На пленарному засіданні Верховної Ради України, за результатами розгляду у першому читанні прийнято за основу проект Закону № 2765 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування

16 червня 2020, 18:49

 Сьогодні, на пленарному засіданні Верховної Ради України, за результатами розгляду у першому читанні прийнято за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування (реєстр. № 2765 від 16.01.2020 р.), внесений народними депутатами України Маріковським О.В., Овчинниковою Ю.Ю., Бондаренком О.В. та іншими народними депутатами України.
Метою прийняття проекту Закону є сприяння раціональному використанню і охороні навколишнього природного середовища, створенню більш ефективного механізму щодо припинення порушень вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та усунення їх негативних наслідків.
Проектом Закону пропонується посилити відповідальності за порушення громадянами та посадовими особами правил використання водних біоресурсів та порушення умов та середовища їх існування, а саме:
1)    експлуатації на водних об'єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням;
2)    вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин;
3)    обсягу затверджених лімітів (квот добування (вилову), часток (добування (вилову) та нормативів використання водних біоресурсів;
4)    проведення робіт на рибогосподарських водних об’єктах без погодження відповідно до законодавства та невжиття заходів щодо збереження середовища існування та умов відтворення водних біоресурсів.
Крім того, проектом Закону передбачається:
1)    уточнення повноважень державних органів та посадових осіб, які здійснюють державний нагляд (контроль) у сфері охорони, раціонального використання і відтворення водних біоресурсів;
2)    уточнення положень Законів України «Про тваринний світ» та «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів», що дозволить здійснювати рибоохоронні заходи на більш високому рівні.
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування буде доопрацьовано з урахуванням пропозицій і зауважень суб’єктів права законодавчої ініціативи з метою внесення його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.