Комітет радить доопрацювати ЗП № 2638 про внесення змін до Закону України «Про охорону атмосферного повітря»

21 лютого 2020, 13:56

 19 лютого 2020 року Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про охорону атмосферного повітря» щодо зобов’язань підприємств, установ, організацій та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та діяльність яких пов’язана з впливом фізичних та біологічних факторів на його стан, - встановлювати автоматизовані прилади контролю на стаціонарних джерелах викидів, а також оприлюднювати інформацію про викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря (реєстр. № 2638 від 19.12.2019), поданий народним депутатом України Мельником П.В.
Законопроєктом пропонується доповнити статтю 10 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» новим положенням щодо обов’язків підприємств, установ, організацій та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності встановлювати автоматизовані прилади контролю на стаціонарних джерелах викидів, оприлюднювати інформацію про обсяги викидів, у добовому вимірі, забруднюючих речовин в атмосферне повітря на офіційних сайтах відповідних суб’єктів господарювання, щодобово передавати зазначену інформацію до органів державної влади, які здійснюють контроль у галузі охорони атмосферного повітря.
Комітет Верховної Ради України з питань бюджету у своєму висновку зазначив, що законопроект не матиме впливу на показники бюджету. У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності у терміни, визначені автором законопроекту.
Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловило щодо змісту законопроекту низку зауважень та зазначило, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій.
За висновком Мінекоенерго законопроєкт суперечить положенням Директиви 2010/75/ЄС «Про промислові викиди (інтегроване запобігання та контроль забруднення)». З метою імплементації Директиви 2010/75/ЄС і створення правових та інституційних передумов для ефективного запобігання, зменшення і контролю промислового забруднення в Україні, Урядом розроблено проєкт Закону України про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення, після прийняття якого відповідні зміни будуть внесені до Закону України «Про охорону атмосферного повітря».
ПАТ «Кременчуцький завод дорожніх машин» надало щодо законопроекту низку зауважень та зазначило, що законопроект у запропонованій редакції потребує повернення суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.
За результатами розгляду Комітет вирішив внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про повернення законопроєкту на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.