Відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування 18.11.2020

Комітет
18 листопада 2020, 15:51

18 листопада 2020 р. у форматі відеоконференції відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Відповідно до порядку денного Комітет розглянув ряд питань законопроектної та організаційної роботи.

Зокрема, було розглянуто законопроекти про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення (реєстр. № 4167), поданий Кабінетом Міністрів України, та альтернативний законопроект з такою ж назвою (реєстр. № 4167-1), внесений народними депутатами України Марусяком О.Р., Шаховим С.В., Магерою С.В., іншими народними депутатами України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення про підтримку прийняття за основу законопроекту реєстр. № 4167 та про повернення на доопрацювання суб'єкту права законодавчої ініціативи альтернативного законопроекту реєстр. № 4167-1.

Також було розглянуто законопроект про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України щодо врегулювання питання виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту (реєстр. № 4286), поданий Кабінетом Міністрів України. Законопроектом передбачається викласти в новій редакції статтю 118 Кодексу цивільного захисту України та доповнити цей Кодекс новими статтями 1181–1184, відповідно до яких виплата одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без установлення інвалідності особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та членам їх сімей буде здійснюватися за нових умов та у підвищених до рівня, передбаченому за аналогічною виплатою  для військовослужбовців, поліцейських та членів їх сімей, розмірах. Комітет вирішив підтримати прийняття зазначеного законопроекту за основу.

Розглянувши законопроекти про внесення змін до статті 3 Закону України "Про поводження з відпрацьованим ядерним паливом щодо розміщення, проектування та будівництва централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива реакторів типу ВВЕР вітчизняних атомних електростанцій" щодо пропорційного розподілу коштів на соціально-економічний розвиток прилеглих територій (реєстр. № 4193), внесений народним депутатом України Савчук О.В., про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" (щодо забезпечення безпеки атомних енергоблоків, реєстр. № 4216), внесений народним депутатом України Нагорняком С.В., та про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відображення у податковій звітності сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (реєстр. № 3038а), внесений народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Цимбалюк М.М., Ніколаєнко А.І., Соболєв С.В., Комітет вирішив підтримати їх прийняття за основу.

Також Комітет вирішив скасувати рішення про підтримку доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Кодексу цивільного захисту України (щодо удосконалення моніторингу та заходів із запобігання виникненню надзвичайних ситуацій), внесеного народним депутатом України Шаховим С.В. (реєстр. № 3778) у зв'язку з відкликанням зазначеного законопроекту суб'єктом законодавчої ініціативи.

Відбулася дискусія щодо шляхів підготовки до розгляду на сесії Верховної Ради України законопроекту про обмеження обігу пластикових пакетів на території України (реєстр. № 2051-1), поданого народними депутатами України Кривошеєвим І.С., Юрченко О.М., Жупанином А.В., іншими народними депутатами України. За її результатами було доручено народним депутатам України Кривошеєву І.С. та Нестеренку К.О. організувати підготовку зазначеного законопроекту в рамках підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами.

Комітет розглянув питання про лист Рахункової палати України стосовно результатів аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених на підтримку у безпечному стані енергоблоків та об'єкту "Укриття" та заходи щодо підготовки до зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС. Комітет вирішив рекомендувати Міндовкілля, ДАЗВ та ДСП «Чорнобильська АЕС» усунути виявлені аудитом порушення та недоліки, забезпечити виконання рекомендацій Рахункової палати України, Кабінету Міністрів України, Міндовкілля та ДАЗВ забезпечити належне фінансування Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, разом з фахівцями НАН проаналізувати виконання зазначеної Загальнодержавної програми та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення до неї змін.

Комітет також розглянув питання про лист Державної аудиторської служби України щодо результатів державного фінансового аудиту виконання бюджетних програм Державною службою геології та надр за період з 01.01.2018 по 31.12.2019. За результатами розгляду Комітет вирішив звернути увагу Міндовкілля та Держгеонадр на необхідність постійного вжиття заходів щодо поліпшення стану виконання бюджетних програм, а також рекомендувати Міндовкілля за участю Держгеонадр розглянути результати зазначеного аудиту на засіданні Колегії та прискорити розроблення та подання в установленому порядку проектів актів з удосконалення законодавства, необхідних для забезпечення розвитку надрокористування, геологічної галузі та забезпечення виконання відповідних бюджетних програм.

Окрім цього, Комітетом розглянуто питання про внесення змін до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на період четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, в результаті чого члени Комітету підтримали рішення провести виїзні засідання Комітету, передбачені Розділом ІІІ Плану роботи Комітету на період четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, після завершення карантину.

 Переглянути відеоматеріали