11 листопада 2020 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
11 листопада 2020, 14:03

Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді України проект Закону про внесення змін деяких законодавчих актів України щодо стимулювання зменшення обсягів скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти, викидів в атмосферне повітря та розміщення відходів (реєстр. № 3631 від 11.06.2020 р.), поданий народними депутатами України Соломчуком Д.В., Марусяком О.Р., Шаховим С.В. та іншими народними депутатами України, за результатами розгляду у першому читанні повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» та Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» в частині надання права підприємствам, установам або організаціям на зменшення в порядку, передбаченому Податковим кодексом України, сум платежів (нарахувань) екологічного податку у разі реалізації таким підприємством, установою, організацією проектів екологічної модернізації підприємства та/або інших заходів, спрямованих на запобігання, відвернення, уникнення, зменшення або усунення значного негативного впливу на довкілля.

Головне науково-експертне управління у своєму висновку висловило до змісту законопроекту ряд зауважень.

Комітет з питань бюджету за наслідками розгляду прийняв рішення, що законопроект матиме вплив на показники бюджету.

Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом у своєму висновку зазначив, що законопроект не відповідає зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та праву ЄС, а саме: Директиві 2004/35/ЄС та Директиві 2011/92/ЄС.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України не підтримує законопроект, тому що він не вирішує основної мети збереження і захисту довкілля.

Кабінет Міністрів України у своєму висновку зауважив, що не підтримує прийняття законопроекту та зазначив, що процедура оцінки впливу на довкілля не є компенсаційним механізмом, який дасть змогу суб’єктам господарювання зменшувати суми екологічного податку шляхом здійснення заходів, спрямованих на запобігання, відвернення, уникнення, зменшення або усунення значного негативного впливу на довкілля.

Також Комітетом було підтримано доопрацьований законопроект про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення моніторингу та заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, реєстр. № 3778), внесений народним депутатом України Шаховим С.В., який в подальшому було відкликано суб’єктом права законодавчої ініціативи.

 Переглянути відеоматеріали