з громадянським суспільством». Рішення Комітету № 80/12 від 16.10.2018.

11.          Про електронну петицію щодо заборони виробництва хутра в Україні та про звернення народного депутата України А. Немировського. Рішення Комітету № 80/14 від 16.10.2018.

12.          Про звернення народного депутата України Недави О.А., щодо сприяння у проведенні Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології». Рішення Комітету № 81/9 від 06.11.2018.

13.          Про лист Рахункової палати України, щодо результатів фінансового аудиту Національної комісії з радіаційного захисту населення України. Рішення Комітету №  83/15      від    20.12.2018.

14.          Про лист Державної аудиторської служби України про результати державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм Міністерством екології та природних ресурсів України за період з 01.01.2015 по 31.12.2017 року.  Рішення Комітету №   83/16     від     20.12.2018.

15.          Про звернення до Комітету з питань бюджету щодо погодження спрямування коштів Державного фонду з поводження з радіоактивними відходами на 2019 рік.      Рішення Комітету №   84/1     від     15.01.2019.

        

Усього:  15

 

          Участь у конференціях, симпозіумах, семінарах тощо:

 

 

1.          Участь у заході на тему: «Репутаційний аудит компоненту лісового господарства в межах діяльності Німецько-українського агрополітичного діалогу» (14 вересня 2018 р., м. Київ, вул. Володимирська, 55,  «Біла зала»).

2.          Участь в екологічному форумі «Екологія промислового регіону», організованому Донецькою обласною державною адміністрацією (14 вересня 2018 р., Донецька обл., м. Краматорськ, вул. Конрада Гампера, 5, територія Саду Бернадського).

3.          Участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Глобальні виклики європейській безпеці. Роль громадських організацій у протидії екологічному, аерокосмічному та кібертероризму», організована МГО «Міжнародна антитерористична єдність» (5 жовтня 2018 р., м. Київ, Національний авіаційний університет, пр-т Космонавта Комарова, 1).

4.          Участь у закритому засіданні робочої групи на тему  «Національна інвентаризація лісів в Україні» (17 вересня 2018 р., м. Київ, вул. Володимирська, 55,  «Біла зала»).

5.          Участь у заході на тему «Національна інвентаризація лісів – внесок лісової політики у покращення громадського сприйняття лісокористування» (18 вересня 2018 р., м. Київ, вул. Велика Житомирська, 33, конференц-зала Торгово-Промислової Палати України).

6.          Участь у науково-практичній дискусії «Парламентаризм в Україні: запрошення до полілогу» (24 жовтня 2018 р., м. Київ, вул. Грушевського, 18/2, к.12).

7.          Участь у Другому форумі Української гідроенергетичної платформи (23 жовтня 2018 р., м. Київ, вул. Хрещатик, 7/11).

8.          Участь у розширеному засіданні Комітету підприємців з питань природокористування та охорони довкілля при Торгово-промисловій палаті України щодо розгляду законопроекту "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів" (13 листопада 2018 р., м. Київ, вул. В. Житомирська, 33, конференц-зал "Колізей" Торгово-промислової палати України).

9.          Участь у засіданні круглого столу Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на тему "Досягнення цілей газовидобутку до 2020 року. Чи всі можливості використані" (23 листопада 2018 р., м. Київ, вул. Грушевського, 5, конференц-зал).

10.      Участь у семінарі з імплементації законодавчих вимог щодо класифікації радіоактивних відходів на різних етапах поводження з радіоактивними відходами та встановлення відповідних нормативних вимог до класифікації РАВ в Україні (12 листопада 2018 року, Державне агентство України з управління зоною відчуження, м. Київ).

11.  Участь у Національному форумі «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології»   (22 листопада 2018 року, Всеукраїнська екологічна ліга, м. Київ, конференц-зал Президії Національної академії наук України).

12.      Участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему: досвід, проблеми та шляхи вирішення» (28 листопада 2018 року, Державне агентство України з управління зоною відчуження, ДСП «Чорнобильська АЕС», м. Київ)

13.      Участь в чергових засіданнях Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та Асамблеї донорів Рахунку ядерної безпеки (05-07 грудня 2018 року, м. Лондон, Сполучене Королівство Великої Британії і Північної Ірландії, штаб-квартира Європейського банку реконструкції та розвитку).

14.      Участь у засіданні Наглядової Ради міжнародного проекту ЮНІДО «Екологічно обгрунтоване управління та остаточне видалення поліхлорованих дифенілів в Україні» (5 грудня 2018 р., м. Київ, вул. Митрополита Василя Липківського, 35, актова зала Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління).

15.      Участь у семінарі-тренінгу на тему: «Верховенство права в нормопроектувальній діяльності Апарату Верховної Ради України» (10-11 грудня 2018 р., м. Київ, вул. Банкова, 6-8, зал засідань Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України).

16.       Участь у круглому столі «Організація та фінансування державного лісового господарства в Німеччині  - варіанти для України» (16 листопада 2018 р., м. Київ, вул. Володимирська, 55,  «Біла зала»).

17.      Участь у круглому столі  «Досвід політичної координації та управління Федеральною інвентаризацією лісів Німеччини – можливості для Національної інвентаризації лісів України» (03 грудня 2018 р., м. Київ, вул. Володимирська, 55,  «Біла зала»).

18.       Участь у заході «Сучасні виклики аграрної та лісової політики в Україні – Внесок проектів Двосторонньої коопераційної програми BMEL» в рамках проекту «Німецько-український агрополітичний діалог» (04 грудня 2018 р., м. Київ, конференц-зал Національної академії наук України).

19.        Участь у міжнародному семінарі TAIEX на тему «Управління відходами, що містять або забруднені стійкими органічними забруднювачами» (6-7  грудня 2018 р.,   Словацька Республіка, м. Братислава, готель «Татра»).

20.          Участь у круглому столі  «Природні цінності Полісся і загрози довкіллю внутрішньоконтинентального водного шляху Е40 Гданськ – Херсон» (26 грудня 2018 р., м. Київ, конференц-зал Національної академії наук України).

Усього:  20

         

Перший заступник

Голови Комітету                                                 А.ДИРІВ