Рішення № 16/1 про звернення народного депутата України Костюка Д.С., звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради та про інформацію тимчасово виконуючого обов’язки Голови Державної екологічної інспекції України Фірсова Є.П. щодо екологічного стану басейну річок Хомора та Случ

28 листопада 2019, 18:01


КОМІТЕТ З ПИТАНЬ ЕКОЛОГІЧНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ

  

від 28 листопада 2019 р.                                                             

  16/1

 

 

 

Про звернення народного депутата України Костюка Д.С., звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради та
інформацію Державної екологічної інспекції України
щодо екологічного стану басейну річок Хомора та Случ

 

 

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув звернення народного депутата України Костюка Д.С.,
за дорученням Голови Верховної Ради України Разумкова Д.О. розглянув звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради Житомирської області та заслухав інформацію представників Державної екологічної інспекції України щодо екологічного стану басейну річок Хомора та Случ
.

За інформацією, викладеною у зверненні народного депутата України Костюка Д.С., критичне забруднення річок Случ і Хомора на території Новоград-Волинського і Баранівського районів Житомирської області та Полонського району Хмельницької області, як вказують органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, місцеві мешканці й активісти, виникло у результаті скидів забруднених вод, які не проходили очистку упродовж уже більше, ніж чотирьох років, ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна», розташованим у селищі Понінка Хмельницької області.
За останніми аналізами, вода має хімічне забруднення миш’яком, фосфором, сіркою, хромом, цинком, свинцем, алюмінієм, кобальтом, кремнієм, марганцем, міддю та ртуттю.

12 квітня 2019 року у м. Баранівка відбулась масова загибель риби у річці Случ. Завдана шкода становить більш як 21 млн. гривень. 30 серпня 2019 року у селищі Першотравенськ гибеллю риби завдано збитків на 1,2 млн. гривень. До 3 вересня 2019 року загибель риби продовжувалась.

Як зазначається у зверненні депутатів Новоград-Волинської районної ради, рішенням Волинського окружного адміністративного суду 23.07.2019 року було ухвалено: застосувати заходів реагування до ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» шляхом зупинення виробництва, пов’язаного зі скиданням зворотних вод із забруднюючими речовинами
у р. Хомора. Зазначене рішення не набрало чинності у зв’язку з тим, що
ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» подало апеляційну скаргу і фабрика продовжує працювати.

Як видно із звернення депутатів Новоград-Волинської районної ради,
за повідомленням Баранівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області в період з 29.08. по 30.08.2019 року відбулось кілька чергових забруднень річки Хомора і,
як наслідок, річки Случ в Баранівському районі. 30.08.2019 року по річці Хомора від межі з Хмельницькою областю та до впадіння її в річку Случ,
а 31.08.2019 року вже і в річці Случ спостерігався масовий мор риби.
За результатами відібраних проб виявлено перевищення норм по санітарно-хімічним та мікробіологічним показникам.

За інформацією, отриманою від Державної екологічної інспекції України, необхідно визнати екологічну ситуацію, яка склалася у зв’язку із забрудненням річок Хомора та Случ, такою, що потребує вжиття координованих заходів Житомирською та Хмельницькою обласними державними адміністраціями, Міністерством енергетики та захисту довкілля України, Державним агентством водних ресурсів України, Державною екологічною інспекцією України, суб’єктами господарювання, що здійснюють скиди зворотних вод до річок Хомора та Случ.

Комітет зазначає, що питання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей неодноразово розглядалось на засіданнях Комітету минулого скликання.

Верховна Рада України восьмого скликання на пленарному засіданні
16 травня 2019 року прийняла Постанову Верховної Ради України № 2723-
VIII «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей», у якій рекомендується:

Кабінету Міністрів України здійснити подання Президенту України щодо визнання басейну річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області та Баранівського і Новоград-Волинського районів Житомирської області зоною надзвичайної екологічної ситуації;

Президенту України оголосити басейн річок Хомора та Случ на території Полонського району Хмельницької області та Баранівського і Новоград-Волинського районів Житомирської області зоною надзвичайної екологічної ситуації.

Разом з тим, як зазначається у зверненні народного депутата України Костюка Д.С., жодних конкретних кроків не було здійснено.

 

За результатами обговорення, Комітет  в и р і ш и в:

 

1. Інформацію, викладену у зверненні народного депутата України Костюка Д.С., зверненні депутатів Новоград-Волинської районної ради та інформацію Державної екологічної інспекції України взяти до відома.

 

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України щодо надання Комітету інформації про стан виконання Постанови Верховної Ради України
від 16 травня 2019 року № 2723-VIII «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей».

 

3. Звернутися до Генеральної прокуратури України та Національної поліції України щодо надання Комітету інформації за результатами проведення досудових розслідувань у кримінальних провадженнях, порушених за фактами забруднень річок Хомора та Случ.

 

4. Рекомендувати Хмельницькій та Житомирській обласним державним адміністраціям розглянути питання щодо виділення коштів місцевого бюджету на фінансування невідкладних заходів, спрямованих на зменшення рівня забруднення річок Случ та Хомора і поліпшення їх екологічного стану, у тому числі заходів з розчистки русел цих річок.

 

5. Рекомендувати головам Понінківської селищної ради та Баранівської міської ради винести на розгляд чергової сесії питання щодо розробки (спільно з ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна») проектно-кошторисної документації по розчистці русла р. Хомора та р. Случ з метою поліпшення їх екологічного стану в межах Полонського району Хмельницької області та Баранівського району Житомирської області.

 

6. Рекомендувати Державній екологічній інспекції України:

забезпечити дієвий контроль за додержанням вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» та спостереження за якісним станом вод річок Хомора та Случ;

запланувати на 2020 рік проведення перевірок додержання вимог природоохоронного законодавства ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» та Хмельницькою обласною державною адміністрацією.

 

7. Рекомендувати Державній екологічній інспекції України спільно
з
Хмельницькою та Житомирською обласними державними адміністраціями,
із залученням громадськості, провести спільне обстеження прилеглих до річок Хомора та Случ територій з метою виявлення місць та суб’єктів скидання зворотних вод до зазначених річок на території Полонського району Хмельницької області, Романівського, Баранівського та Новоград-Волинського районів Житомирської області.

 

 

8. Рекомендувати Державному агентству водних ресурсів України при розгляді матеріалів, які будуть подані ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» для отримання нового дозволу на спеціальне водокористування на випуск № 1, врахувати умови щодо недопущення погіршення якості води у р. Хомора та розроблення водоохоронних заходів, які зобов’яжуть суб’єкта господарювання впроваджувати сучасні технології з водозбереження та водоочищення.

 

9. Рішення направити народному депутату України Костюку Д.С., депутатам Новоград-Волинської районної ради, Кабінету Міністрів України, Генеральній прокуратурі України, Національній поліції України, Державній екологічній інспекції України, Державному агентству водних ресурсів України, Хмельницькій та Житомирській обласним державним адміністраціям, Понінківській селищній раді та Баранівській міській раді.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                               О. БОНДАРЕНКО