04 жовтня – Всесвітній день тварин

Комітет
04 жовтня 2021, 15:19

Щороку 04 жовтня відзначається Всесвітній день тварин, що спрямовує увагу людства до прав тварин та їхнього добробуту.

Рішення відзначати Всесвітній день захисту тварин було прийнято 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху на захист природи, який проходив у Флоренції в 1931 році.

Мета свята полягає у: сприянні обізнаності людей про тварин, зокрема про загрози, з якими вони стикаються; визнанні ролі представників фауни у житті людини; покращенні зв’язку між людиною та дикою природою; просуванні програми дій задля добробуту видів.

Відзначення Всесвітнього дня тварин – це нагода вчергове нагадати про те, що люди – сусіди та друзі усіх живих істот. Завдяки підвищенню обізнаності люди стають гуманнішими, що в результаті може породити правові реформи та соціальний прогрес, які в свою чергу зроблять планету безпечним місцем для життя тварин.

Цей день також є приводом нагадати людям про їхню відповідальність за домашніх тварин, які для багатьох людей стали дійсно незамінними членами сім'ї.

Нещодавно Верховною Радою України прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив Європейського Союзу у сфері охорони тваринного та рослинного світу», який став необхідним кроком для впровадження базових європейських гуманних цінностей та стандартів стосовно тварин та удосконалення захисту тварин від жорстокого поводження.

Зокрема Законом уточнюється: перелік вимог щодо утримання домашніх тварин, поводження з ними; правила поводження з тваринами доповнюються положеннями, що виключають жорстокість при поводженні з тваринами; Забороняється добування (придбання) диких тварин, види яких зазначені у додатку II Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі. Запроваджується заборона дарувати домашніх тварин як призи, нагороди чи премії, завдання їм болю або страждання, дресирування тварин способом, який завдає шкоди здоров'ю та її загальному стану, топити, душити тварин, труїти і використовувати електричний струм.

Також на розгляді Верховної Ради України знаходиться законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності (реєстр. № 5409).  Метою законопроекту є гуманізація ставлення до тварин у розважальній діяльності та вдосконалення законодавства у сфері поводження з тваринами. Змінами передбачається встановити заборону на діяльність контактних звіринців з дикими тваринами та використання диких тварин у видовищних заходах, що передбачають демонстрацію здатності їх до дресури. Комітет ухвалив висновок та прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу зазначений проект Закону.

На разі у Комітеті з питань екологічної політики та природокористування знаходиться на розгляді проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються у неволі (реєстр. № 3796), який має на меті запровадити реальні механізми для дієвого впровадження концепції «відповідального власника тварини», що можливе лише за наявності обов’язкової системи реєстрації та ідентифікації тварин.

Проектом пропонується Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження» доповнити новою статтею 101 «Ідентифікація та реєстрація тварин», якою передбачається впровадити обов’язкову ідентифікацію та реєстрацію для тварин, що дозволить більш ефективно застосовувати норми щодо притягнення до відповідальності осіб за жорстоке поводження з ними.

Захист тварин в першу чергу – це справа людей, не будьте байдужі!