06 вересня 2021 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
06 вересня 2021, 18:00

06 вересня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетом на виконання Постанови Верховної Ради України від 15.07.2021 № 1681-IX було розглянуто доопрацьований текст законопроекту про території Смарагдової мережі (реєстр. № 4461), підготовлений до розгляду у повторному першому читанні. У тексті законопроекту частково враховані пропозиції народних депутатів України, що надійшли відповідно до частини 1 статті 109 Регламенту Верховної Ради України, а також рекомендації Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, Національного агентства з питань запобігання корупції, Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, які були надані до законопроекту у першому читанні. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України підтримало доопрацьований варіант тексту законопроекту. Комітет прийняв рішення затвердити у новій редакції текст законопроекту та внести його до Верховної Ради України.

Розглянувши повторно законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо приведення у відповідність із Бюджетним кодексом України плати за спеціальне використання об'єктів тваринного світу та природних рослинних ресурсів (реєстр. № 5200), поданий Кабінетом Міністрів України, Комітет ухвалив висновок і підтримав прийняття законопроекту в першому читанні та в цілому як Закону, оскільки запропоновані зміни, на думку Комітету, не потребують доопрацювання за процедурою другого читання.

За результатами повторного розгляду законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання та запобігання незаконному полюванню (реєстр. № 3200), внесеного народними депутатами України Бондаренком О.В., Монастирським Д.А., Матусевичем О.Б. та альтернативного законопроекту з такою ж назвою (реєстр. № 3200-1), внесеного народним депутатом України Литвиненком С.А., Комітет ухвалив висновок і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України законопроект (реєстр. № 3200) направити для підготовки на повторне перше читання, а законопроект (реєстр. № 3200-1) відхилити. Таке рішення зумовлене прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури внесення змін» та надходженням висновків Комітету з питань антикорупційної політики щодо корупціогенних факторів законопроектів.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо державних гарантій реалізації конституційних прав на охорону життя, здоров'я та соціальний захист, громадянами України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 5444), поданий народним депутатом України Кузьміних С.В. та альтернативний до нього: про внесення змін до деяких законів України щодо соціальних прав і гарантій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (реєстр. № 5444-1), поданий народними депутатами України Королевською Н.Ю., Морозом В.В., Солодом Ю.В., Кальцевим В.Ф. Комітетом прийнято рішення підтримати ідею та концепцію обох законопроектів, рекомендувати Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів визначитись, який із законопроектів прийняти за основу.

Також Комітет прийняв рішення внести зміни до Плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування на період шостої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання, затвердженого Рішенням Комітету № 91/6 від 14 липня 2021 року.