Протокол засідання Комітету № 16 від 28.11.2019

28 листопада 2019, 17:02

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

 

16

 

                                                                               28        листопада      2019

 

 

 

 

м. Київ

 

 

 

 

 

ГОЛОВУЄ: голова Комітету Бондаренко О.В.

 

ПРИСУТНІ члени Комітету: Криворучкіна О.В., Лабунська А.В.,
Овчинникова Ю.Ю., Андрійович З.М., Кривошеєв І.С., Задорожний А.В., Нестеренко К.О., Прощук Е.П., Якименко П.В., Василенко Л.В.

 

ВІДСУТНІ члени Комітету: Івахів С.П., Маріковський О.В., Фельдман О.Б.,
Яценко А.В., Шахов С.В.

 

Присутні працівники секретаріату: Халімон Г.В., Прощенко О.В.,
Гуцало І.В., Омельянець С.М., Войтович Л.В., Хоренжая І.С., Лопушенко О.І., Ярмоленко О.В.

 

Помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету: Бондаренка О.В. – Мовчан Н.В., Симоненко В.А., Фельдмана О.Б. – Лойко Л.І., Івахіва С.П. – Попова Н.В., Маріковського О.В. – Зарудна А.С., Волков С.С., Прощука Е.П. – Турик М.В., Тимочко С.Т., Кривошеєва І.С. – Кучерява З.І., Василенко Л.В. – Столбова М.А., Якименка П.В. – Роскопіна Ю.О.,
Нестеренка К.О. – Ільєнко А.В.

 

ЗАПРОШЕНІ:

Волохова Алла Іванівна – начальник відділу інструментально-лабораторного контролю Департаменту державного екологічного нагляду (контролю) Державної екологічної інспекції України.

Гузь Наталія Григорівна - помічник народного депутата України ІХ скликання Костюка Д.С.

Огньова Наталія Михайлівна - помічник народного депутата України ІХ скликання Кисилевського Д.Д.

Семенець Алла Миколаївна – заступник директора Департаменту державного екологічного нагляду (контролю) – начальник відділу водних екосистем та ресурсів Державної екологічної інспекції України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

 

Питання для розгляду

 

1.     

Про звернення народного депутата України Костюка Д.С., звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради та про інформацію тимчасово виконуючого обов’язки Голови Державної екологічної інспекції України Фірсова Є.П. щодо екологічного стану басейну річок Хомора та Случ

 

Допов.: голова підкомітету Андрійович Зіновій Мирославович

Ярмоленко Оксана Василівна

2.     

Про затвердження складу робочої групи з підготовки узгодженого проекту Закону України про управління відходами та про утворення підгруп за напрямками

 

Допов.: голова підкомітету Нестеренко Кирилл Олександрович

Омельянець Сергій Миколайович

 

Різне

 

3.     

Про лист народного депутата України Кривошеєва І.С. щодо включення до складу підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

 

Допов.: голова підкомітету Кривошеєв Ігор Сергійович

Омельянець Сергій Миколайович

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про порядок денний засідання.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Затвердити порядок денний без змін.

 

Порядок денний затверджено: за – 10, відсутні під час голосування – 1.

 

За пропозицією голови Комітету Бондаренка Олега Володимировича у зв’язку з відсутністю на засіданні Комітету секретаря Комітету Фельдмана Олександра Борисовича, тимчасово покласти виконання повноважень секретаря Комітету на народного депутата України – заступника голови Комітету Криворучкіну Олену Володимирівну.

 

Рішення прийнято: за – 9, утримався – 1, відсутні під час голосування – 1.

 

 

1.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В., голови підкомітету Андрійовича З.М. та заступника директора Департаменту державного екологічного нагляду (контролю) – начальника відділу водних екосистем та ресурсів Державної екологічної інспекції України Семенець А.М. про звернення народного депутата України Костюка Д.С., звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради щодо екологічного стану басейну річок Хомора та Случ

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Овчинникова Ю.Ю., Лабунська А.В., Криворучкіна О.В., Семенець А.М.

У телефонному режимі в обговоренні взяли участь:

Габінет Дмитро Анатолійович - голова Хмельницької обласної державної адміністрації.

Дзюблик Тетяна Василівна – директор департаменту природних ресурсів та екології Хмельницької обласної державної адміністрації.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Інформацію, викладену у зверненні народного депутата України Костюка Д.С., зверненні депутатів Новоград-Волинської районної ради та інформацію Державної екологічної інспекції України взяти до відома.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо надання Комітету інформації про стан виконання Постанови Верховної Ради України
від 16 травня 2019 року № 2723-VIII «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей».

3. Звернутися до Генеральної прокуратури України та Національної поліції України щодо надання Комітету інформації за результатами проведення досудових розслідувань у кримінальних провадженнях, порушених за фактами забруднень річок Хомора та Случ.

4. Рекомендувати Хмельницькій та Житомирській обласним державним адміністраціям розглянути питання щодо виділення коштів місцевого бюджету на фінансування невідкладних заходів, спрямованих на зменшення рівня забруднення річок Случ та Хомора і поліпшення їх екологічного стану, у тому числі заходів з розчистки русел цих річок.

5. Рекомендувати головам Понінківської селищної ради та Баранівської міської ради винести на розгляд чергової сесії питання щодо розробки (спільно з ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна») проектно-кошторисної документації по розчистці русла р. Хомора та р. Случ з метою поліпшення їх екологічного стану в межах Полонського району Хмельницької області та Баранівського району Житомирської області.

6. Рекомендувати Державній екологічній інспекції України:

забезпечити дієвий контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» та спостереження за якісним станом вод річок Хомора та Случ;

запланувати на 2020 рік проведення перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» та Хмельницькою обласною державною адміністрацією.

7. Рекомендувати Державній екологічній інспекції України спільно
з
Хмельницькою та Житомирською обласними державними адміністраціями,
із залученням громадськості, провести спільне обстеження прилеглих до річок Хомора та Случ територій з метою виявлення місць та суб’єктів скидання зворотних вод до зазначених річок на території Полонського району Хмельницької області, Романівського, Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області.

8. Рекомендувати Державному агентству водних ресурсів України при розгляді матеріалів, які будуть подані ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» для отримання нового дозволу на спеціальне водокористування на випуск № 1, врахувати умови щодо недопущення погіршення якості води у р. Хомора та розроблення водоохоронних заходів, які зобов’яжуть суб’єкта господарювання впроваджувати сучасні технології з водозбереження та водоочищення.

9. Рішення направити народному депутату України Костюку Д.С., депутатам Новоград-Волинської районної ради, Кабінету Міністрів України, Генеральній прокуратурі України, Національній поліції України, Державній екологічній інспекції України, Державному агентству водних ресурсів України, Хмельницькій та Житомирській обласним державним адміністраціям, Понінківській селищній раді та Баранівській міській раді.

 

Рішення прийнято: за – 11.

 

Відповідальні: голова підкомітету Андрійович Зіновій Мирославович

Ярмоленко Оксана Василівна

 

 

2.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. та голови підкомітету Нестеренка К.О. про затвердження складу робочої групи з підготовки узгодженого проекту Закону України про управління відходами та про утворення підгруп за напрямками

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Нестеренко К.О., Якименко П.В., Лабунська А.В., Задорожний А.В., Кривошеєв І.С.,
Василенко Л.В., Андрійович З.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити склад робочої групи з питання підготовки узгодженого проекту Закону України про управління відходами (додається).

2. Утворити підгрупи робочої групи з питання підготовки узгодженого проекту Закону України про управління відходами за напрямками:

підгрупа щодо загальних положень законопроекту;

підгрупа щодо дозвільної системи;

підгрупа щодо управління муніципальними відходами;

підгрупа щодо спалювання відходів.

3. Затвердити склад підгруп робочої групи з питання підготовки узгодженого проекту Закону України про управління відходами за напрямками (додається).

4. Дозволити голові робочої групи Нестеренку К.О. за погодженням з головою Комітету вносити у разі необхідності зміни до складу робочої групи та підгруп.

 

Рішення прийнято: за – 11.

 

Відповідальні: голова підкомітету Нестеренко Кирилл Олександрович

Омельянець Сергій Миколайович

 

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про лист народного депутата України Кривошеєва І.С. щодо включення до складу підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

 

УХВАЛИЛИ:

1. Включити народного депутата України Кривошеєва І.С. до складу підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування.

 

Рішення прийнято: за – 11.

 

Відповідальні: голова підкомітету Кривошеєв Ігор Сергійович

Омельянець Сергій Миколайович

 

 

 

 

 

4.

 

СЛУХАЛИ: пропозицію голови Комітету Бондаренка О.В. про включення до порядку денного питання про проведення виїзного засідання Комітету та внесення змін до Плану роботи Комітету на період другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Андрійович З.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.  Провести виїзне засідання Комітету на базі відокремленого підрозділу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Боярська лісова дослідна станція» на тему: «Проблемні питання в лісовій галузі та їх законодавче врегулювання».

2.  Внести зміни до Плану роботи Комітету з питань екологічної політики та природокористування на період другої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, затвердженого Рішенням Комітету від 30 жовтня          2019 року № 9/10, а саме:

Розділ ІІI «Питання, які передбачається розглянути на виїзних засіданнях Комітету» доповнити новим пунктом такого змісту: «Виїзне засідання Комітету на тему: «Проблемні питання в лісовій галузі та їх законодавче врегулювання» (м. Боярка, с. Дзвінкове Києво-Святошинського району Київської області).

Термін виконання – 12 грудня 2019 року.

3.  Визначити відповідальним за підготовку народного депутата України, голову підкомітету з питань лісових ресурсів, об'єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об'єктів природно-заповідного фонду Овчинникову Ю.Ю. Відповідальні за підготовку працівники секретаріату Комітету – Войтович Л.В., Хоренжая І.В.

 

Рішення прийнято: за – 11.

 

Відповідальні: голова підкомітету Овчинникова Юлія Юріївна

Войтович Людмила Василівна

Хоренжая Ірина Віталіївна

 

 

 

Голова Комітету                                                                     О. Бондаренко

 

 

Секретар Комітету                                                                 О. Фельдман