У Комітеті відбулась робоча зустріч Першого заступника Голови Комітету А. Диріва з представниками ЄБРР

12 березня 2019, 16:11


12 березня 2019 року у Комітеті відбулась робоча зустріч Першого заступника Голови Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Анатолія Диріва з директором Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером та представником Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в України Олександром Славісом з метою обговорення низки питань стосовно стану реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС.
Бальтазар Ліндауер відмітив, що співпраця з Комітетом в частині реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС показала свою ефективність та корисність, та надав інформацію стосовно стану реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС, а також поінформував про плани співпраці з представниками країн Великої сімки.
Учасниками робочої зустрічі були обговорені питання чергового перенесення термінів завершення робіт відповідно до оновлених графіків контрактів за міжнародними проектами з будівництва та введення в експлуатацію нового безпечного конфайменту, сховища відпрацьованого ядерного палива, заводу з переробки рідких радіоактивних відходів та промислового комплексу по поводженню з твердими радіоактивними відходами, необхідність вирішення питань за претензіями підрядника реалізації проекту СВЯП-2 в умовах обмеженого додаткового фінансування.
Представники української сторони поінформували про передбачення у Державному бюджеті України 2019 року фінансування експлуатації зазначених об’єктів.
В ході робочої зустрічі учасники обговорили питання, яке знаходиться на контролі робочої групи країн «Великої Сімки», а саме необхідності здійснення державного регулювання у сфері безпеки використання ядерної енергії  незалежним компетентним органом з метою забезпечення ядерної та радіаційної безпеки в Україні.
Учасники робочої зустрічі визначили коло питань, які планується обговорити під час засідань Асамблей вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та донорів Рахунку ядерної безпеки у разі їх проведення у червні-липні цього року в Україні, серед яких звернення до парламентів країн - донорів щодо необхідності продовження міжнародних проектів, спрямованих на подальше перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему.
Представники української сторони поінформували про очікування розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради України законопроекту (реєстр. № 8377-1, доопрацьований), на меті якого є удосконалення механізму фінансування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення. Головним комітетом із підготовки законопроектів (реєстр. № 8377 та 8377-1, доопрацьований) визначено Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув на своєму засіданні 05 червня 2018 року законопроект (реєстр. № 8377), а на засіданні 06 вересня 2018 року законопроект (реєстр. № 8377-1, доопрацьований), та прийняв рішення підтримати ці законопроекти. 
Представники ЄБРР відмітили, що 2018 рік був продуктивним для чорнобильських проектів і це дає підстави для плідної співпраці ЄБРР та України  у році 2019.