06 жовтня 2021 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
06 жовтня 2021, 18:00

06 жовтня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Зокрема, на засіданні Комітету обговорили хід опрацювання законопроекту про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022 - 2026 роки (реєстр. № 5723), внесений Кабінетом Міністрів України. Комітет наголосив, що відповідно до частини 1 статті 5 Закону України «Про державні цільові програми» однією із основних стадій розроблення та виконання державної цільової програми є, у тому числі, стратегічна екологічна оцінка у випадках, визначених Законом України «Про стратегічну екологічну оцінку», а також державна експертиза проекту програми. На вимогу Комітету під час обговорення заступник Міністра розвитку громад та територій Хоцянівська Н.В. надала пояснення про необхідність отримання зауважень і пропозицій до розробленого Мінрегіоном Звіту про стратегічну екологічну оцінку проекту зазначеної Програми до 14.10.2021 та їх подальшого опрацювання. Комітет наполіг на наданні зазначеного Звіту відповідно до Закону України «Про стратегічну екологічну оцінку». Враховуючи викладене Комітет вирішив визначитися щодо законопроекту (реєстр. № 5723) після надання Мінрегіоном зазначеного Звіту.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо реалізації (продажу) лісоматеріалів необроблених (реєстр. № 6005), поданий народним депутатом України Кузьміних С.В. Комітетом зазначено, що положення поданого законопроекту не врегульовує питання реалізації (продажу) лісоматеріалів необроблених на зовнішньому ринку, не забезпечить прозорості цін, а прийняття відповідного закону може мати негативні наслідки для учасників ринку та призвести до появи нерегульованого товарного ринку. Враховуючи, що законопроект не підтримується Міндовкілля, Держлісагентством, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, до нього наявні зауваження Мін’юсту, Комітет прийняв рішення про необхідність його доопрацювання.

Комітетом розглянуто законопроект про внесення змін до розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо уточнення деяких норм про справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби (реєстр. № 6043), внесений народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Вацаком Г.А. та іншими народними депутатами України, а також законопроект про внесення змін до розділу XXІ «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України щодо уточнення деяких норм про тимчасове спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України (реєстр. № 6044), внесений народними депутатами України Заблоцьким М.Б., Вацаком Г.А. та іншими народними депутатами України. Комітет неодноразово наголошував на неприпустимості зниження або незастосування екологічних стандартів для транспортних засобів, які ввозяться або перебувають на території України, оскільки такі транспортні засоби сприяють погіршенню стану атмосферного повітря, посилюють негативний вплив на довкілля та здоров’я населення. Принципова позиція Комітету полягає у пріоритетності вимог екологічної безпеки, обов'язковості дотримання екологічних стандартів, широкого впровадження новітніх технологій, запровадження та дотримання в Україні міжнародних екологічних вимог до транспортних засобів. Враховуючи викладене Комітет прийнято рішення про необхідність врахування зауважень Комітету під час розгляду зазначених законопроектів.

За результатами розгляду законопроекту про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» щодо генерального проектувальника ядерної установки, уранового об'єкта та об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами (реєстр. № 5704), внесений Кабінетом Міністрів України, Комітет підтримав його прийняття за основу.

Розглянувши законопроект про внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» (реєстр. № 5860), поданий Кабінетом Міністрів України, Комітет рекомендував Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг визначитися щодо висновку по цьому законопроекту з урахуванням зауважень Комітету, в тому числі щодо визначення органу, який затверджуватиме перелік документів і відомостей, необхідних для здійснення радіологічного контролю на державному кордоні України.

Комітет прийняв рішення включити народного депутата України, голову підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей Шахова С.В. до складу підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр.

Також Комітет заслухав інформацію заступника Голови Комітету Маріковського О.В. щодо законопроекту про управління відходами (реєстр. № 2207-1-д), який готується до другого читання. Секретаріату Комітету дано доручення щодо опрацювання відповідної порівняльної таблиці.

Окрім цього, Комітет взяв до відома інформацію щодо Кліматичного маршу у м. Києві 26.09.2021, ініційованого ГО "Екодія", та вирішив розглянути вимоги активістів цього маршу на одному з наступних засідань Комітету.