Голова Комітету Олег Бондаренко взяв участь у робочій нараді щодо поліпшення роботи Озонового центру в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління

19 листопада 2019, 18:57

 19 листопада 2019 року Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування, народний депутат України Олег Бондаренко взяв участь у робочій нараді щодо поліпшення роботи Озонового центру, яка відбулася в Державній екологічній академії післядипломної освіти та управління за участі ректора Олександра Бондаря та науковців Академії, представників проектів Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН).
Голова Комітету Олег Бондаренко у своєму виступі підкреслив, що реалізація вимог Монреальського протоколу в галузях штучного холоду країни, - питання актуальне та потребує об’єднання зусиль. Він запевнив учасників наради, що Комітет не буде осторонь щодо порушених проблемних питань виконання Україною Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар Землі.
Ректор Академії Олександр Бондар акцентував увагу присутніх на важливості повноцінної і ефективної роботи Озонового центру - це зумовлює ситуація, що склалася на сьогодні, зі станом виконання Україною Монреальського протоколу про захист Озонового шару Землі.
У своєму виступі доцент ДЕА к.т.н., президент ВГО «Спілка холодильщиків України» Валерій Возний зазначив, що у 1992-2005 рр. була розроблена та реалізовувалась держпрограма щодо вилучення озоноруйнівних речовин класу ХФВ в галузях економіки України. Проте впровадження держпрограми припинилось під час виконання другого етапу Монреальського протоколу (перехід з проміжних холодоагентів ГХФВ на озонобезпечні ГФВ з нульовим озоноруйнівним потенціалом). З 2008 року реалізація вимог Монреальського протоколу в індустрії штучного холоду в Україні фактично припинилася. Як наслідок, у 2012 році на черговому щорічному засіданні Сторін Монреальського протоколу Україна була визнана, як така, що не виконує вимоги Монреальського протоколу. Для забезпечення успішного виконання вимог Монреальського протоколу існує традиційна схема організації робіт в окремо взятій країні: при міністерстві, відповідальному за реалізацію Монреальського протоколу, створюється робочий орган - Національний озоновий центр, який має виконувати роль координуючого та виконавчого органу Монреальського протоколу в країні. На першому етапі виконання вимог Монреальського протоколу в Україні функції Національного озонового центру виконував відділ, який був у складі Держекоінспекції України. Проте під час реорганізації цей відділ був розформований. Отже, майже 10 років у складі Мінприроди не існував підрозділ, який опікувався б проблемами реалізації Монреальського протоколу.
Програмний аналітик відділу енергетики та навколишнього середовища ПРООН Алла Тинкевич поінформувала присутніх щодо діяльності Програм у напрямку поліпшення сервісного сектору холодоагентів, взаємодії громадських організацій та науковців, зазначивши, що Академія – це платформа для об’єднання зусиль науковців, парламентаріїв та громадських організацій.