Комітет підтримує ідею та концепцію законопроектів № 2827 та 2827-1 щодо відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

21 лютого 2020, 14:05

Комітет з питань екологічної політики та природокористування розглянув на своєму засіданні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (щодо відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) (реєстр. 2827 від 31.01.2020р.), поданий народними депутатами України Кулінічем О.І., Вельможним С.А., Шаховим С.В. та іншими народними депутатами України, та альтернативний проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи) (реєстр. 2827-1 від 14.02.2020р.), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю., Солодом Ю.В., Гнатенком В.С. та іншими народними депутатами України.
Законопроекти реєстр. № 2827 та 2827-1 є майже ідентичними та спрямовані на приведення норм Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у відповідність до Конституції України і до рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року №6-р/2018, а також відновлення справедливих соціальних гарантій громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
Як наведено у пояснювальних записках до них, 17 липня 2018 року Конституційний Суд України прийняв рішення № 6-р/2018, яким визнав неконституційними окремі норми Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» від 28.12.2014 № 76-VIII. Разом з тим, ухвалення рішення Конституційним Судом України не означає автоматичне повернення до попередньої редакції Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», оскільки єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада України.
Запропоновані у законопроектах зміни спрямовані на те, щоб привести норми Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у відповідність до Конституції України, а також до рішення Конституційного Суду України від 17 липня 2018 року №6-р/2018 і забезпечити виконання державою свого конституційного обов’язку щодо подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та збереження генофонду Українського народу.
Разом з тим, реалізація обох законопроектів потребуватиме додаткових фінансових витрат з Державного бюджету України у майбутньому. Орієнтовна сума видатків для відновлення скасованих пільг та соціальної справедливості щодо громадян, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, становить понад 1 млрд. грн.
За підсумками обговорення Комітет вирішив підтримати ідею та концепцію обох проектів законів та рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, як головному Комітету із розгляду законопроектів реєстр. №2827 та № 2827-1, визначитись який із зазначених законопроектів взяти за основу.