11 жовтня 2021 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
11 жовтня 2021, 18:00

11 жовтня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Зокрема, Комітет розглянув питання про стан виконання рішення Комітету № 75/3 від 07 квітня 2021 року стосовно масової загибелі птахів, в тому числі червонокнижних видів, на території Херсонської області, зокрема Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна НААН. В обговоренні взяли участь представники Міндовкілля, Держекоінспекції, Держпродспоживслужби, Херсонської обласної державної адміністрації, Національної поліції України, спеціалізованої екологічної прокуратури офісу Генерального прокурора, Херсонської обласної прокуратури, громадськості та зазначеного заповідника.

На сьогодні відповідно до статті 49 Закону України «Про тваринний світ», з метою запобігання загибелі тварин і погіршенню середовища їх існування Міндовкіллям погоджено пропозицію Херсонської обласної державної адміністрації щодо заборони застосування на території Херсонської області, у межах 40-кілометрової зони навколо Біосферного заповідника «Асканія-Нова», родентицидів з діючою речовиною «бродіфакум». Також Міндовкіллям 15.03.2021 створено Робочу групу з питань недопущення загибелі диких тварин при веденні сільського господарства у складі представників державних органів, Національної академії наук України, Національної академії аграрних наук України та громадськості.

Держпродспоживслужба звернулася до Ради національної безпеки і оборони України щодо внесення змін до регламентів застосування сильнодіючих хімічних речовин – родентицидів, а саме:

Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДCП 8.8.1.2.001-98, зокрема у підпункті 6.6.8 пункту 6.6 розділу «Застосування» врегулювати питання щодо безпечного розміщення принад на сільськогосподарських угіддях;

регламентів застосування родентицидів в частині «Спосіб, час обробок, обмеження», вказуючи при цьому, що приманки закладаються в нори мишоподібних гризунів з послідуючим обов’язковим їх згоранням, оскільки в регламентах їх застосування немає чіткого визначення їх розміщення.

Херсонською обласною державною адміністрацією видано розпорядження голови обласної державної адміністрації від 15 липня 2021 року № 592 «Про заборону застосування на території Херсонської області в межах 40-кілометрової зони біосферного заповідника «Асканія-Нова». Інформація щодо правил транспортування, зберігання та застосування пестицидів висвітлюється на електронних платформах обласної державної адміністрації, ведеться робота з суб’єктами господарювання, які мають в обробітку землі.

Співробітниками Біосферного заповідника «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна НААН ведеться облік птахів у регіоні заповідника та постійний моніторинг ситуації із загибеллю птахів на території заповідника та його регіону. Всього виявлено 6 осередків загибелі сірих журавлів. Безпосередньо на території заповідника останні випадки падіжу з ознаками отруєння цього виду зареєстровано 5 травня 2021 року. Станом на 29 вересня 2021 р. на території заповідника зосередилось 5338 сірих журавлів, 7400 огара, 480 крижня, 350 особин малої чирянки та інші птахи. Дотримання обмежень із застосування родентицидів антикогуалятивної дії в регіоні зберігається актуальним.

За інформацією Національної поліції України слідчим управлінням ГУНП в Херсонській області здійснюється досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні, розпочатому 11.01.2021 за частиною 2 статті 239 (Забруднення та псування земель) Кримінального кодексу України за фактом загибелі на території заповідника «Асканія-Нова» червонокнижних журавлів. Також, поліцейськими розповсюджуються серед сільгосппідприємств роз’яснювальні та консультативні матеріали щодо безпечного застосування засобів захисту рослин, розроблені працівниками ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області. Триває проведення додатково призначених судово-ветеринарних, судової експертиз матеріалів, речовин та виробів, комплексної судової ветеринарно-ґрунтознавчої експертизи.

Каховською окружною прокуратурою Херсонської області за результатами вивчення стану дотримання вимог природоохоронного законодавства та моніторингу ситуації щодо масової загибелі червонокнижних птахів на території біосферного заповідника «Асканія-Нова» протягом 2021 року до суду направлено 7 позовів про внесення змін до договорів оренди, укладених Асканія-Нова селищною радою із суб’єктами господарювання, щодо земельних ділянок загальною площею понад 2 тис. га, частина яких знаходиться на території буферної зони біосферного заповідника «Асканія-Нова».

На цей час рішеннями господарського суду Херсонської області задоволено 5 позовних заяв органів прокуратури, внесено зміни до 5 договорів оренди землі площею 1216 га. Судом внесено зміни до договорів та встановлено обмеження щодо зміни цільового призначення земельної ділянки на весь строк дії договору; організації території і сівозміни, обробітку ґрунту, внесення добрив та використання засобів захисту рослин  наземним способом на полях; проведення лісомеліоративних, протипожежних, рекреаційних, санітарно-оздоровчих заходів здійснювати відповідно до законодавства за погодженням із адміністрацією біосферного заповідника «Асканія-Нова».

Прийнято рішення зазначену інформацію взяти до відома, прискорити виконання рекомендацій Комітету та направити відповідні звернення до заінтересованих центральних органів виконавчої влади.

За результатами розгляду проекту Постанови про звернення до Кабінету Міністрів України щодо здійснення заходів, спрямованих на збереження Національного природного парку «Бузький Гард» (реєстр. № 5823), внесений народними депутатами України Савчук О.В., Юрчишиним Я.Р. та іншими народними депутатами України, Комітет прийняв рішення підтримати прийняття зазначеного проекту з урахуванням пропозицій Міндовкілля.