Відбулась робоча зустріч Голови Комітету Олега Бондаренко з директором Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером

30 жовтня 2019, 20:56

 30 жовтня 2019 року у Комітеті відбулась робоча зустріч Голови Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренко з директором Департаменту ядерної безпеки ЄБРР Бальтазаром Ліндауером та представником Чорнобильського фонду "Укриття" та Рахунку ядерної безпеки в Україні Олександром Славісом з метою обговорення низки питань стосовно стану реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС.
Олег Бондаренко подякував за багаторічну підтримку України з питань ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Голова Комітету поінформував про деякі зміни, які відбулись у Комітеті, зокрема, передачу питань соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів. Голова Комітету запевнив, що Комітет і на далі буде сприяти соціальному захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, проте планує зосередитись на забезпеченні радіаційної та екологічної безпеки в Україні, а також продовженні реалізації заходів, спрямованих на ліквідацію наслідків Чорнобильської катастрофи.
Бальтазар Ліндауер відмітив, що багаторічна співпраця з Комітетом в частині реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС є ефективною та корисною, та надав інформацію стосовно стану реалізації міжнародних проектів на майданчику Чорнобильської АЕС.
Учасниками робочої зустрічі були обговорені питання завершення у квітні наступного року контракту за міжнародним проектом з будівництва та введення в експлуатацію нового безпечного конфайменту, проведення у лютому наступного року «гарячих» випробувань за міжнародним проектом з будівництва та введення в експлуатацію сховища відпрацьованого ядерного палива. Представники української сторони поінформували про передбачення у Державному бюджеті України 2020 року фінансування експлуатації об’єктів, побудованих в рамках міжнародних проектів.
Учасники робочої зустрічі звернули увагу на необхідність збереження незалежності регулюючого органу з питань ядерної та радіаційної безпеки України, яка є певним ключем для подальшої плідної співпраці з міжнародною спільнотою в сфері ядерної безпеки та відновлені повноти повноважень в частині проведення перевірок, що сприятиме реалізації всіх проектів міжнародної технічної допомоги в цій сфері.
Голова Комітету Бондаренко О.В. запевнив учасників робочої зустрічі в тому, що Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування завжди буде стояти на захисті екологічних питань України.
Учасники робочої зустрічі відмітили успішну та продуктивну попередню співпрацю між країнами та висловили сподівання на її продовження у майбутньому.