Протокол засідання Комітету № 17 від 04.12.2019

05 грудня 2019, 21:34

 

КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

№ 17

 

                                                                               04        грудня      2019

 

 

м. Київ

 

 

 

 

ГОЛОВУЄ: голова Комітету Бондаренко О.В.

 

ПРИСУТНІ члени Комітету: Криворучкіна О.В., Маріковський О.В.,
Фельдман О.Б., Овчинникова Ю.Ю., Андрійович З.М., Кривошеєв І.С., Задорожний А.В., Нестеренко К.О., Прощук Е.П., Якименко П.В.,
Василенко Л.В.

 

ВІДСУТНІ члени Комітету: Івахів С.П., Лабунська А.В., Яценко А.В.,
Шахов С.В.

 

Присутні:

Працівники секретаріату: Борисюк М.М., Халімон Г.В.,
Прощенко О.В., Гуцало І.В., Приліпко І.С.

 

Помічники-консультанти народних депутатів України – членів Комітету: Бондаренка О.В. – Мовчан Н.В., Симоненко В.А., Жук С.В., Петрова А.Ф., Фельдмана О.Б. – Лойко Л.І., Івахіва С.П. – Попова Н.В., Маріковського О.В. – Зарудна А.С., Вусик О.В., Прощука Е.П. – Турик М.В., Тимочко С.Т., Кривошеєва І.С. – Кучерява З.І., Василенко Л.В. – Столбова М.А.,
Якименка П.В. – Волкова Ю.М., Нестеренка К.О. – Ільєнко А.В.,
Криворучкіної О.В. – Козачок О.М., Лабунської А.В. – Іванов С.Б., Андрійовича З.М. – Кучерак В.Л.

 

Берковський Володимир Борисович - генеральний директор Інституту радіаційного захисту Академії технологічних наук України.

Бабенко Дмитро – секретаріат депутатської фракції політичної партії «Слуга народу».

Коптєв Євген Сергійович – завідувач сектору правового забезпечення Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Копиленко Олександр Любомирович - народний депутат України, академік Національної академії наук України, професор.

Первак Наталія Іванівна – начальник відділу видатків сільського, лісового, рибного господарства Міністерства фінансів України.

Руденко Світлана Юріївна – експерт-юрист ГО «Відкриті клітки України».

Ставчук Ірина Іванівна – заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

Комітет є головним по законопроектах

 

1.     

Проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів

(реєстр. № 2379 від 05.11.2019), внесений народними депутатами  України Бондаренком О.В., Андрійовичем З.М., Прощуком Е.П. та іншими народними депутатами України

 

Допов.:голова підкомітету Овчинникова Юлія Юріївна

Войтович Людмила Василівна

Законопроекти, до яких Комітет має надати свої пропозиції

2.     

Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи

(реєстр. № 2318-1 від 14.11.2019), внесений народними депутатами  України Гетманцевим Д.О., Ковальчуком О.В., Совою О.Г. та іншими народними депутатами України

 

Допов.: голова підкомітету Андрійович Зіновій Мирославович

Гуцало Ірина Вікторівна

Приліпко Ірина Сергіївна

3.     

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій

(реєстр. № 2380 від 05.11.2019), внесений народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М.

та

Проект Закону про внесення змін до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення

(реєстр. № 2380-1 від 22.11.2019), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та Солодом Ю.В.

 

Допов.:голова підкомітету Кривошеєв Ігор Сергійович

Гуцало Ірина Вікторівна

 

Питання для розгляду

 

4.

Про Голову та персональний склад Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

 

Допов.: голова підкомітету Кривошеєв Ігор Сергійович

Гуцало Ірина Вікторівна

 

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про порядок денний засідання.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              За пропозицією голови Комітету Бондаренка О.В. внести до порядку денного питання щодо нагородження заступника керівника секретаріату Комітету з питань екологічної політики та  природокористування Халімон Галини Василівни.

2.              За пропозицією голови Комітету Бондаренка О.В. внести до порядку денного питання щодо інформації заступника міністра енергетики та захисту довкілля України Ставчук І.І. стосовно проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194 від 01.10.2019 р.), внесений народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Сольським М.Т., Нагаєвським А.С., Литвиненком С.А. та іншими народними депутатами України.

3.              За пропозицією голови Комітету Бондаренка О.В. перенести питання про проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. № 2379 від 05.11.2019), внесений народними депутатами  України Бондаренком О.В., Андрійовичем З.М., Прощуком Е.П. та іншими народними депутатами України на наступне засідання.

4.              У зв’язку з прийняттям у першому читанні за основу 03.12.2019 зняти з розгляду проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи (реєстр. № 2318-1 від 14.11.2019), внесений народними депутатами  України Гетманцевим Д.О., Ковальчуком О.В., Совою О.Г. та іншими народними депутатами України.

5.              Затвердити порядок денний зі змінами.

 

Порядок денний затверджено: за – 12.

 

 

 

 

1.

 

При затвердженні порядку денного за пропозицією голови Комітету Бондаренка О.В. перенести питання про проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України щодо проведення національної інвентаризації лісів (реєстр. № 2379 від 05.11.2019), внесений народними депутатами  України Бондаренком О.В., Андрійовичем З.М., Прощуком Е.П. та іншими народними депутатами України на наступне засідання.

 

Рішення прийнято: за – 12.

 

Відповідальні: голова підкомітету Овчинникова Юлія Юріївна

Войтович Людмила Василівна

 

2.

 

При затведженні порядку денного було знято з розгляду проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи (реєстр. № 2318-1 від 14.11.2019), внесений народними депутатами  України Гетманцевим Д.О., Ковальчуком О.В., Совою О.Г. та іншими народними депутатами України у зв’язку з прийняттям його за основу на пленарному засіданні Верховної Ради України 03.12.2019 року.

 

Рішення прийнято: за – 12.

 

Відповідальні: голова підкомітету Андрійович Зіновій Мирославович

Гуцало Ірина Вікторівна

Приліпко Ірина Сергіївна

 

3.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. та голови підкомітету Кривошеєва І.С. про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 2380 від 05.11.2019), внесений народним депутатом України Василевською-Смаглюк О.М. та проект Закону про внесення змін до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, які призначені на пільгових умовах для працівників зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення (реєстр. 2380-1 від 22.11.2019), внесений народними депутатами України Королевською Н.Ю. та Солодом Ю.В.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Кривошеєв І.С.,
Борисюк М.М., Коптєв Є.С.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу у першому читанні проекту Закону про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" щодо витрат на виплату і доставку пільгових пенсій (реєстр. № 2380 від 05.11.2019р.), внесеного народним депутатом України
Василевською-Смаглюк О.М.

2.              Рішення Комітету направити до Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

 

Рішення прийнято: за – 11, утримався - 1.

 

Відповідальні: голова підкомітету Кривошеєв Ігор Сергійович

Гуцало Ірина Вікторівна

 

4.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. та голови підкомітету Кривошеєва І.С. про Голову та персональний склад Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Кривошеєв І.С.,
Копиленко О.В., Криворучкіна О.В., Василенко Л.В., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Інформацію народного депутата України, академіка Національної академії наук України, професора, Копиленка Олександра Любимовича, взяти до відома.

2.              Інформацію щодо погодження Президією Національної академії наук України персонального складу та Голови Національної комісії з радіаційного захисту населення України взяти до відома.

3.              Внести на розгляд Верховної Ради України проект постанови Верховної Ради України про затвердження Голови та складу Національної комісії з радіаційного захисту населення України (додається).

4.              Доповідачем від Комітету на пленарному засіданні Верховної Ради України визначити народного депутата України, голову підкомітету з питань подолання наслідків Чорнобильської катастрофи Кривошеєва Ігоря Сергійовича.

 

Рішення прийнято: за – 12.

 

Відповідальні: голова підкомітету Кривошеєв Ігор Сергійович

Гуцало Ірина Вікторівна

 

5.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В. про нагородження заступника керівника секретаріату Комітету з питань екологічної політики та  природокористування Халімон Галини Василівни

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Андрійович З.М., Фельдман О.Б., Жук С.В., Борисюк М.М.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Звернутися до  Голови  Верховної  Ради  України Разумкова Д.О. з клопотанням про нагородження орденом «За заслуги» III ступеня ХАЛІМОН Галини Василівни – заступника керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, за високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю, активну участь у  законотворчій діяльності Комітету Верховної Ради України  з питань екологічної політики та  природокористування,  ініціативне ставлення до виконання службових обов’язків та з нагоди 65-річчя від дня народження.

 

Рішення прийнято: за – 12.

 

Відповідальні: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Борисюк Михайло Миколайович

 

5-1.

УХВАЛИЛИ:

1.              Порушити перед Головою Верховної Ради України
Разумковим Д.О. клопотання  про нагородження заступника керівника секретаріату Комітету з питань екологічної політики та природокористування Халімон Галини Василівни Подякою Голови Верховної Ради України з врученням цінного подарунка
за високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю, активну участь у  законотворчій діяльності Комітету Верховної Ради України  з питань екологічної політики та  природокористування,  ініціативне ставлення до виконання службових обов’язків та з нагоди 65-річчя від дня народження.

 

Рішення прийнято: за – 12.

 

Відповідальні: голова Комітету Бондаренко Олег Володимирович

Борисюк Михайло Миколайович

 

6.

 

СЛУХАЛИ: інформацію голови Комітету Бондаренка О.В та заступника міністра енергетики та захисту довкілля України Ставчук І.І. щодо проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194 від 01.10.2019 р.), внесений народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Сольським М.Т., Нагаєвським А.С., Литвиненком С.А., іншими народними депутатами України.

 

На засіданні Комітету 04.12.2019 року було заслухано Заступника міністра енергетики та захисту довкілля України Ставчук І.І. щодо прийнятого 14.11.2019 у першому читанні за основу проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин (реєстр. № 2194 від 01.10.2019 р.), внесений народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Сольським М.Т., Нагаєвським А.С., Литвиненком С.А., іншими народними депутатами України. Головним комітетом по даному законопроекту було визначено Комітет з питань аграрної та земельної політики. Відповідно до статті 116 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» термін подачі пропозицій і поправок до законопроекту для підготовки до другого читання був до 28.11.2019 р. включно.

Ставчук І.І. повідомила про зміни, що стосуються, зокрема, природно-заповідних територій, екомережі, охорони і раціонального використання природних ресурсів. Також відмітила, що земельна реформа передбачає передачу земель запасу об’єднаним територіальним громадам, в результаті - є загроза втрати деяких земель природно-заповідного фонду, які не внесені до кадастрової документації.

Однак Міністерством енергетики та захисту довкілля запропоновано зберегти на наступні 5 років землі природно-заповідного фонду та землі під резервування для подальшого заповідання за допомогою супутникових даних та цифрових технологій. Тобто можливо отримати відомості про особливості використання навіть тих ділянок, які не зареєстровані в Держгеокадастрі. Ставчук І.І. відмітила, що така пропозиція підтримана Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Також, на разі Мінекоенерго працює над збереженням погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, інвентаризації земель на обласному рівні, а також стосовно збереження повноважень Держекоінспекції.

Народні депутати – члени Комітету відмітили, що під час розгляду проекту закону реєстр.№ 2194, як на засіданні Комітету, який визначений головним з опрацювання законопроекту, так і на засіданні Верховної Ради України, будуть відстоювати всі подані правки стосовно збереження природно-заповідних територій, екомережі, охорони і раціонального використання природних ресурсів.

 

В обговоренні взяли участь: Бондаренко О.В., Маріковський О.В., Овчинникова Ю.Ю., Ставчук І.І., Борисюк М.М., Тимочко С.Т.

 

УХВАЛИЛИ:

1.              Інформацію взяти до відома.

 

Рішення прийнято: за – 10, відсутні під час голосування - 2.

 

 

Голова Комітету                                                                     О. Бондаренко

 

 

Секретар Комітету                                                                 О. Фельдман