Комітет підтримує прийняття за основу проекту Закону № 3356 про внесення змін деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту

18 травня 2020, 13:11

14 травня 2020 року Комітет з питань екологічної політики та природокористування, відповідно до предметів відання, розглянув проект Закону про внесення змін деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту (реєстр. № 3356 від 17.04.2020), внесений народними депутатами України Семінським О.В., Припутенєм Д.С. та іншими народними депутатами України.
Метою законопроекту, на думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, є створення нормативно-правової бази для розвитку сфери виробництва, обігу та використання рідкого біопалива на транспорті. Законопроект спрямований на імплементацію положень Директиви Європейського Парламенту та Ради 2009/28/ЄС від 23 квітня 2009 року про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлюваних джерел в частині забезпечення Україною виконання міжнародних зобов'язань щодо частки енергії з відновлюваних джерел у валовому кінцевому обсязі споживання енергії на транспорті у 2020 році не менш 10 % та виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна із вступом до Енергетичного Співтовариства, визначених у Національному плану дій з відновлюваної енергетики на період до 2020 року.
Комітет зазначив, що наразі питання безпеки і вимог до якості продукції, у тому числі за «екологічними показниками» врегульовані Законом України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності». Механізм державного ринкового контролю (нагляду) передбачений Законом України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції». Органом державного ринкового нагляду щодо бензину автомобільного, дизельного, суднових та котельних палив постановою Кабінету Міністрів України № 1069 від 28.12.2016 визначена Держекоінспекція. Директивою 2009/28/ЄС не забороняється впровадження обов’язковості виробництва і використання рідкого біопалива. Комітет вважає, що впровадження обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту сприятиме виведенню на якісно новий рівень енерго-, ресурсозберігаючих технологій та сприятиме покращенню екологічної ситуації за рахунок зменшення обсягів викидів в атмосферне повітря  шкідливих речовин, що утворюються при згорянні автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив. Водночас, оскільки відповідно до статті 116 Конституції України проведення галузевої політики забезпечує Кабінет Міністрів України, головному Комітету доцільно отримати відповідний експертний висновок Уряду щодо зазначеного законопроекту.
За результатами розгляду Комітет рекомендував Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу проекту Закону про внесення змін деяких законодавчих актів України щодо обов’язковості використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту (реєстр. № 3356).