01 грудня 2021 р. відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування

Комітет
01 грудня 2021, 18:01

01 грудня 2021 р. у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітетом було розглянуто зауваження Головного юридичного управління до законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту (реєстр. №5608), підготовленого до другого читання. За наслідками розгляду прийнято рішення підтримати частину зауважень, викладених у висновках Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України щодо зазначеного законопроекту, надати Голові Комітету право, при необхідності, вносити техніко-юридичні правки до законопроекту, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні законопроекту (реєстр. №5608) в остаточній редакції, прийняти його в другому читанні та в цілому як Закон.

Комітет розглянув законопроекти:

про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації (реєстр. №6173), поданий Кабінетом Міністрів України;

про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за правопорушення у сфері пожежної безпеки (реєстр. № 6280), поданий Кабінетом Міністрів України;

про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків (реєстр. №6247), поданий Кабінетом Міністрів України.

За результатами розгляду зазначених законопроектів Комітет підтримав їх прийняття за основу.

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення в частині посилення відповідальності у сфері охорони природи, використання природних ресурсів (реєстр. №6175), поданий Кабінетом Міністрів України та альтернативний до нього законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності у сфері охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, реєстр. №6175-1), внесений народними депутатами України Бондаренком О.В., Криворучкіною О.В., Матусевичем О.Б., Овчинниковою Ю.Ю., Задорожним А.В., Мандзієм С.В., Прощуком Е.П. та іншими народними депутатами України. Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань правоохоронної діяльності внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття за основу альтернативного законопроекту (реєстр. № 6175-1).

Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження зниженого розміру ставки податку на додану вартість на енергоносії та пов’язані з ними послуги (реєстр. №6217), поданий народними депутатами України Тимошенко Ю.В., Геращенко І.В., Лабунською А.В. та іншими народними депутатами України. Комітет зазначив, що відповідно до предметів відання Комітету, зауваження та пропозиції відсутні. Прийнято рішення рекомендувати Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики визначитись стосовно рішення по цьому законопроекту.

Комітет розглянув питання про лист Європейської Бізнес Асоціації щодо проекту Закону України про обмеження виробництва та обігу пластикової продукції одноразового використання на території України (реєстр. №6077). За наслідками розгляду прийнято рішення надати доручення народному депутату України, голові підкомітету з питань державної політики у сфері поводження з відходами Нестеренку К.О. провести круглий стіл із зазначеного питання за участю представників заінтересованих сторін. Голові Комітету доручено визначити дату та час проведення зазначеного круглого столу.

Комітет затвердив штатний розпис апарату Національної комісії з радіаційного захисту населення України.

Комітет розглянув питання про лист Міжфракційного депутатського об’єднання «Гуманна країна» щодо сприяння у розгляді зоозахисних законопроектів. Народні депутати – члени Комітету в ході обговорення питання наголосили про підтримку впровадження принципів гуманного та етичного ставлення до тварин, відмітили необхідність наближення українського права до права Європейського Союзу, посилення боротьби з жорстоким поводженням з тваринами та запропонували якнайшвидше розглянути зазначені законопроекти на пленарному засіданні Верховної Ради України. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення направити лист до Голови Верховної Ради України та депутатів Міжфракційного депутатського об’єднання «Гуманна країна» стосовно сприяння розгляду та прийняття зоозахисних законопроектів в Україні.

Також Комітет заслухав інформацію стосовно рішення Кабінету Міністрів України про внесення змін до Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок щодо виконання зобов’язань в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства в частині обмеження викидів забруднюючих речовин. Комітетом прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України, Міненерго та Міндовкілля з відповідним запитом щодо з’ясування підстав внесення таких змін.

Окрім цього Комітет розглянув питання щодо формування персонального складу колегій центральних органів виконавчої влади на прикладі Колегії Державного агентства лісових ресурсів України. В ході обговорення було зазначено про необхідність внесення змін до Положення про колегію Державного агентства лісових ресурсів України та до її складу. За результатами розгляду Комітет прийняв рішення доручити Голові Комітету звернутись до центральних органів виконавчої влади, діяльність яких відповідає предметам відання Комітету із запитом стосовно створення відповідних консультативно-дорадчих органів, регламентування підстав діяльності таких органів, критеріїв визначення їх складу та залучення до діяльності таких органів народних депутатів України – членів Комітету.