Комітет висловив пропозиції до проекту Закону №10005 про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання і протидії незаконному будівництву на прибережних захисних смугах та берегових схилах)

26 лютого 2019, 18:00

 
На засіданні Комітету, відповідно до предметів відання, було розглянуто проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання і протидії незаконному будівництву на прибережних захисних смугах та берегових схилах) (реєстр. № 10005 від 05.02.2019 р.), народними депутатами України Ківаловим С.В., Голубовим Д.І.
Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до Кримінального кодексу України, Водного кодексу України та Земельного кодексу України.
Проектом Закону передбачається комплексний підхід до вдосконалення правового регулювання юридичної відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки,  за будівництво у межах пляжної зони прибережних захисних смуг та берегових схилів будь-яких споруд, крім гідротехнічних, гідрометричних та лінійних, що обмежують безперешкодний і безоплатний доступ громадянам до узбережжя морів, морських заток, лиманів та островів у внутрішніх морських водах.
Також змінами у проекті пропонується встановити, що берегові схили належать до пляжної зони, що встановлюється навколо морських заток і лиманів.
Комітет, підтримуючи в цілому ідею необхідності посилення державного контролю за дотриманням законодавства України у сфері використання земельних ділянок прибережних захисних смуг уздовж морів, морських заток і лиманів та на островах у внутрішніх морських водах, відмітив, що у переліку основних термінів Водного кодексу відсутнє поняття «берегові схили», натомість Кодекс містить лише поняття «берегові смуги». У статті 4 Водного кодексу зазначається, що до земель водного фонду належать землі, зайняті «береговими смугами водних шляхів».
В комплексі з заходами організаційного, правового, економічного і виховного впливу саме Водний кодекс України сприяє формуванню водно-екологічного правопорядку і забезпеченню екологічної безпеки населення України.
Тому Комітет зауважив, що недоцільно вносити до Земельного кодексу України зміни щодо прибережних захисних смуг, статус і межі встановлення яких внормовані Водним кодексом (стаття 88 «Прибережні захисні смуги»).
За результатами розгляду Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності врахувати пропозиції Комітету до проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо запобігання і протидії незаконному будівництву на прибережних захисних смугах та берегових схилах) (реєстр. № 10005), викладені у мотивувальній частині рішення.