Комітет у черговий раз розглянув питання екологічного стану басейну річок Хомора та Случ

17 січня 2020, 22:11

16 січня 2020 року Комітет з питань екологічної політики та природокористування на своєму засіданні розглянув питання щодо виконання рішення Комітету від 28.11.2019 № 16/1 «Про звернення народного депутата України Костюка Д.С., звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради та інформацію Державної екологічної інспекції України щодо екологічного стану басейну річок Хомора та Случ».
На засідання були запрошені представники Хмельницької та Житомирської обласних державних адміністрацій, Міністерства енергетики та захисту довкілля, Державного агентства водних ресурсів України та Державної екологічної інспекції України.
Представники зазначених органів виконавчої влади мали можливість доповісти щодо виконання зазначеного рішення Комітету та щодо вжитих у межах компетенції заходів, спрямованих на забезпечення дотримання вимог природоохоронного законодавства.
Так, з метою фінансування невідкладних заходів, спрямованих на зменшення рівня забруднення річок Случ та Хомора, поліпшення їх екологічного стану у 2019 році Хмельницькою облдержадміністрацією виділено та освоєно 1269,0 тис. гривень з місцевого бюджету на реалізацію проєкту «Реконструкція очисних споруд каналізації продуктивністю 1000 м3/добу м. Полонне, Полонського району Хмельницької області». На черговій бюджетній сесії Понінківської селищної ради об’єднаної територіальної громадина «Про селищний бюджет на 2020 рік» розглянуто питання про виділення коштів у розмірі 300,0 тис. гривень на виготовлення проєктно–кошторисної документації на розчищення русла річки Хомора в межах Понінківської селищної ради об’єднаної територіальної громади.
За інформацією Прокуратури Хмельницької області щодо результатів проведення досудових розслідувань у кримінальних провадженнях, порушених за фактами забруднень річок Хомора та Случ, призначені та перебувають на виконанні комплексні комісійні судово інженерно-екологічні та судові екологічні експертизи, проведення яких доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.
Держекоінспекцією, як і рекомендувалось у рішенні Комітету, включено до планів перевірок на 2020 рік і Хмельницьку облдержадміністрацію,
і суб’єкти господарювання, що можуть чинити негативний вплив на річки Хомора і Случ.
Держекоінспекція також повідомила, що проведено спільно з Хмельницькою та Житомирською облдержадміністраціями, із залученням громадськості, обстеження прилеглих до річок Хомора та Случ територій з метою виявлення місць та суб’єктів скидання зворотних вод до зазначених річок на території Полонського району Хмельницької області, Романівського, Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області.
За результатами обговорення наданої інформації, Комітетом прийнято рішення рекомендувати:
Державній екологічній інспекції України забезпечувати у подальшому дієвий контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» та інших суб’єктів господарювання, які здійснюють скидання зворотних вод до річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області, Романівського, Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області; спільно із Хмельницькою та Житомирською обласними державними адміністраціями та із залученням громадськості забезпечити спостереження за якісним станом вод річок Хомора та Случ.
Хмельницькій та Житомирській обласним державним адміністраціям забезпечити у межах визначених повноважень контроль за діяльністю ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» та інших суб’єктів господарювання, які здійснюють скидання зворотних вод до річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області, Романівського, Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області.
Державному агентству водних ресурсів України встановити на річках Хомора та Случ оптимальні режими роботи водогосподарських систем, включаючи міні-ГЕС та забезпечити моніторинг за їх дотриманням; при розгляді матеріалів, які будуть подані ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» для отримання дозволу на спеціальне водокористування на випуск № 1, звернути увагу на виконання зазначеним суб’єктом господарювання природоохоронних заходів.