5 листопада 2020 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
06 листопада 2020, 13:13

5 листопада 2020 р. у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

На засіданні було заслухано доповідь Голови Державної служби геології та надр Опімаха Р.Є. про роботу зазначеної Служби. Згідно з доповіддю останнім часом робота Держгеонадр проводилася за декількома напрямами.

1. Ефективне використання надр, зокрема зняття штучних бар'єрів у законодавстві та упередження появи "сплячих ліцензій".

2. Залучення інвестицій у розробку українських надр, зокрема через проведення е-аукціонів та конкурсів УРП, спрощення доступу до геологічних даних.

3. Участь у реалізації інвестиційних проектів. зокрема щодо продажу ділянок надр, підготовки пропозицій на аукціон щодо родовищ літієвих руд і золота, участі в національних інфраструктурних проектах, підготовки понад 40 ділянок надр з покладами бурштину.

4. Пропозиція сучасних цифрових рішень, зокрема щодо електронних аукціонів, інтерактивної карти корисних копалин, електронного кабінету.

5. Розроблення нових правил користування надрами та запровадження плати за "сплячі ліцензії" відповідно до законопроектів щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування (реєстр. № 4187, 4187-1, 4251, 4252).

6. Виконання рекомендацій державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм за період 2018-2019 р.р.

7. Оптимізація структури геологічних підприємств.

Під час обговорення доповіді Голова Держгеонадр відповідав на запитання народних депутатів України, представників бізнес-середовища, федерацій та асоціацій. Було відзначено збільшення відкритості у роботі Служби, висловлено ряд рекомендацій щодо її поліпшення, зокрема, в частині посилення контролю за дотриманням термінів розроблення підзаконних актів, визначених законами України, та виконання їх відповідних вимог.

За результатами обговорення Комітет вирішив взяти до відома доповідь Голови Держгеонадр Опімаха Р. Є. та звернутися до Держгеонадр щодо надання в установленому порядку повного звіту про роботу цієї Служби і про шляхи оптимізації роботи підприємств, що належать до сфери його управління. Узагальнені рекомендації народних депутатів - членів Комітету, висловлених під час обговорення, вирішено спрямувати до Держгеонадр.

 Переглянути відеоматеріали